Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тодор Стамболов: В хиндуизма има мантра за всяка ситуация

Тодор Стамболов се занимава с ведически практики и йога и тези негови търсения са го отвели за близо седем месеца в Индия. Той е живял в храм в святото за хиндуистите място Вриндаван (или Вриндавана), отдавайки се на медитация. 

Разположен на брега на река Ямуна в щата Утар Прадеш, град Вриндаван е мястото на древна гора, в която хиндуисткото божество Кришна е прекарало детските си години. Намира се на около 140 км южно от Делхи, по пътя за Агра. Население – около 50 хиляди (по данни от преди десетина години). Естествено, първото нещо, което може да се каже за Вриндаван, е, че има между 5 и 7 хиляди храма. По един на всеки десет души. 

Октомври-ноември е времето, когато мнозина се насочват към Вриндаван за поклонническа обиколка пеш из най-значимите свети места в региона. Тези, които искат да усетят и духовната атмосфера на Индия, извън туристическите атракции и дестинации, задължително един ден трябва да отскочат за кратка визита до Вриндаван – земята на Кришна. Но как Тодор Стамболов е стигнал до идеята да посети тази част от Индия, чуйте от самия него.

От госта в Покана за пътуване научаваме още, че в хиндуизма има мантра за всяка ситуация, както и универсални думи, наситени с енергия. Усвояването на ведическите практики е част от свободата на вероизповеданието у нас, но запитах моя събеседник Тодор Стамболов, с когото говорим за свещения за хиндуистите град Вриндаван и близкия до него Маяпур, знае ли, че православните свещеници нямат положително отношение и към йогата. Според него и молитвите, и мантрите са духовна енергия.

Когато човек може да работи онлайн, както Тодор, той има свободата да отиде за месец в Индия и да остане повече от половин година. Както и да хукне натам, ако пак го призове сърцето.

Снимки – Тодор Стамболов

По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Какво да направим с изпаднала от гнездото птица?

В сезона на гнезденето Александър Маринов-Санчо , орнитолог, активист и автор на филми за опазването на природата, обяснява какво да правим, когато видим изпаднала от гнездото си птица . Отговорът на този въпрос е – нищо. "Птиците в този сезон са излюпили малките, отгледали са ги в начален етап и младите птици в момента са във фаза, в която..

публикувано на 21.05.24 в 12:41
Кремена Сьодерстрьом

"Частни уроци" изобщо не съществува като термин в Швеция

Ако за нас това звучи изненадващо, също толкова шокиращо би било за шведските родители да си представят, че трябва да плащат за допълнително обучение на децата си извън редовните занимания в училище. В скандинавската страна се смята, че училището е длъжно да осигури образование и подкрепа на учениците, така че да бъдат готови за самостоятелен живот..

публикувано на 21.05.24 в 11:44
Доц. д-р Веселина Вачкова (вляво) и Цвета Николова

Познатите и непознати свети равноапостоли Константин и Елена

Едва ли някой (освен историците, занимаващи се с църковна история) знае, че на 20 май 325 година е открит Първият Никейски събор. Той е важен за православния християнски свят, защото на него се съставя Никейският Символ на вярата, който става основа на познатия ни днес Символ Верую. А причината той, въпреки споровете, да бъде приет, е не кой да е друг,..

публикувано на 21.05.24 в 09:58
Проф. Мария Малинова

За жените... като за майки

За женското здраве разговаряхме с проф. Мария Малинова. По време на Националната конференция за иновациите в акушерството и гинекологията, опитният специалист и преподавател направи обстоен анализ на причините, симптомите и коварните последици от заболяването ендометриоза. И не само – проф. Малинова отправи полезни съвети към дамите от всички..

публикувано на 21.05.24 в 07:50
Христа Иванова

Еврика! Успешните българи: Христа Иванова

Христа учи Квантова физика в СУ "Св. Климент Охридски". Любовта ѝ към физиката е още от най-ранна детска възраст, когато получава подарък книга. Днес Христа мечтае да стане откривател, може би не голям откривател, но да даде нещо поне мъничко на Света, в който живеем. Освен това, тя е сигурна, че иска да се върне в България, където и да отиде да учи с..

публикувано на 20.05.24 в 17:05