Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Политически анализ на Георги Киряков за събитията от седмицата

Знаково ли беше посещението на Кьовеши?

Какво да очакваме от политическия проект на Иван Гешев?

| обновено на 10.11.23 в 09:33
Георги Киряков
Снимка: БНР

Политическите събития и теми са винаги актуални в България, и за да разберем по-добре какво се случва в страната, имаме нужда от анализ и мнения от страни на експерти. В предаването "Нашият ден" политологът Георги Киряков сподели своите виждания по няколко ключови въпроса, които в момента занимават обществото и политическата сцена.

Георги Киряков отбеляза, че изборите и изборните технологии са от решаващо значение за демократичния процес в страната. По неговите думи особено актуални стават въпросите около кодовете за избирателните машини. Този аспект е свързан не само със справедливостта на изборите, но и с националната сигурност. Той подчертава, че неправомерни влияния и манипулации с изборните машини могат да изкривят резултатите и да доведат до неясноти и доверие в изборния процес.

Затова, според Киряков, правителството, особено министър-председателят, трябва да бъдат ясни, категорични и открити към хората по този въпрос. Той призова и за внимателно следене и наблюдение от страна на специалистите и правителството в тази област.

Следващата тема, която Киряков коментира в предаването, е посещението на известния европейски прокурор Кьовеши в България. Той подчерта, че Кьовеши е известна фигура и името ѝ е свързано с много политически страсти в страната.

Друг актуален въпрос, който бе засегнат в обсъждането, е новият политически проект "Граждански блок" на бившия главен прокурор Иван Гешев. Киряков изрази своята любопитство относно базата, върху която ще бъде построена тази партия. Той постави редица въпроси, като дали ще се основава на "разочаровани прокурорски колегии, лоялности или зависимости от определени лица". Политологът подчерта, че е от съществено значение да се следи начина на финансиране на този политически проект и какви ще бъдат неговите политически послания.

Киряков коментира и състоянието на управлението в страната, обобщавайки го в думата  "халтаво". Той подчерта, че в такава ситуация е необходимо създаването на хубава "слепка", която може да бъде постигната чрез коалиционно споразумение и програма за управление. Важно е да се има предвид, че участващите партии изразиха несъгласие за такова споразумение от самото начало.

Завършвайки своите коментари, Георги Киряков спомена и за ролята на ДПС (Движение за права и свободи) в българската политика. Той подчерта, че независимо от контекста, негативен или позитивен, ДПС винаги е играло важна роля в българската политическа сцена.

В заключение статията представя мнението на политолога Георги Киряков относно ключови политически теми в България, включително изборите и изборните технологии, посещението на европейския прокурор Кьовеши, новият политически проект на Иван Гешев - "Граждански блок", състоянието на управлението и ролята на ДПС. Той призовава за прозрачност и внимание към финансирането и политическите послания на новите политически инициативи и подчертава важността на коалиционния диалог в подобряване на управлението. Ролята на ДПС се оценява като важна в политическия пейзаж на страната.

Чуйте разговора в звуковия файл. 


По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Владимир Кънев

Владимир Кънев: Пчелите могат да предскажат много напред времето

В рубриката "Епизоди от живота" на предаването "Нашият ден" обсъдихме живота на пчелите и трудностите по тяхното отглеждане по повод Световния ден на пчелите. Гост беше Владимир Кънев , когото е трудно да наречем просто пчелар. Ако пчелар е човек, който просто добива мед, то Владимир е много повече. В два пчелина – в село Къкрина и в..

обновено на 20.05.24 в 09:45

Защо бъдещето на хората зависи от пчелите?

Опрашването е основен процес за оцеляването на земните екосистеми. За да повиши осведомеността за значението на пчелите, за заплахите, пред които са изправени като вид и за приноса им към устойчивия живот на планетата Земя, ООН определя 20 май за Световен ден на пчелите . За бъдещето на пчелите в "Нашият ден" говори ентомологът Тошко Любомиров от..

публикувано на 20.05.24 в 09:17
Димитър Вацов

Проф. Димитър Вацов: Кокошките на властта – по-важни от хората, или за моралния дебилизъм

Проф. Димитър Вацов, преподавател по философия в НБУ и председател на Фондация за хуманитарни и социални изследвания - София, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" "Археология на моралния дебилизъм" в проучването си за аварията в Чернобил през 1986 година. Моралните дебили "Те са събирателен образ – много хора, лица, индивиди..

публикувано на 20.05.24 в 09:00
Ива Иванова

Другият живот на плодовете

Натуралните плодови ликьори се приготвят в България предимно за домашна употреба, а това често е предпоставка рецептите да се загубят, знанието и уменията да не могат да преминат нататък. Това е поправимо, казва Ива Иванова от София, впуснала се преди няколко години в приключението да произвежда натурални плодови ликьори, в които плодовете и..

публикувано на 19.05.24 в 10:35

Радвайте се!

Протойерей Александър Шмеман пише: "Ето какъв е смисълът на неделята на жените-мироносици. Тя напомня, че тогава в безнадеждната тъмнина са светили единствено любовта и верността. Призовава ни да пазим любовта и верността, за да не умрат, да не изчезнат от този свят. Осъжда нашето малодушие, страх и вечното ни робско самооправдание. Тайнствените..

публикувано на 19.05.24 в 09:10