Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Проф. Боян Биолчев: Нивото на СУ е близо до европейските стандарти

Снимка: БГНЕС

Софийски университет "Свети Климент Охридски" отбелязва 135 години от създаването си. Откриването на академичната година е особено вълнуващо събитие за студентите и преподавателите на университета. Традиционно този ден се отбелязва с празнично шествие, което започва в 10.00 часа от Ректората на Софийския университет и преминава през някои от най-знаковите места в столицата.

Шествието завършва пред катедралния храм "Св. Александър Невски", където участниците поднасят цветя и венци пред паметниците на св. Климент Охридски, както и пред дарителите на университета – Евлоги и Христо Георгиеви и Паметника на Незнайния воин.

Празничният ден продължава и във вторник в зала "България". В 18.00 часа ще се състои концерт на камерен ансамбъл "Софийски солисти" под диригентството на проф. Пламен Джуров. 

Един от бившите ректори на Софийския университет проф. Боян Биолчев сподели някои от мислите си по повод отбелязването на 135 години от създаването на Софийския университет.

"Началото на учебната година е като някакъв прощъпулник в знанието, в което ти чувстваш себе си в една общност, която те разбира и ще продължи да те разбира", казва той.

На въпроса "трудно ли е да си ректор", той отговори така:

"Ако е трудно, не се наемаш. Правил съм много трудни неща в живота си, не защото са трудни, а защото знам, че трябва да ги направя. Има едно усещане, че можеш да свършиш нещо свястно.

Политическият живот не се отразява по-различно, тъй като политиката никога не се е отнасяла със съответното уважение и рефлекс на уважение към висшите училища на България. Изобщо не съм се интересувал от политиката, винаги съм бил в състояние на тежък диалог, затова и понякога съм успявал, а понякога – не", посочва още той.

Според него нивото на университета е близко до европейските стандарти. 

Чуйте разговора в звуковия файл.