Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Художничката Искра Благоева: Цивилизованото общество пази слабия

7
Снимка: iskrablagoeva.com

Темите, които занимават през годините художничката Искра Благоева, са свързани с чувствителността на българското общество към насилието, сексизма, агресията.

"Първото нещо, което ме впечатли, когато се върнах тук от Виена, е това, че българската жена е стълб на патриархата. Аз се интересувам от образа на жената – през миналото, в приказките, в митологията, в рекламата и днес. Но женската роля в семейството тук не е помръднала." 

В изложбата инсталация "Има нещо гнило в Рая" преди няколко години Искра Благоева работи с психиатър и проучва реални случаи на насилие. Така осъзнава, че насилието у нас не е само над жените, а над по-слабия изобщо. 

"Запитах се тогава в какво общество живея и къде точно спира чувствителността на това общество. След известно изследване стигнах до неприятния факт, че жените, които са подложени на систематично насилие, имат само два избора – или да бъдат убити или да убият."

Според Искра Благоева преди години има вълна на завръщане на творци тук у нас, но сега те отново напускат България. "Енергията на съвременните художници свършва в един момент – ние работим с наши лични средства и усилия. Има голяма липса на стратегия от страна на държавата и няма много институции, които да подкрепят съвременното изкуство."

Най-актуалната изложба на Искра Благоева е в съавторство с Валентина Шарра и се нарича "77½". Тя може все още да се види в галерия "Куб" в Топлоцентрала.

"Мислихме за нещо, което свързва жените, и се върнахме много назад във времето, когато жените са били лечителки и са познавали това знание. Бяхме в едно село в Родопите и днес бабите там берат билки, сушат ги и ще си ги ползват."

Чуйте още от разговора с Искра Благоева в "Какво се случва".



Снимка – iskrablagoeva.com

По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

"Смелост за истината": 40 години от смъртта на Мишел Фуко

Философията може да бъде разглеждана като разговор с нашите предци. "Смелост за истината" е събитието, с което ще бъде отбелязана 40-годинината от смъртта на Мишел Фуко – един от най-значимите и цитирани философи на изминалия век. За съвременното звучене на Фуко и предстоящото събитие в "Нашият ден" разказва проф. Стоян Ставру от секция..

публикувано на 18.06.24 в 11:16

Стефания Колева и Деян Ангелов гарантират смях с ново представление

Взаимоотношенията между мъжете и жените са неизчерпаем извор на хумористични ситуации, в които всеки може да се припознае. Как стендъп постановката "Без гаранция" успява да представи по автентичен, смешен и неповторим начин тази вечна тема разказват актьорите Стефания Колева и Деян Ангелов .   "Заповядайте да видите това представление,..

публикувано на 18.06.24 в 10:19

Крис Клийв за репортажите от центъра на сърцето

Британският автор Крис Клийв беше един от участниците в летните литературни срещи в София на 14 юни. Той представи пред българската публика четвъртия си роман "Злато", който идеално се вписваше в темата на срещите – "Литература и спорт". Спорт и литература се срещат на летните Литературни срещи - София Водеща в "Злато" е Историята на две..

публикувано на 17.06.24 в 16:20

Младият актьор Калоян Желев за красотата в простите неща

Той е нърд и не го е срам от това. Обича аниме, всъщност гледа предимно анимации. Старае се да е здраво стъпил на земята, защото една награда, а в случая става дума за "Икар" – както казва самият той – не е повод да литнеш в облаците. "Трябва да знаеш кой си, откъде тръгваш, какво можеш и скромно", обяснява Калоян Желев. Когато си в..

публикувано на 17.06.24 в 13:51

В Бургас отбелязват 100-годишнината от рождението на художника Георги Баев с изложба

Тази година се навършват 100 години от рождението на големия художник Георги Баев. В родния му град Бургас отбелязват годишнината с изложба, която се откри на 1 юни в културния център "Морско казино" и ще бъде на разположение за разглеждане до 31 август. Людмила Кутева , ръководителят на центъра, разказва повече за художника и неговото творчество...

публикувано на 17.06.24 в 10:54