Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Дарислав Николов: Не е нужно храненето да е трудно, за да е ефективно

Дарислав Николов
Снимка: личен архив

Хранителни добавки, еликсири и чудодейни режими, които могат да ни направят слаби, здрави и щастливи бързо и завинаги – всички сме срещали подобни обещания. Плуваме в море от информация, където освен нас плуват звани и незвани "нутриционисти", "есперти по хранене" и адепти на екзотични практики. 

В същия океан от заблуди, полуистини и псевдофакти се давят и децата ни, които си набавят информация от социалните мрежи. Затова е успокоително, че могат да открият надеждна, научно-базирана информация, предоставяна им от хора на сходна на тяхната възраст. 

Дарислав Николов, специализант по анестезиология и интензивно лечение, завършил Медицинския университет, София, използва социалните мрежи, за да осигурява научно-базирана информация за храненето и физическата активност. Освен редица заблуди и митове около храненето и тренировките, Дарислав опровергава и представата, че младите хора нямат ясни цели или пък виждания за себе си и света. 

"За да се храним здравословно, не е необходимо да имаме диплома по биология, но е важно да следваме научно-базирани съвети, – споделя Дарислав в "Лабиринти на познанието" и добавя – Важно е диетата да е лесна за следване и да ви носи удоволствие. Ако един режим изисква от вас жертви и рестрикции, значи не е вашият режим."

Чуйте разговора от звуковия файл.

Снимка – личен архив

По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
проф. Маргарита Попова

Проф. Маргарита Попова: Работим по улавянето и оползотворяването на въглеродния диоксид

"Последният проект, по който работим с моите колеги, е насочен към изграждане на затворен цикъл за директно изгаряне на биомаса за получаване на енергия чрез улавяне на отделения въглероден диоксид от димните газове, използвайки зеолитни абсорбенти,  получени от отпадъчните пепели от същия процес, както и силикатни абсорбенти, получени от..

публикувано на 21.07.25 в 10:10
Акад. Атанас Атанасов

Акад. Атанас Атанасов: Храната има енергия, която влияе върху нас

Когато разберем същността на българската храна, ще разберем и как профилактично да я използваме за здравето си. Акад. Атанас Атанасов е един от водещите земеделски учени в България с дългогодишен и впечатляващ опит в теорията и практиката на земеделската наука. Някои от неговите перспективни виждания са изпреварили времето и очевидно ще имат..

публикувано на 19.07.25 в 09:40
Валентин Георгиев

Еврика! Успешни българи: Ивайло Къртев

Той е лауреат от Националния конкурс "Млади таланти". Миналата 2024 година му донесе още отличия - бронзов медал и почетна грамота на Международната Менделеевска олимпиада по химия в Китай. Ивайло Къртев беше и един от нашите представители на ЕКСПО на науките по линия на МИЛСЕТ в Сараево. Тази година завърши пловдивската Математическа гимназия..

публикувано на 14.07.25 в 17:05
д-р Чавдар Ботев

Д-р Чавдар Ботев: В България има условия за лечение на постковид синдром

"В световен мащаб, близо 400 милиона души, като след делта варианта на Covid почти 10 процента имат постковид синдром, а след омикрон – пет процента. Постковид синдромът е като един скрит айсберг и едва сега започва да се появява, а през последния месец ние научихме най-много за проблемите след постковид. До миналата година са направени 13 милиарда..

публикувано на 14.07.25 в 09:40

Национален природонаучен музей, епизод 1: История и запознаване

Националният природонаучен музей към БАН е най-старият музей в България, и най-старият и най-богатият измежду природонаучните музей на Балканския полуостров. На втори август 1889 г., две години след качването на престола, княз Фердинанд показва на обществеността своите колекции и обявява създаването на Естественоисторическия музей. Първия..

публикувано на 14.07.25 в 09:10