Може ли побеляването на косата да се спре и процесът да се обърне? За да се отговори на този въпрос за милиони първо трябва да се намери причината за побеляването. А тя е свързана най-вече със загубата на меланин, който отговаря за производството на меланоцитни клетки – тъкмо те създават естествения цвят на косата и кожата ни. Светлият цвят на косата говори за ниски количества меланин. Сивата коса сигнализира, че той е на свършване, а при бялата липсва напълно.
Другият фактор, от който зависи побеляването, е че наред с намаляването на меланина, се увеличава производство на хидроген пероксид от организма. Той от години има ролята на ключовата съставка, която обезцветява косъма при боядисване в по-светъл цвят. За разлика от козметичните процедури обаче, когато той се синтезира от тялото, до определена възраст е в баланс с мелатонина. Тоет при побеляване балансът на меланин и хидроген пероксид се нарушава. Върху побеляването, разбира се, влияят и ред други фактори. На първо място, генетиката – тя е основният виновник за ранно побеляване. Стресът има съществена роля, а също слънчевата светлина, хормоналният (дис)баланс, климатът, замърсяването, автоимунните заболявания, дефицитът на витамин В12 и пр. Оказва се, че към факторите за побеляване е и тютюнопушенето.
Въпреки всички тези фактори обаче, учените смятат, че има начин да "придумаме" меланоцитните стволови клетки да се върнат "на работа", а после да си почиват пълноценно, за да са живи по-дълго време и да помагат да запазим задълго естествения цвят на косата си. Как може да стане това – чуйте "Науката не спи" с Никола Кереков.
OMG, NP, BFF, BTW… Ако имате у дома тийнейджър или работите с деца в тази възраст може и да знаете какво означават тези съкращения, но за останалите речта на младите е загадка, "езикът" на младите – в прекия и в преносния смисъл - е загадка. Дали го разбираме – едва ли твърде добре, дори да полагаме усилия. Как тогава да общуваме с тях, да им..
"Ние не си даваме сметка, че всички ферментирали храни са пробиотици и в миналото те са играели именно тази роля. В България на няколко места се произвеждат нетрадиционни сирена. Освен белтъците и захарите в млечните продукти, ние консумираме и голямо количество бактерии, които способстват за тяхното зреене и ферментация. Една немалка част от тези..
В миналото издание на "Покана за пътуване" художничката Петя Илиева разказа за най-луксозния и най-бедняшкия от мароканските хамами, които е посетила, но спомена, че от Рабат до Казабланка е отишла с влак. Сигурно и във вашето съзнание изниква картина как по покривите на вагоните като в Азия се возят хора, а между два коловоза се предават торби,..
Юлияна Атанасова е биолог и главен асистент в Националния център по заразни и паразитни болести. Тя, заедно със свои колеги, работи по проект за откриването на нетуберкулозни микобактерии в пещерен биофилм и карстови води в България. "След като приключим проекта, очакваме да продължим с идентифицирането на нетуберкулозните микобактерии, но..
Кореспондентът на "Покана за пътуване" в Испания Бойка Велинова този път ни отвежда чак до Южна Америка, за да ни разкаже как празнуват Великден в Гватемала и Бразилия. Тя не умее да стои в зоната на комфорта и да обуздава любопитството си към живота, затова си причинява дълги пътешествия из целия свят, които след това споделя с удоволствие. Посетила..
Предстои седмото издание на Фестивала на българската книга в средата на юни в Брюксел. Той се организира от Българската културна асоциация в Белгия,..
В миналото издание на "Покана за пътуване" художничката Петя Илиева разказа за най-луксозния и най-бедняшкия от мароканските хамами, които е посетила, но..
Техните корени са от Мелник, както и тяхното вино. Любка и Никола Зикатанови се завръщат към миналото си, за да построят бъдеще за себе си, децата и..
Ел. поща: hristobotev@bnr.bg