Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Оперна певица издаде триезична книга с хайку поезия

10
Диляна Георгиева
Снимка: БНР

Книгата "Дълъг полет" излиза на български, английски и японски език и показва отличното взаимодействие между преводачите, консултантите по превода, редактора, илюстратора и самия автор – Диляна Георгиева. Тя е председател на Българския хайку съюз и е оперна певица, завършила хуманитарно образование в Софийския университет "Св. Климент Охридски" – Философски факултет и в Нов български университет – сравнителна културология. Усъвършенства певческите си умения като стипендиант в майсторския клас по оперно пеене и интерпретация на Гена Димитрова и камерно пеене при проф. Мария Слатинару, Румъния. Сценичния си дебют  Диляна Георгиева прави в ролята на Виолета от операта "Травиата" на Верди, през 2004 година.

Член е на Българския хайку съюз от 2012 г. Има издадени две книги с триезично хайку на руски, английски и български език в съавторство с Весислава Савова и Дарина Денева. Българо-английският сборник с ренгей поеми в съавторство с Весислава Савова е под редакцията на Дейвид Ланю – професор по литература и експрезидент на Американското хайку общество. 

Диляна Георгиева има самостоятелни фотохайга изложби, а също и в партньорство с Петър Павлов представя своя изложба "Меню за пътешественици" в Българското национално радио, в галерия "Плюс това" и в Столичната библиотека. Тя има също няколко самостоятелни хайга изложби и представяния на книги в Пловдив, Хасково, Враца, Кюстендил и в други градове на страната.

Публикувала е свои хайку, сенрю, танга и ренгей  в престижни български и международни литературни издания. Нейни хайку са поместени в няколко антологии: българо-английската "Прегръдка на непознат", българо-унгарската "Различна тишина", българо-английската "Отвъд думите", българо-френско-италианската антология "Климати". 

Изпълнител на японска музика по хайку текстове на събития, посветени на ежегодните Дни на японската култура в България. Носител е на награди и отличия от международни и национални конкурси за хайку, по-важните от които са: ренгей в Haiku Hunt, World Haiku Review, Haiku Masters – Japan. През 2018 г. е избрана за председател на Българския хайку съюз.

Диляна Георгиева представи в "Артефир" първата си самостоятелна книга със 140 хайку творби "Дълъг полет", в разговор с Димитрина Кюркчиева.

Снимки – БНР и личен архив

По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Вътрешният свят на художника и музикант Венцислав Диков

"Стилът на Венцислав Диков е разностранен – едновременно фигуративен и абстрактен. Графичният аспект също присъства осезателно в творчеството му. Впечатлен съм от чистотата на рисунъка на отделните персонажи. Композициите се характеризират с богата вариантност от геометрични и недотам стандартни, причудливи форми. В добавка, почеркът на художника..

публикувано на 13.06.24 в 13:53
проф. Цочо Бояджиев

Проф. Цочо Бояджиев: Всяко отделно занимание е почивка от предходното

Гост в "Нашият ден" е проф. Цочо Бояджиев – един от водещите български учени хуманитаристи, основоположник на философската медиевистика в България, поет, преводач на философия и поезия и фотограф.  Всяко отделно занимание е почивка от предходното, определя проф. Бояджиев. Професорът, който дълго време е преподавал история на античната и..

публикувано на 13.06.24 в 10:20
Анна Багряна

Анна Багряна: За живота между два езика и литературата като защита

Анна Багряна живее между две литератури. Тя е поетеса, преводачка, писателка и драматург от украински произход, но се чувства свързана с българската култура – дори псевдонимът ѝ е вдъхновен от поезията на Елисавета Багряна.   Багряна е гост в "Нашият ден", за да сподели впечатленията си от изминалия преди дни Черноморски литературен фестива..

публикувано на 13.06.24 в 09:30
Михаил Зигар

"Война и наказание" рисува контекста на войната в Украйна

На български излезе "Война и наказание" – новата книга на руския журналист Михаил Зигар, който от години работи в емиграция.   "Превъзходен анализ на всичко, което доведе до жестокото и злощастно нашествие на Путин в Украйна...  Книгата на Зигар е пламенно проникновение в настоящето",  пишат за нея New Yorker, които я нареждат сред най-добрите..

публикувано на 12.06.24 в 16:23

120 години Атанас Далчев

"За поетите думата освен значение е особено съчетание от звуци, има особена дължина и тежест, съдържа  особена багра, носи особена атмосфера.  Поради това за поетите не съществуват синоними;  всяка дума е незаменима. Те я виждат, чуват, опипват  и усещат. Който няма това сетиво, ако щете,  материално отношение към нея, той не е поет",..

публикувано на 12.06.24 в 16:11