Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Михаил Михайлов:

Започна есенният фестивал на меда в София

Българските производители не са успели да продадат половината от произведения мед заради безмитния внос от Украйна

Снимка: БГНЕС

Софийският фестивал на меда традиционно се провежда на площад "Бански" пред Централна баня. До 16 септември 2023 г. пчелари от цялата страна показват своята продукция.

"Тази година участват десет изложители от страната, като обхвата е от Русе до Ямбол, от Несебър до София".

Това казва в интервю за БНР Михаил Михайлов, председател на Съюза на българските пчелари.

На изложението се предлагат автентични оригинални продукти, като пчелен мед, пчелен прашец, пчелно млечице, прополис, восък и комбинация между тях.

Михаил Михайлов споделя, че консумацията на мед е ниска, а вместо това се използва захар и захарни продукти. На всяка трапеза трябва да има по едно бурканче пчелен мед, за да може постепенно да се смени посоката, за да се превърне медът в предпочитан продукт.  

От тази година има вече програма към училищната закуска задължително да се добавя и пчелен мед.

От началото на 2023 г. има промени в наредбата, която касае изискванията за съдържанието на етикетите на пчелния мед. Те трябва да посочват страната или страните на произход, където е бил добит продуктът. Целта еда се защитят здравето и правата на потребителите, да бъдат улеснени свободното движение на пчелния мед и достъпът до висококачествени продукти.

От браншовата организация настояват за създаване на Дирекция по пчеларство в Министерство на земеделието и храните.

Чуйте повече в звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Маева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пъстър свят

Светът на Силвия Абрашева от Пловдив е пъстър и следователно пъстър е светът и на всички онези, които носят облеклата и ползват аксесоарите и предметите за бита, които Силвия шие в малкото си ателие в пловдивския квартал "Тракия". Освен шивач и дизайнер на кройките, Силвия е и дизайнер на десените, които отпечатва на бял плат. И всичко това..

публикувано на 21.06.24 в 17:15
Георги Ганев

Борисов и Пеевски не са евроатлантици – борят се за свят, обратен на върховенството на закона

Тази седмица се навършват 10 години от фалита на КТБ – Корпоративна търговска банка. Три години по-късно през 2017-а излезе книгата "Държавата КТБ" на разследващите журналисти Зорница Маркова, Росен Босев, Николай Стоянов и други колеги. Книгата бе част от проекта "КТБ: какво се случи?", чийто ръководител бе Георги Ганев , икономист, програмен..

публикувано на 21.06.24 в 16:30
адв. Елка Пороминска (вдясно) и Анелия Торошанова

Асоциацията за жените адвокати става на 10 години

Асоциацията за жените адвокати чества своя 10-годишен юбилей. За това време тя работи в няколко основни насоки –  Защита срещу насилието  (в частност срещу домашното насилие);  Електронно правосъдие ; професионално и духовно развитие на членовете. Целите на Асоциацията са разнородни, но могат лесно да се трансформират в помощ и защита на българските..

публикувано на 21.06.24 в 15:20

След унищожителната градушка: как се справят жителите на Шипка?

В рубриката "Темите на деня" ще представим живота на жителите на град Шипка след разрушителната градушка и поройния дъжд. Ще разгледаме нанесените щети и как ще бъде възстановена "Чирпанлиевата къща" - паметник на културата от местно значение и една от малкото запазени възрожденски къщи в Шипка. Разговаряхме с Татяна Косекова, председател на..

обновено на 21.06.24 в 13:05
Анелия Торошанова и Тодор Тодоров

Трябва ли да се премахне следствената тайна?

Трябва ли а се премахне следствената тайна? Тази следствена тайна свещена крава ли е? Ние трябва ли да я пазим, или може да я погазим? Това е темата на предаването "Законът и Темида".  Тодор Тодоров , криминалист и графолог, консултант на "Законът и Темида", коментира: Колко е важна следствената тайна "Следствената тайна се извежда от понятието..

публикувано на 21.06.24 в 12:35