Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Поетът Пейчо Кънев, излизайки от тъмното

4
Пейчо Кънев
Снимка: Ангелина Грозева

Поетът Пейчо Кънев представи новата си стихосбирка "Излизане от тъмното". Кънев е поет, преводач и редактор. Автор е на 12 книги с поезия и един сборник с разкази, издадени в България, САЩ и Индия. Той е от най-публикуваните съвременни български поети на английски с множество публикации в литературни списания и антологии в САЩ, Великобритания, Канада, Австралия, Индия и други страни. Превел е от английски език 40 книги, като сред тях са Нобеловите лауреати Сол Белоу, Джон Максуел Кутсѝ и Ърнест Хемингуей. За себе си твърди, че е "единствено поет, а всички други неща, с които се занимава, са приятно допълнение":

"Събрах на едно място най-талантливите, най-известните самоубийци в литературата – българската и световната. Имаше едно подобно стихотворение на Чарлз Буковски, разказваше как хората се вълнуват от смъртта на великите личности и търсят жълтото. Няма как, ако си писател, имена като Хемингуей да не ти влияят. Мисля, че това отразява някакъв край на период от живота ми личен, защото моята поезия е изповедалня. Писането освен всичко е и терапия. Виждам нещо и го разказвам. Винаги е от първо лице единствено число. Не ми е интересно да разказвам от името на някой друг.“

Героите на стиховете му са влюбените души, котките, животът и смъртта. Авторът използва и символа на болката. В стихотворението "Последните" са събрани много големи имена на едно място – като Хемингуей, Сенека, Яворов, Дубарова. 

Корицата е дело на съвременния художник Станислав Божанков от Кюстендил. 

Стихосбирката започва с думите:

"Какво сме ние – музеи от болка, разглеждащи собствените си експонати."

Повече чуйте от разговора на Ангелина Грозева с поета Пейчо Кънев.

Снимки – Ангелина Грозева и Издателска група "Арс“ и "Scribens“

По публикацията работи: Милена Очипалска
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Поезията на 90-те вече е достъпна във видеовариант

"Поезия и памет на 90-те години" е уебсайт, който цели да популяризира българската поезия от края на XX век в съвременна аудиовизуална форма. Сайтът представя галерия кратки филми видеопоезия по стихове на български автори, серия от интервюта със съвременници на периода. На всеки от включените автори е посветена отделна страница,..

публикувано на 10.12.23 в 16:15

Иван Милев и литературата

Музей "Ахинора" в Казанлък показва литературното наследство на художника Иван Милев в серия изложби, като първата вече е факт. Нарича се "Писма от степта" по един от ръкописите – така е озаглавен от автора, който изложбата представя.  Създаден е между 6 и 8 октомври 1917 година. От същия период във фонда на Художествената галерия в Казанлък се..

публикувано на 10.12.23 в 08:38

IX Международно триенале на графиката в София

Изложбени зали на галерията на СБХ – "Шипка" 6 представят внушителна панорама на съвременното световно и българско графично изкуство до 31 януари 2024 година. Поводът е деветото Международно триенале на графиката в София и неговата богата съпътстваща програма, включваща гостуващи изложби, лекции и демонстрации. Триеналето има близо 30-годишна..

публикувано на 10.12.23 в 08:30
младата художничка Мая Манолова

Мая Манолова – един млад творец на пълен работен ден

Мая Манолова е талантлива млада художничка, дъщеря на големия художник Димитър Манолов. Мая винаги е търсила свободата в изкуството.  И за да може да твори извън всякакви рамки и ограничения, в продължение на години ползва езиците, които владее, за да работи в корпоративната матрица, което отнема огромна част от времето ѝ.  Но с подкрепата на съпруга..

публикувано на 09.12.23 в 10:15

Режисьорът Антон Угринов за "Последният страстен любовник"

В Сатиричния театър "Алеко Константинов" на 10 декември 2023 г. от 19.30 часа е премиерата на "Последният страстен любовник" от Нийл Саймъ н. Постановката е на Антон Угринов, сценографията на Свила Величкова, а музиката на Калин Николов. Опитвали ли сте да изневерите? На пръв поглед една несложна задача, която си поставя Барни Кешмън. В свят..

публикувано на 09.12.23 в 09:15