Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Маринов, магистър-фармацевт:

Липсва навременна и обективна информация за потреблението на лекарства в страната

България е една от водещите по брой аптеки на глава от населението

| Интервю
Димитър Маринов БФС лекарства
Снимка: Личен архив

Различни са причини за недостига на лекарства в България. Страната няма как да повлияе на големите производители, когато те имат проблеми с производството или логистиката. Това, че сме малък пазар, ни прави не особено привлекателни, особено за новите лекарствени продукти

"Причините са много и разнообразни, съответно подходите за решаване на проблема или по-скоро за ограничаване на мащабите на проблема са различни и комплексни."

Това казва в интервю за БНР Димитър Маринов, председател на Българския фармацевтичен съюз. Той коментира, че когато има производствени проблеми за някой производител или логистични затруднения, свързани с различни външни фактори, те трудно могат да бъдат повлияни.

"Това, което трябва да си оправим, е вътрешният пазар", допълва магистър-фармацевтът.

В страната липсва навременна и обективна информация за потреблението на лекарства.

"Въпреки, че нормативно е заложено все още нямат възможност да виждат в складовете дали има, или няма даден лекарствен продукт“, казва той.

83% от сигналите за липсващи лекарства на европейски нива са за заменими лекарствени продукти, сочи проучване. България е една от държавите, в които няма разрешена генерична замяна

Страната ни е фонемен, тъй като въпреки записаното в закона има едни и същи собственици на вериги от аптеки, складове и дори производители.

От Българския фармацевтичен съюз ще разяснят какво представлява системата СЕСПА, която следи количествата лекарства, заплащани от НЗОК.

От съсловната организация определят като "замитане на проблема" опитите за "решаване" на проблема с достъпа до лекарства и фармацевтична грижа в малките населени места, където няма аптека, чрез мобилни аптеки, вендинг автомати, онлайн продажби или отпускане от неквалифициран персонал. 

Чуйте подробности в звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Маева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Застрашено ли е европейското бъдеще на Грузия?

Застрашено ли е европейското бъдеще на Грузия, ако законопроектът за  " чуждестранните агенти " , който бе одобрен на второ четене и предизвика огромни протести в Тбилиси, бъде приет? На 11 май, в събота, предстои третото и може би фатално гласуване на този законопроект, който вероятно ще постави на риск цялото демократично наследство на..

публикувано на 11.05.24 в 08:50
Антония Ламбиева и Александра Величкова

Проявленията на земното

Антония Ламбиева и Александра Величкова са възпитанички на Националната художествена академия и заедно изработват керамика в ателието си в София. Освен керамични съдове за дома, те изработват и пана за градската среда. Както много млади керамици, двете дами присъстват активно в дигиталното пространство, където ги срещнах и аз. При все това и..

публикувано на 10.05.24 в 18:05
Константин Фотинов и сп.

130 години организирано журналистическо движение

През 1844 г. Константин Фотинов започва да издава сп. "Любословие" в град Смирна, който тогава се намира в пределите на българските земи под Османско владичество. С появата на това издание се заражда българският периодичен печат, чиято 180-годишнина честваме днес. Тази година се навършват и 130 години от появата на първото организирано..

публикувано на 10.05.24 в 15:46

Съкращаване от работа и преизчисляване на пенсия

В рубриката на "Законът и Темида" "Съвети на адвоката" адв. Христиан Митев, отговаря на слушателски въпроси в предаването. Виктория Антонова от Бургас: "Съкратиха ме от работа, но мисля, че уволнението ми е неправомерно. В какъв срок трябва да подам иск през съда? Чуйте отговора в звуковия файл. Снимката е илюстративна – Радио Видин

публикувано на 10.05.24 в 15:10

В Сливен се отбелязват 184 години от рождението на Хаджи Димитър

На 10 май Община Сливен отбелязва 184-тата годишнина от рождението на легендарния воевода Хаджи Димитър. Церемонията по поднасяне на венци и цветя започна в 10 часа на площада, който носи името на Хаджи Димитър. В събитието участват представители от Центъра за подготовка на специалисти, както и множество граждани, желаещи да отдадат почит към паметта на..

обновено на 10.05.24 в 13:34