Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Как да си направим домашна бира?

| обновено на 20.07.23 в 10:56
Снимка: БГНЕС

В деня на пивоварите, Володя Пачев, председател на Асоциацията на домашните пивовари в България, споделя своите съвети за тези, които желаят да си приготвят собствена бира. Той разказва и за разликите между фабричното и домашното пиво.

В предаването "Нашият ден" Пачев споделя своя опит и знания в областта на домашното пивоварство. Той обръща внимание на факта, че за да се започне с процеса на варене на домашна бира, не се изисква много повече от желание. В предаването пивоварът разкрива, че основните съставки за производството на бира са ечемичен малц, хмел, мая и вода.

Според Пачев повечето хора вече разполагат с необходимото оборудване в своите кухни. “За начало трябва да имате една по-голяма тенджера с обем около 5 литра“, казва той.

“Също така, ще ви бъде необходим някакъв вид филтър или тензух, чрез който да цедите пивото, и една кофа с кранче, която може да послужи като импровизиран ферментатор. Температурата на ферментацията трябва да бъде между 18 и 25 градуса. Според Пачев почти всеки може да намери подходящо място, където да извърши малка пробна варка“, съветва той.

Володя Пачев акцентира върху факта, че процесът на варене на домашна бира е не само забавен и творчески, но и позволява на хората да създават уникални вкусове, които отразяват техния личен вкус и предпочитания.

Чуйте разговора в звуковия файл. 


По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Росица Дикиджиева в БНР

Балетът като семейство и мисия с Росица Дикиджиева

Балерината и педагог Росица Дикиджиева вече 33 години разделя, или както тя казва: "обединява живота си" между Нидерландия и България. Изпълнява духовното завещание на баба си – художничката Кераца Висулчева, и завършва Балетното училище в София. Сцената я приема, но за кратко. Инцидент прекратява пътя ѝ на професионална балерина, но отваря други..

публикувано на 14.09.25 в 12:07

Кръстът – между вярата, надеждата и любовта

На 14 септември Църквата отбеляза Въздвижението на честния и животворящ кръст Господен, а на 17 септември се отбелязва денят на св. Вяра, Надежда, Любов и майка им София.  Между двата празника заедно с проф. Георги Каприев, преподавател във Философския факултет при СУ "Св. Климент Охридски" търсим връзката между кръста и вярата, надеждата, и..

публикувано на 14.09.25 в 09:30

Двуезични мостове: Виена посреща първата среща на българските неделни училища в Австрия

Неделните български училища в чужбина не са просто образователни институции – те са живи духовни огнища, които съхраняват езика, културата и националната идентичност на българската общност зад граница. Една от основните каузи, зад която застават преподавателите от тези училища, е възможността учениците да могат да полагат матура по български език..

публикувано на 13.09.25 в 13:05
Капитан I ранг о.р. Васил Данов от Атлантическия съвет

Васил Данов: Русия се готви за война срещу НАТО

Какво ни казва Русия с дроновете над Полша, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" капитан I ранг о.р. Васил Данов,  член на УС на Атлантическия съвет и военен журналист. "Няма какво да обсъждаме какво казва Русия. Тя лъже официално и неофициално. Това беше тест на системата за противовъздушна отбрана на Обединена Европа, тоест на..

публикувано на 13.09.25 в 09:15
Мария Спирова

Мария Спирова: Държавността у нас се дефинира от тези, които я заграбиха

Как от "почтеността" едно правителство стигна до "държавността", коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" журналистката  Мария Спирова . "Класическият отговор  ни отвежда към Оруел и тоталната подмяна на съдържанието на думите.  В България "почтеност" често означава да бъдеш обществено приемливо непочтен. Така думата се изпразва от смисъл...

публикувано на 13.09.25 в 08:55