Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

На Фиджи възпитават момчета като момичета и обратното

Жената е остров, а Фиджи е нейният парфюм. Всъщност цялата държава се състои от 333 острова и днес тя е една от най-дружелюбните страни. Навсякъде звучи "Була", дума която се носи като балон и с нея се поздравяват дори непознати. Тя означава Здравей, но и Живот. Освен, че посрещат с Була, всички пеят – и за добре дошли, и на изпроводяк. Това разказва Петър Стоянов, превърнал приключенията в професия. Той неотдавна се завърна от Фиджи, а аз го преследвах неуморно, докато не се съгласи да разкаже пред "Покана за пътуване" приключенията си. Естествено, първият ми въпрос бе как се стига до там. И трябва ли човек да направи почивка между полетите. На отиваме той е кацнал във Ванкувър, където имал ден и половина почивка, а на връщане взел разстоянието "на екс" с общо 22 часа във въздуха.

Петър Стоянов ни изненада с обичаите на Фиджи, където от малки възпитават някои момичета като момчета и обратното. В малките селца все още властва традицията ако в едно семейство са се родили само момчета, последните да се отглеждат като момичета, за да има кой да помага в домакинството. Момичетата пък се обучават на мъжки занаяти.

Навремето, представителите на местното племе на Фиджи айтаукеи, били канибали и едно от най-посещаваните места на острова днес е гробът на Рату Удре-Дре, който изял 900 представители на собствения си вид. В наши дни нямате основания да се притеснявате за целостта си. Когато през 1871 година кралят на Фиджи приема християнството, той забранява людоедството.

Петър Стоянов стигна до извода, че Фиджи е нещо като Малдивите, само че в друга част на света. Той добави, че националната церемониална напитка там се нарича кава. Тя се приготвя от корените на местното растение якона от семейство Пиперови.

При първата глътка езикът изтръпва, обаче ако упорствате, след втората ви обхваща спокойствие и доброта. Има опасност при предозиране да се обездвижите, но местните използват кавата при изглаждане на спорове и взимане на важни решения. След Ковида корените, от които се приготвя напитката, се смилат на прах, преди пандемията традицията повелявала да бъдат дъвкани от жени. Гребе се от голяма купа таноа и се сервира в чаша от кокосова черупка – било. Когато ви я подадат, пляскайте преди да я поемете задължително и с двете ръце. Изпийте течността на екс и я върнете с думата Була и отново с ръкопляскане.

Ритуалът си го бива, иначе вкусът и видът на кавата били като на кална вода. Национално ястие на Фиджи е бавно приготвеното лово – печена риба или месо, увити в бананови листа и покрити с нагорещени камъни. Сервира се в огромни чинии със сочно месо и зеленчуци – маниока, таро, ямс. На Фиджи има и нестинари – ходенето по огън се практикува на остров Бека през цялата година.

Снимки – Петър Стоянов

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Носител на наградата

Еврика! Успешни българи: д-р Мария Аргирова

Мария Аргирова.  Тя е млад учен с дълга професионална биография. Мечтае да стане археолог, но се запалва по химията. Д-р Мария Аргирова съвсем наскоро получи наградата "Еврика" за постижения в науката, но преди това е носител на съвместната награда на фондация "Еврика" и Съюза на учените в България за отличната защита на дисертационния си труд...

публикувано на 17.02.25 в 17:00
Александър Александров

Медици от "резерва"

В поредното съботно издание "За здравето" използвахме много военни термини, но говорихме по важни теми, може би най-болезнените за родната здравна система – липсата на лекари и сестри, обезлюдените лекарски кабинети по селата, в училища и детски градини, общественото безпокойство за това кой ще ни лекува в бъдеще? Всички сюжети аргументирахме..

публикувано на 17.02.25 в 15:51
Яна Данаилова

Храната е субстрат на здравето или болестта

Яна Данаилова е докторант по човешка физиология, магистър по хранене и здравен мениджмънт, сертифициран нутриционист и председател на Сдружението на нутриционистите в България, професионален член на Американската асоциация по хранене ( ANA ). Обучението ѝ в България е допълнено от редица специализации в чуждестранни образователни институции и..

публикувано на 17.02.25 в 14:15
Дългоопашат синигер

Мисия, дейности и постижения на Българското дружество за защита на птиците

В рубриката на "Нашият ден", в която гостуват зелените новатори на България, говори Стойчо Стоев , директор "Природозащита" към Българско дружество за защита на птиците (БДЗП). Гостът разказва за провежданите от БДЗП курсове за разпознаване на птици : " Важна част от нашата работа и мисия е да запознаем хората с птиците и да ги привлечем..

публикувано на 17.02.25 в 09:22
д-р Мария Аргирова

Български учени работят върху нови съединения за борба с рака

В края на месец януари бяха връчени наградите "Еврика" за тридесет и пети пореден път. Те се присъждат на млади хора за техните значими постижения в науката, за изобретения с голяма обществена значимост, за постижения в управлението на стопански организации, както и за най-високи резултати в развитието на селскостопански дейности. Носител..

публикувано на 17.02.25 в 08:25