Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Септемврийска благодат по суша и вода

4
Невестино – освещаване на знамената
Снимка: Асен Масларски

В поредното издание на "И рибар съм, и ловец съм" отбелязваме съвсем по ловджийски Независимостта на България и настъпването на астрономическата есен. Но поредните ни петъчни приключения, на които ви правим свидетели, се случиха диаметрално – от подножието на Осоговската планина до брега на Черно море!

Награждаване на активисти – Невестино

А наистина грандиозно честване на 130-ата си годишнина правят ловците и рибарите от СЛРД "Елен" - Кюстендил в Лесопарка на с. Невестино. Въпреки дъжда близо 2000 ловци и въдичари, сред тях и от други части на страната, дефилираха по главната улица със знамената и символите си, като някои водеха и ловните си кучета. Домакин на събора е кметът на Невестино и запален ловец инж. Димитър Стаменков, а председателят на Сдружението Иван Милушев откри ловния събор, като в речта си подчерта: "Сдружението ни се създава през месец юни 1893 г. и тези 130 години ни нареждат сред най-старите обществени и природозащитни организации в Европа!"

Наградените – Радослав Качиков, Мартин Димитров, Адриян Стоянов, Мирослав Илчев, Николай Танев и съдията Ивайло Иванов

Ако на запад валеше дъжд, то септемврийското море беше топло, ласкаво, гостоприемно и изключително благосклонно към състезателите по подводен риболов – нито един не излезе от вълните без улов. В последния за годината (от общо девет кръга) турнир за Купа "България" – най-престижният трофей в този атрактивен спорт – участие взеха 37 души от всички клубове по подводен спортен риболов в страната. Той беше организиран от трите варненски клуба КПСД (Клуб по подводни спортни дисциплини), Клуб по морски спортове "Ватус про" и Клуб по водни спортове "Варна" с финансовата подкрепа на Община Варна. Домакин на турнира за Купа "Варна" традиционно бе хижа "Черноморец" – къщички "Синьо лято". Главен съдия беше Ивайло Иванов – вицепрезидент на Българската федерация по подводен риболов, а делегиран комисар – Ивайло Душев.

Лефер 3.450 кгОсвен традиционните риби като платерина и морска врана те подредиха на кокàните и по-редки видове – лабрида, смарид и спари (морска хиена), а най-трофейната беше лефер с тегло 3,450 кг. Първото място грабна Николай Танев от клуб "Черноморец" – Бургас, а приза за най-голяма риба взе Мартин Димитров от клуб "Св. Никола" - София. Преди да качи на везната внушителния улов, главният съдия Ивайло Иванов отбеляза, че такъв голям екземпляр рядко се уцелва по време на състезание.

В турнира за купа "Варна" се включиха и национални състезатели като Валентин Люцканов от клуб "Черноморец" - Бургас, капитан на Националния отбор на България, който този месец участва в Световното първенство по подводен риболов от 7 до 10 септември в Ларедо, Испания. В състава бяха още Анастас Бъчваров от клуб "Марлин" – Приморско, Веселин Томов и Мирослав Илчев от Спортен клуб по подводен риболов "Несебър". Те са и водачи в ранглистата за Купа "България" за 2023 г.

Знаем, че човек невинаги може да е в ефир с нас, но на страницата на "И рибар съм, и ловец съм" можете да наваксате пропуснатото и да чуете всички предавания, а… и още нещо!

Снимки: Турнир за купа "Варна" – Деница Минчева; Ловен събор Невестино – Асен Масларски и Кирил Фалин


По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Фамилен терапевт: Усещането за семейна свързаност е важно, за да сме щастливи

В Международния ден на семейството фамилният терапевт Борислава Мечева споделя своя професионален поглед върху динамиката на българското семейство в рубриката "Епизоди от живота" на предаването “Нашият ден“. Преподавател в Института по фамилна терапия, тя има задълбочен опит с различни семейни структури и проблематики, както и с методите на подкрепа..

обновено на 15.05.24 в 10:03

Екологическата справедливост включва социалната и икономическа справедливост

В Световния ден на климата търсим природосъобразното потребление като спасение за една застрашена планета. Гост в "Нашият ден" е Венцеслава Кожухарова , координатор в екип "Енергия и климат" на екологичното сдружение "За Земята" . Климатът е ценен ресурс за бъдещето на човечеството, заявява Кожухарова. По думите на госта темите, свързани..

публикувано на 15.05.24 в 09:09
майстор Момчил Дуканов

Дърво с характер

Работата с дърво възпитава и дисциплинира ума, ръцете, чувството за естетика, ако щете, както и усета ни за нещата, били те близо или малко по-далеч от природата. Ръцете и умът на майстора Момчил Дуканов са вече възпитани от музиката – той учи пиано в Музикалната академия, а сетне за дълги години е въвлечен в света на звукорежисурата,..

публикувано на 14.05.24 в 17:00

Биопринтиране на органи – етични аспекти и потенциал

В Пловдивския медицински университет се намира първият български биопринтер. Това нарежда страната ни сред европейските лидери в здравните иновации, свързани с принтирането на тъкани и органи. Интердисциплинарен екип от лекари, фармацевти, дентални специалисти, биолози и експерти по медицинско право изследват огромните възможности и потенциалните..

публикувано на 14.05.24 в 14:05

Как изкуственият интелект помага в разкриването на престъпления?

Роботиката е стихията на Димитър Рангелов още от гимназистките му години в Софийската професионална гимназия по електроника “Джон Атанасов“. Капитан на отбор по роботика, победител в състезания и преподавател на курсове за деца и юноши, Димитър не спира да изумява със своите разработки. Сред последните му достижения е софтуер, който вече..

обновено на 14.05.24 в 13:18