Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как да не станем жертва на романтична измама?

Какви са най-честите схеми на романтичните измами у нас и как да не станем жертва на романтична измама? И по-точно на онлайн измама. Романтичната измама онлайн е международно киберпрестъпление. Жертвите се въвличат в любовни отношения и обещания за брак онлайн и чрез емоционални манипулации, като се мотивират да изпращат големи суми пари по различни причини на своите фалшиви "любими“.

Лидия Загорова е директор на Обществото на гражданите срещу романтичните измами в България, директор на фондация "Пренебрегнати жени и деца". Пред издаване е нейната книга "Романтичните измами онлайн", която е базирана на собствен опит – съдби на жени и психологически анализ на явлението.

За това съвременно явление Лидия Загорова разказва повече в "Законът и Темида": 

"Романтичната измама онлайн е престъпление, при което съответните извършители – криминални групи или единични извършители – обикновено от други страни (оказа се, че има и българи), въвличат чрез измама и любовни манипулации жертвата си в имитация на любовни отношения, на брачни отношения, създават се отношения на довереност, любов и силна привързаност, семейство... Крайната цел е материална облага, получаване на пари или използване на жертвата за муле за пренасяне на пари, пране на пари.

В най-общия случай това е отправено към целевата група на жени, които са над 60 години – вдовици, разведени, самотни и търсещи партньор в живота. Но не само. Целевата група може да бъде и млади жени, дори и тийнейджъри, с които се злоупотребява. Общото е въвличането чрез емоционална манипулация чрез любов. Измама с романтика.

Много от хората не са ориентирани за опасностите в интернет и че не трябва да контактуваш с човек, когото не познаваш добре – да му отдаваш чувствата си и да му даваш пари. Има и измамени мъже, даже те се влюбват по-силно... отдават своите надежди, чувства и средства. 

В световен мащаб явлението е изключително мащабно – говорим за милиони пострадали и за трилиони загуби на средства от тези измами. Най-често са интелигентни жени с пари, но някои влизат в заеми и кредити...

Най-честата схема. Измамниците ползват откраднати снимки на популярни и не толкова мъже, красиви, харизматични – най-често това са реални генерали от Американската армия, спортисти, артисти или просто хубави мъже с излъчване. Най-често образите във фалшивите профили се представят като американски военнослужещи в мисии на ООН в горещи военни зони – Сирия, Афганистан, Йомен, Украйна напоследък... Други се представят за инженери на нефтени платформи, лекари... Всякакви неща. Всичко е дълбоко секретно, поради което не могат да осъществяват видеоконтакти, само понякога разговори по телефона и непрекъснат чат. Лъжите са страхотни и опашати – до получаване на пари. След въвличането на жената в тази любовна манипулация тя е готова вече всичко да даде. Жената хлътва загубва чувства, пари и всякаква перспектива за живот.

Психологически профил на измамниците. Реално зад харизматичните снимки в профила стоят най-често (без да слагаме етикет върху черната раса и африканския континент) африкански скамъри (от scam – измама, англ.), най-често от Нигерия, Гана. Също, по сведения на ГДБОП – от Того Бенин и Кот д'Ивоар. Има базирани в Индия, Тайланд, Пакистан. Има и българи, които участват в схемата, независимо дали от тук, или от някоя друга европейска държава. Най-известни са нигерийските скамъри, които от години практикуват романтични измами, с това, че са много опитни, речовити, чаровни."

Ясен Танев – експерт по киберсигурност, коментира това международно престъпление: 

"Забелязваме, че хората, които са жертва на това престъпление, се чувстват сами, изключват се от реалния живот, живеят в киберпространството или просто не могат да се адаптират в динамичния свят и заради това потъват в социалните мрежи. В тази дигитална комуникация те губят представа за това какво е истинско. Когато започнеш да не можеш да различаваш истинското от фалшивото, тогава измамниците, които много добре познават и планират човешката психология, с фалшиви профили и профилни снимки, добре изчистени истории, започват да търсят своите жертви. Преминават през един много ясен сценарий, предизвикват първо интереса, после – печелят доверието, създават емоционална връзка. В момента, в който човек е запленен и на хормонално ниво е разклатен и повярва, симулират инцидент и искат пари. Всичко това е много внимателно планирано – наричаме го "социално инженерство" – комбинация от психология и емоционален и хормонален баланс.

Най-добрият начин да не станете жертва на романтична измама онлайн е да комуникирате с истински хора. Истината е, че във Фейсбук нищо не може да бъде истинско... Моят професионален съвет – ако сте емоционално нестабилен, избягвайте дигиталните контакти и ако някой ви поиска пари, не му ги давайте. Защото любовта не се купува и не може да бъде преживяна онлайн."

Чуйте повече от звуковия файл.

Снимки – Pixabay и БНР

По публикацията работи: Милена Очипалска

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Искаме ли Христос в живота си?

Като избягваме да се взираме в злото на този свят, рядко си задаваме въпроса за неговата причина. Случили ни се нещо неприятно, достигне ли ни нещастие, сме склонни да припишем вината на хората, които са около нас, но трудно я търсим в себе си. Вгледаме ли се в своите постъпки ще разберем, че и на нас ни се случва нерядко да грешим. Понякога..

публикувано на 20.10.24 в 10:05

Възрастните хора и дигиталните медии и обучение

По-уязвими ли са поколенията, израснали преди интернет, към фалшиви новини, пропаганда, конспиративни теории и здравна дезинформация?  Конференцията "Информацията има значение: Практики за повишаване на дигиталната и медийна грамотност на възрастните", организирана от фондация "Глобални библиотеки" - България , беше посветена на..

публикувано на 19.10.24 в 16:54

Религията и религиозните войни

Религията е универсален и всеобхватен факт. Няма период в историческото развитие, когато човекът да не е бил религиозен. Науката не познава съвременна или древна нерелигиозна култура. Предвид всеобщността на религията несъмнено причината за нейното пораждане трябва да бъде обща за цялото човечество. Когато нещо е всеобщо и универсално, то..

публикувано на 19.10.24 в 12:35

Рабиша, селото в което се живее трудно

Село Рабиша се намира в община Белоградчик, област Видин и е известно с пещерата "Магура", която се намира на 3 километра от селото и с най-голямото по площ вътрешно езеро у нас – Рабишкото езеро. Според последното преброяване в Рабиша живеят 245 човека. Преди 90 години жителите на селото били 1296. Църквата "Свети пророк Илия" е построена..

публикувано на 19.10.24 в 08:15
д-р Орлин Колев и Анелия Торошанова

За дискриминацията – тормоз, преследване, подбуждане

В рубриката "Съветите на адвоката" на юридическото предаване "Законът и Темида" д-р Орлин Колев – експерт по конституционно право, преподавател в ЮФ на СУ "Св. Климент Охридски", член на Комисията за защита от дискриминация, дългогодишен консултант на предаването, отговаря в ефир на слушателски въпроси. Петър Ненов, София: С оглед на обстоятелството,..

публикувано на 18.10.24 в 15:00