Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Аларма Пънк Джаз" представя фестивала "Краj Вардарот Jazz" в София

Този четвъртък (5 октомври) в зала "Сингълс" на НДК (Вход А4) ще свирят легендите на македонската независима музикална сцена Sethstat и PMG Kolektiv Orkestar

Концертната серия "Аларма Пънк Джаз" на програма "Христо Ботев" на БНР кани две от водещите групи от съвременната македонска независима сцена за специална вечер, посветена на фестивала "Джаз край Вардара".

Първи на сцената за зала "Сингълс" в НДК този четвъртък малко след 20.00 ч. ще излязат Sethstat – водещата в момента и най-дългогодишно активна авангардна джаз формация в Северна Македония. Създадени преди повече от 30 години, те съчетават в музиката си хулиганския подход към джаза, който имат легендарни групи като нюйоркчаните The Lounge Lizards и Miladojka Youneed от Любляна с психеделична спейс-ембиънт атмосфера, груув, фрий джаз и изпомпани рокендрол баси. У нас са добре познати - свирили са два пъти в София в рамките на "Аларма Пънк Джаз" (през 2009 и 2022) и веднъж в програмата на Пловдивските джаз вечери преди повече от десетилетие. Фронтменът-тромбонист-композитор Владан Дробицки стои в основата и на изключително продуктивния лейбъл за авангарден джаз PMG Jazz и най-новия джаз фестивал в Скопие "Краj Вардарот Jazz". Басистът на групата (брат му Павел Дробицки) е не само пънк-гръбнакът на бандата, но и човекът, който вече три десетилетия е член на най-професионалните тонрежисьорски екипи на почти всички важни и джаз, и рокендрол събития на скопска територия. Барабанистът Гоце Наумов е сред водещите археолози в родината си, нееднократно награждаван от Световния археологически конгрес и Европейската асоциация на археолозите. Състава в днешния му вид дооформят саксофонистът Васко Бояджийски и клавиристът Панче Буюклиев, които наред с множеството проекти и конфигурации в съвременния джаз, в които участват заедно и поотделно, имат и свое експериментално дуо.


Другата формация същата вечер – PMG Kolektiv, както подсказва името (не "трио", "бенд", "квартет", "октет" и т.н., а именно "колектив") е не просто група, но и основата на едно от най-сериозните и влиятелни културни движения в Скопие и на Балканите за последния четвърт век. Заражда се през 90-те като среща на хора на изкуството и свободни мислители, а музиката е един от най-искрените начини идеите им да достигат до по-широк кръг свободни хора. Започват като диджеи, през годините под тяхно влияние избуяват различни групи в насока електро-рокендрол, пост-диско, техно-джаз, синт-пънк, музика на социалния протест, музика, която говори за съвременния градски живот на съвременния градски човек в съвременната пост-хуманна епоха... Като музикална група PMG Kolektiv обедиянват всичко това, а като лейбъл създадената от тях независима компания PMG Recordings вече повече от две десетилетия се грижи за развитието на тази сцена. В основата на движението са Мирко Попов– визионер, текстописец, диджей, фронтмен в сянка, радиоводещ и продуцент и Синиша Евтимов - тук музикант-мултиинструменталист, а в паралелната реалност – един от най-успешните македонски театрални режисьори днес. И двамата вече бяха в София с другия си проект - Kanton6(където свири и Владан Дробицки), но с основната си група PMG Kolektiv това ще е дебютът им на софийска сцена. Част от колектива е още Александар Гавровски (тук басист, но иначе не по-малко интересен автор на песни в собствения си проект Алаксандар Велики), а във варианта, в който ще се представят за първи път тук - PMG Kolektiv Orkestar влизат още Драган Теодосиев (барабанистът на Taxi Consilium), Мария Каева (вокали) и членове на Sethstat.


Двойният концерт на 5 октомври (четвъртък) от 20.00 ч. представя на софийска сцена фестивала за авангарден джаз, който Владан Дробицки и Мирко Попов организират от 2020 г. насам - KRAJ VARDAROT JAZZ ("Джаз край Вардара") и е част от двудневна фестивална серия, която продължава и на следващия ден - 6 октомври (петък)– в същите часове и на същото място (Зала "Сингълс" на НДК) с програма от български и хърватски групи, курирана съвместно от "Аларма Пънк Джаз" и PMG Recordings.

Събитието се осъществява с подкрепата на Министерството на културата на Република Северна Македония и Македонския културен център в София.

Дизайн на плаката: Виолета Качакова

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Маестро Валентин Пейчинов отново в България

Световноизвестният българо-американски оперен бас, дългогодишен солист в Метрополитън опера в Ню Йорк и вокален педагог – маестро Валентин Пейчинов е в България по повод новите Майсторски класове, които организира в родината. Тази година събитието е част от програмата на 55-ия Международен фестивал "Софийски музикални седмици". Маестро Валентин..

публикувано на 01.07.24 в 16:35
Виктор Янакиев (вляво) и Антон Митов

Антон Митов представя: Виктор Янакиев – класически музикант

През 1992 година родителите на Виктор заминават за Аржентина, където основават класически оркестър. Там се ражда Виктор, който като дете говори само испански и английски език. След завършване на средното си образование той идва в България и решава да остане тук. Защо? За аржентинския фолклор, "двете различни Аржентини", тангото, китарата, певеца,..

публикувано на 01.07.24 в 13:19

Българският "Лоенгрин" – празник на вокалното изкуство и оркестрово майсторство

"Неделният следобед" на 30 юни бе посветен изцяло на оперното изкуство. Поводите са два: новата постановка на "Лоенгрин" в Софийската опера и 110 години от рождението на изтъкнатия български оперен режисьор Михаил Хаджимишев. И между двата повода има пряка и много тясна връзка, защото предпоследната постановка на Вагнеровия шедьовър "Лоенгрин" в..

публикувано на 01.07.24 в 12:20

Програмата на Еврокласик ноктюрно от 1 до 31 юли 2024 г.

1 юли Изпълнения на Алина Ибрахимова (цигулка) и Седрик Тибергиан (пиано). 3.00 часа – Хавергал Брайън (1876-1972), "Легенда". 3.08 часа – Еужен Изаи (1858-1931), Елегична поема за цигулка и пиано, оп. 12. 3.23 часа – Цезар Франк (1822-1890), Соната за цигулка в Ла мажор. 3.53 часа – Лили Буланже (1893-1918), Ноктюрно. 3.56 часа – Цезар Франк..

публикувано на 30.06.24 в 10:40

Британският критик Грегор Таси – впечатлен от солистите, хора и оркестъра на Софийската опера

Днешното издание на "Неделния следобед" е посветено изцяло на оперното изкуство. Поводите са два: новата постановка на "Лоенгрин" в Софийската опера и 110 години от рождението на изтъкнатия български оперен режисьор Михаил Хаджимишев. И между двата повода има пряка и много тясна връзка, защото предпоследната постановка на Вагнеровия шедьовър..

публикувано на 30.06.24 в 08:05