Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нов роман на Емануил А. Видински

"Дом за начинаещи" е роман за времето, в което търкаляме частици от себе си, бързаме да ги сглобим надпреварвайки се със слънчевите цикли и лунните фази, понякога се получава, по-често не успяваме, но сме целите там – във форматиращите години на онова някога, в което (може би) са кодирани бъдещите ни успехи и провали. "Дом за начинаещи" е сценарно построен и би могъл да се превърне в холивудска продукция. "Дом за начинаещи" не бива да остане "затворен" в локалното. Защото това не е "локален" разказ за 90-те… Това е европейска проза и немскоезичният свят – надявам се - ще е нейната следваща публика. "Дом за начинаещи" е моето откритие за литературната 2023-та." Това са думи на Еми Барух за новия роман на Емануил А. Видински, който от момента на издаването си вече има много почитатели.


Самият автор разказва за книгата: "В началото на 1990-те, когато бях на 13, прекарах няколко години в католически детски дом в Германия. Този роман е за онова време; за хората, с които живях, за момчето, спомнящо си в мен и най-вече за Дома. Дом, в който всички бяхме начинаещи – в живота, в приятелството, в любовта, в порастването. В опознаването на света, на другите и на самите себе си."

Дали обаче това е автобиографичен роман, или роман за онова време в началото на 90-те на 20 век, когато Европа се промени и същевременно поколението на тези промени израсна? Как авторът, който е и герой на този роман балансира между спомена и фикцията? Как езикът и стилът му помагат да постигне динамиката на действието и запомнящите се герои? Къде са тези герои днес, какво се е случило 30 години по-късно? За да научите отговорите, чуйте разговора с Емануил А. Видински и се пренесете така в "Дом за начинаещи", където ви очакват  изненади.



По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Герой на нашите сънища" от днес в родните киносалони

Филмът "Герой на нашите сънища" влиза в родните киносалони днес. Режисьор на американската продукция е Кристофър Боргли. Той е норвежки режисьор и сценарист, който живее зад Океана. По-известен негов филм е "Писна ми от мен" от 2022 година. Никълъс Кейдж отново се завръща в голямото кино след множество роли в проекти, които не отговарят на..

публикувано на 20.09.24 в 16:28

Мащабна юбилейна изложба – 120 години от рождението на Стоян Венев – представя ХГ "Владимир Димитров – Майстора"

На 20 септември 2024 г. (петък) от 18.00 ч. в ХГ "Владимир Димитров – Майстора" се открива юбилейна изложба, посветена на 120 години от рождението на Стоян Венев. Художествена галерия "Владимир Димитров – Майстора" представя мащабна юбилейна изложба по повод 120 години от рождението на Стоян Венев – художник, създал самобитно творчество, със собствен..

публикувано на 20.09.24 в 13:00

Изложба на 25 български илюстратори на детски книги в ХГ Казанлък

Изложбата "Радост, тъга и надежда. 25 български илюстратори на детски книги" в Художествена галерия, Казанлък е изложба в развитие. Куратори са Свобода Цекова и Антон Стайков, които са селектирали илюстрации от българския щанд на Панаира на детската книга в Болоня, за да ги представят пред публиката в Казанлък. Това е една от точките на турнето на..

публикувано на 20.09.24 в 12:15

Фестивал на талантливите студенти театрали

Международният студентски театрален фестивал "Данаил Чирпански" в Стара Загора е първият фестивал у нас за дипломни спектакли на театрални академии от света. Започнал през 2017 г. в памет на Данаил Желев-Чирпански, колега и приятел на организаторите, загинал в пътен инцидент, фестивалът се провежда през две години с огромен ентусиазъм. Ето какво..

публикувано на 20.09.24 в 08:15

Поетическото познание на Васил Славов

Васил Славов е роден в София, където през 1989 г. излиза първата му стихосбирка "Спомен за потоп". Тогава заминава за САЩ, за да специализира след английската филология в Софийския университет литература, литературна критика и творческо писане и остава там. Вече е публикувал поезия, преводи и критически текстове в различни литературни издания у нас –..

публикувано на 19.09.24 в 18:35