Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Андрей Янев открива есенния сезон в галерия "Нюанс"

С творби от творби масло, акрил, графит, обединени от заглавието "Общение", художникът Андрей Янев открива от днес (12 септември) до 1 октомври самостоятелната си изложба живопис в столичната галерия "Нюанс".

Ето какво казва проф. Аксиния Джурова за тази изложба:
"В днешния "Отворен свят" най-парадоксално липсата от общение се задълбочава. Обществото ни става все по-дезинтегрирано, конфронтирано и все по-рядко обръща своя взор към Твореца. Размагьосването на света ни изправи пред бездната на всепозволеността и всеядността.

Андрей Янев е от художниците, които, осъзнавайки случващото се, търсят надежда, спасение и упование в мъдростта на традицията. Продължава упорито своя разговор с времето, с вечното и божественото, вярвайки в съществуването на по-висша сила, тази на Твореца, чиято светлина не спира да осветлява Пътя му.

Този неоиконописец, съвременен майстор на мистицизма в Православието, е намерил неговия пластичен еквивалент в настоящата изложба чрез поразяващите със своята белота и златоносни ореоли любими ангели, Богородица с младенеца, новозаветни сцени, както демащабирайки образите, така и фино изписвайки сцените, изпълнени с акрил, масло, графит, молив. Всички те ни пренасят в съществуващото, но рядко откривано от нас във френетичния делник тайнство.

Има нещо баладично в тези застинали в своята ритуалност образи с подчертани силуети въпреки трептящото вибриране на тънко положената живопис. Този похват усилва още повече тяхното дематериализиране до степен на безплътност.

Така и с тази изложба Андрей Янев се утвърждава като самобитен художник, вървейки последователно по Пътя на достигане до вселенската хармония, предоставяйки и на нас възможността да се откъснем, поне за миг, от крясъка на ежедневното общение и да се устремим към отвъдното, осъзнавайки дори, че това енепостижимо."


Андрей Янев е роден в Бургас, Завършва НХА – специалност стенопис в класа на проф. Мито Гановски. Специализира художествен емайл при проф. Таласчук в Санкт Петербург, има над 70 самостоятелни изложби в София, Варна, Балчик, Пловдив, Бургас, Стара Загора, Любляна (Словения), Драма (Гърция), Варшава (Полша), Анкара и Антакия – Турция, Виена (Австрия), Кортона (Италия), Братислава (Словакия), Прага (Чехия), Берлин (Германия), Будапеща и Дебрецен – Унгария, Ню Лондон (САЩ).

От 2013 до 2023 участвав проекта "Светите места и българската култура към Центъра за семиотични и културни изследвания" и поредицата изложби "Атон в рисунки и фотографии".
Има участия в национални и международни пленери.
Съосновател и съорганизатор е на пленера и фестивала "Художници, Балчик, Любов – среща на европейски морета".
Член е на Съюза на българските художници и на групата на бургаските художници.

Художникът Андрей Янев гостува на "Артефир", чуйте разговор на Димитрина Кюркчиева с него.

Снимките са предоставени от Андрей Янев
По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Ерина Боянова и Божидар Александров

Защо Ерина Боянова рисува седем нови плаката за стари испански филми?

Как от дистанцията на времето един съвременен дизайнер създава нови плакати за стари испански филми, оставили следа в киното – разговор в "Нашият ден" с дизайнера Ерина Боянова за авторската ѝ изложба "Кино Испания: плакати за филми с награди" . Домакин на изложбата "Кино Испания: плакати за филми и награди" е Институт Сервантес – София...

публикувано на 14.06.24 в 12:08

В Трявна започнаха Националните Славейкови празници

На вчерашния 13 юни стартираха Националните Славейкови празници в град Трявна, събитие, което заема централно място в културния календар на града. Кметът на община Трявна, Денчо Минев, отправи покана в ефира на "Нашият ден" към всички желаещи да се включат в богатата културна програма тази година. "Аз съм изключително радостен, че за поредна..

обновено на 14.06.24 в 10:04

Първото театрално изложение събира в Пловдив театрали от цялата страна

Първото театрално изложение в България ще се проведе на 15 и 16 юни в Пловдив. Организатор на театралния форум е Драматичният театър "Николай Масалитинов". Изложението ще има за своя основна кауза да даде възможност на млади творци да представят свои работни проекти пред ръководните екипи на професионалните театри в България. Първият ден ще бъде..

публикувано на 14.06.24 в 09:35

Съвременните форми на цензура в театъра

Независимо за коя епоха можем да заговорим, винаги ще открием опита на изкуството, което изговаря важните за човека теми и въпроси, да се справи с ограниченията, които обществото му налага. Историята на изкуствата говори за дългия път на стремеж за освобождение от всякакви форми на цензура. Като преминем от традиционната религиозна, а и морална..

публикувано на 14.06.24 в 08:05

София от началото на миналия век оживява в изложба

Стара София оживява в изложбата "София в минало време". Експозицията съдържа 15 кадъра, заснети от именития фотограф Димитър Карастоянов между 1910 и 1912 г. Те представят някои от най-забележителните сгради в столицата в техния автентичен вид от началото на XX век.  Част от снимките са публикувани за първи път в рекламния албум "София – 1912"...

публикувано на 13.06.24 в 19:00