Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Излезе монография за Анета Дръгушану

9
Албум-монография за Анета Дръгушану
Снимка: Антонио Георгиев-Хаджихристов

В галерия "Арте" се състоя едно знаменателно събитие в културния ни живот и художествена ни памет – представянето на албума-монография за голямата художничка Анета Дръгушану. Самата тя е наричана "пазителка на етноса", "откровение за човека". 

Това е важно издание за жизнения път и творчество на тази забележителна художничка, дело на  голям и стойностен екип. Албумът включва архивни материали, предадени приживе от доц. Ружа Маринска, която е изследвала и често пъти представяла нейното изкуство.

Събитието стана знаменателно и с факта, че самата Анета Дръгушану дойде лично за представянето от Видин, за да уважи своите почитатели и екипа, работил усилено именно  за това издание: галеристката Гергана Борисова, Галя Декова, проф. Станислав Памукчиев и Светла Георгиева от СГХГ. Предвид факта, че е на 86 години, видяхме я жизнена, красива, усмихната.

В "Арте" е подредена и камерна изложба с нейни картини с маниера и почерка ѝ на работа през последните години.

Чуйте словото на проф. Станислав Памукчиев, както и думи на благодарност от самата Анета Дръгушану.

Снимки и видео – Антонио Георгиев-Хаджихристов и галерия "Арте" 


По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Започва Дамски пленер "Говедарци" 2024

"Тази година, както всяка година от 26 години, се събираме художнички в село Говедарци по време на сенокоса", обяви в ефира на предаването "Следобед за любопитните“ организаторът на дамския пленер Йова Чолакова Гочева.  От 27 септември до 6 октомври в галерия "Прегърни ме", допълва тя, ще представим 40 свои платна, нарисувани по време на престоя в..

публикувано на 27.09.24 в 17:05

"Излез от балона" е мотото на София ДокуМентал

Петото издание на Международния документален филмов фестивал София ДокуМентал (Sofia DocuMental) с фокус върху човешките права ще се проведе под мотото "Излез от балона". Форумът ще представи 30 премиерни за България филма, носители на престижни международни награди. Предстоят ексклузивни срещи с режисьорите и разнообразни съпътстващи събития. В..

публикувано на 27.09.24 в 16:27

"Остатъци от вяра" в изложбата на Севда Потурлян

"Остатъци от вяра" е името на изложбата на художничката Севда Потурлян. Картините са посветени на вярата. Нейните творби открехват вратите на нашите стари църкви. Авторката коментира, че иска "да се потопим във вътрешността на тези свети места, храмове на вярата, които предците ни са въздвигали, често с крайно оскъдни средства, но с едно..

публикувано на 27.09.24 в 15:59

Оля Стоянова и природните закони

Спасяват ли ни природните закони? Да, отговаря в новата си стихосбирка Оля Стоянова, по техния начин. Единадесет години след "Улица "Щастие" тази книга отново потвърждава устойчивостта в писането ѝ, пристрастието към определена поетика и теми.  "Как ни спасяват природните закони" е стихосбирка, в която животът пулсира, а енергията се предава и на..

публикувано на 27.09.24 в 10:25