Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Светлана Алексиевич

За романите на гласовете и действителността

"Артефир" директно от "Аполония", Созопол

Едно от най-знаменателните събития тази година в Празниците на изкуствата "Аполония" 2023 е срещата с Нобеловия лауреат за литература за 2015 г. Светлана АлексиевичБеларуската журналистка и писателка беше специален гост на 39-ото издание на "Аполония“.

Това е второто участие на писателката в програмата на фестивала в Созопол. Тя участва в срещата "Разказ за катастрофа и катастрофата на разказа" в Художествената галерия на морския град. Модератор на събитието беше журналистката Марияна Кацарова, специален докладчик на ООН за правата на човека в Русия.

Сред обсъжданите теми бяха войната в Украйна, политиката на Путин и Лукашенко, пандемията от Covid-19 и засилващото се влияние на екологичните организации.

Алексеевич говори за своите книги и героите в тях, за изборите, които е трябвала да прави като писател и човек, за войната в Украйна, за случващото се в момента в Беларус, за Чернобил и опасностите, пред които е изправен света днес.  Спомена и любимата си книга - "Дон Кохит" на Сервантес, говори и за надеждата.

"Аз разказвах в Москва за това колко е страшно да видя нещата, които се случват там, и изразявах опасенията си, че думите "страшно е да си путинист, какво ни чака за напред", посочва Светлана Алексиевич.

И допълва, че онази глухата и отдалечена Русия - там хората чувстваха, че са ограбени и излъгани. И на това се опира сега Путин. А от друга това са олигарсите, започвайки с мюнхенската реч на Путин, когато той каза, че Русия е унижена и излъгана. През 90-те ние тичахме по площадите и викахме свобода, но никой от нас не знаеше какво е това. 

"Свободата изискваше свободен човек, а такъв липсваше, защото не може човек, който цял живот е прекарал в лагера и ето сега го освобождават. Той затваря врата зад себе си или някой затваря тази врата зад гърба, но той познава единствено живота в този лагер и не може да го живее по друг начин. Но сега се добавят и парите", казва писателката.


Според нея и до днес не са преосмислени събитията от 1937 г., които преживява Съветския съюз. И до днес този период липсва в учебниците за разлика от Германия, където германците намериха сила в себе си и говорят за хитлеризма на всяко ново поколение. 

Много млади хора, които са учили в престижни учебни заведение навсякъде по света, се връщат в Русия, но какво виждат и чуват - това отново е един малък ГУЛАГ. 

Тя допълва, че когато се появи Лукашенко, той говореше по 4-5 часа подобно на Фидел Кастро и в думите му имаше страшни внушения. В момента, книги на талантливи автори, не само нейните буквално се събират в едни ями и се горят. 

Помним, че това е било в Германия и това помага да издържим. По неволя ставаш политик и днес всички ние сме политици, казва още Светлана Алексиевич.Тя припомня, че близо 7 години е работила като журналист, преди да започне да пише. Разказите на хората ѝ напомняли историите на бабите от нейното детство, защото те бяха останали сами, мъжете им били загинали във войната. Всеки 4-ти беше загинал във Втората Световна война.

"Реших, че романът като форма, не е задължително да се придържа към класически начин на писане. Реших, че искам да правя романи на гласовете, които интервюирах и чувах, а сюжетът да бъде реалността", пояснява писателката.

Чуйте повече в звуковия файл.

Издателката Доротея Монова от издателство "Парадокс" разказва за рецепцията на Светлана Алексиевич в България.
По думите й, издаването на беларуската авторка в България се дължи на сестра ѝ – проф. Тотка Монова, която през 1986 г. започва да я преподава на своите студенти.
 "Така вече 40 поколения, понеже сестра ми се пенсионира току-що, 40 випуска на Факултета по журналистика и масови комуникации израснаха с Алексиевич”, каза тя.

Доротея Монова

Подробности чуйте в звуковия файл.


Снимки - ФС на "Аполония"

По публикацията работи: Наталия Маева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Изповедта на писателя Светлозар Стоянов в романа му "Градът на Божията мъдрост"

Десет години след премиерата на последната му книга "Гравюра от белези" писателят и журналист Светлозар Стоянов отново стъпва на литературната сцена. Новият му роман "Градът на Божията мъдрост", съдържа неговите лични признания за годините от пристигането му в София и първите опити да се наложи в културните среди до разочарованието и горчивината,..

публикувано на 19.05.24 в 13:50
Част от участниците в хумористичните празници (останалите са зад кадър)

Хайде пак в Кубрат!

В редакция "Хумор и сатира" сме се събрали все хора, дето обичат да пътуват. Миналия уикенд гостувахме в Кубрат, за да участваме в XVII конкурс за хумор и сатира, организиран от местния клуб на хумористите "Жарава". За да не сме с празни ръце, подготвихме спектакъл, който записахме, за да могат всички наши слушатели да го чуят в неделя. След..

публикувано на 17.05.24 в 18:10
Поло Оконе

Поло Оконе, мултижанров артист: В селото има по-специална енергия от градската!

Гост в рубриката "Темите на деня" на предаването "Нашият ден" беше Поло Оконе - човекът, който си е поставил за цел да възроди културния живот в пернишкото село Мурено. Той е мултижанров артист, реализирал множество инсталации, хепънинги и пърформанси. Освен че рисува и изнася лекции по философия, Поло е и физик по образование. Поло Оконе сподели в..

обновено на 17.05.24 в 11:17

"Области на особен интерес" на Силвия Попова

"Области на особен интерес" е името на изложбата на Силвия Попова. Пътят към природата в живописта на художничката минава през събирането и използването на разнообразни дигитални ресурси, запечатващи с пикселизиращите си зеници земната повърхност. Нейните картини са природни, но апроприиращи алгоритмични изображения. Това са кадри от Google..

публикувано на 17.05.24 в 08:10

Много приятни изненади очакват жителите и гостите на Габрово в следващите дни

Дните на хумора и сатирата започват днес (16 май) в Габрово и ще са изпълнени с творчески преживявания, изложби, церемонии за таланти, конкурси, карикатури, куклен театър, концерти, детски събития и разбира се – карнавално шествие с мото "Make Карнавал not war" . Няколко дена, които ще превърнат Габрово в столица на мира, изкуството и хумора,..

публикувано на 16.05.24 в 17:42