Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Какво да правим, ако срещнем костенурка на пътя си?

Между 150 и 600 костенурки на година постъпват в центъра за костенурки в село Баня, до Иракли.

Спасителен център за сухоземни костенурки
Снимка: geachelonia.org

Единственият спасителен център в България за костенурки се намира в полите на Стара планина до село Баня и на 25 км от Несебър. Това е на 25 км от Несебър между Слънчев бряг и Обзор. Центърът е създаден през 2007 г. с идеята  да  изучава, опазва, възстановява и съхранява популацията на костенурките. Предлагат се образователни програми за деца, ученици и студенти. 

Костенурките са изчезващ вид, въпреки че са от времето на динозаврите. В България се срещат два вида сухоземни костенурки и два водни и те се считат за защитен вид.

Какво да правим ако срещнем костенурки там където не им е мястото ?

Ако костенурката не е пострадала, тогава най-правилното нещо не е да я вземем и да я занесем в апартамента, и да се опитаме да я нахраним, а просто да я преместим. И то в посоката, в която тя се е запътила.

"В момента центърът има най-много нужда от хора. Говоря за физически труд и то не малко, защото за съжаление мъжката сили ли липсва най-много. Приемам всякакви хора, които биха дарили труда си за каузата. Естествено и финансов ресурс, тъй като не малка част от животните се нуждаят, както от лекарства, така и от допълнително храна", споделя Ива Лаловска от Спасителен център "Защита на костенурки", която е посветила живота си на каузата за спасение на костенурките.

Чуйте подробности в звуковия файл.


По публикацията работи: Наталия Маева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Цветан Димитров

Българските сирена – вкус и пробиотици, предавани през поколенията

Темата за храната далеч не е само въпрос на вкус или удоволствие — тя е тясно свързана с екологията, устойчивостта и културното наследство. Един от хората, които най-ярко олицетворяват тази връзка у нас, е Цветан Димитров — биолог по образование, изследовател по дух и сиренар по призвание. Поводът за нашия разговор с него е предстоящо обучение по..

обновено на 03.06.25 в 12:50

Проф. Нешо Чипев: Най-много пластмаса се изхвърля във водните екосистеми

На 5 юни ще бъде отбелязан Световният ден на околната среда. От 2 до 6 юни Министерството на околната среда и водите провежда у нас инициативата "Зелена седмица". В деня на откриването на изложбата "Подводна вкаменена гора" в Националния природонаучен музей във "Време за наука" гостува проф. Нешо Чипев. Проф. Чипев е  участник в..

публикувано на 03.06.25 в 12:36

Учени от цял свят представиха в България иновации в медицината и фармацията

Проф. Милен Георгиев говори във "Време за наука" за М еждународната конференция за проучване и разработване на природни вещества в медицината и фармацията. 230 гости от над 30 държави са станали част от научната конференция у нас – доказателство, че България вече доказва своя голям изследователски потенциал. По време на събитието са..

публикувано на 03.06.25 в 12:00
Доброслав Димитров

Изкуственият интелект и българското училище

Как с изкуствен интелект да бъде трансформиран начинът на преподаване, как страстта у децата към новите технологии да бъде ангажирана за създаване на повече интерес към учебния процес, по какъв път трябва да поеме българското училище в епохата на технологичната революция – разговор в "Нашият ден" с Доброслав Димитров , председател на УС на БАСКОМ...

публикувано на 03.06.25 в 10:27