Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва зимното издание на SoFest

Снимка: @SoFestSofia

Зимното издание на SoFest 2023, което събира на една сцена творци, артисти и изпълнители от световна величина, ще се проведе в София от 17 до 19 ноември. На клубната сцена в НДК, публиката ще има възможността да се докосне до три уникални, международни проекта с артисти и изпълнители от световната сцена.

Александър Владигеров, Васил Хаджигрудев, Стоян Янкулов-Стунджи и Константин Владигеров
На 17-и ноември меломаните ще се насладят на своеобразен калейдоскоп с музиката сътворена последните 20 години от завладяващите братя Владигерови. Доказалите се музиканти – Александър Владигеров, тромпет, флюгелхорн и Константин Владигеров, пиано, заедно с Васил Хаджигрудев, контрабас и Стоян Янкулов-Стунджи, ударни - ще съблазнят публиката с мелодии от суинг ерата на 20-те и 30-те години на миналия век. Те ще ни отведат в техния свят като представят и най-новия си албум "Веселите Владигерови", който е създаден съвместно със сестра им Екатерина. Гостите на SoFest Winter ще се докоснат и до провокиращия талант на братята да превърнат дълбоката лирика в музика, трансформирайки я в съвсем нов и модерен песенен стил, чрез поезията на Райнер Мария Рилке. Петъчната вечер ще е изпълнена със споделени мигове, много вълнуващи емоции и закачлив флирт със суинг, приятна доза грууви ритми и балкански звуци, трансформирани в нов и модерен джаз характерен за музиката на Wladigeroff Brothers.

Александар Митевски и Драган Спасов-Дац
Във втората вечер на SoFest Winter ще гостува най-обичания македонски дует – "Дац и Александар". Нашумелите артисти Драган Спасов-Дац, актьор и Александар Митевски, музикант и техният диджей ще взривят публиката с концерт, на който ще изпълнят песни, станали хитове и са с милиони гледания в музикалните платформи. Това са неизбежните  "Все още ми липсваш", "Йовано, Йованке", "Корона чао", "Ангелина", "Обичай ме", "Охридски череши", "Целувката на Анна", "Душа бакшиш" и разбира се, микс от песни, от бивша Югославия, България и региона. Със своя ведър дух, положителна енергия и песните, които изпълняват, Дац и Александар гарантират едно добро забавление за публиката на 18-и ноември.

Влатко Стефановски, Теодосий Спасов и Васил Хаджиманов
В неделната вечер, за първи път от три години в България, специално за феновете на SoFest  на сцената ще бъдe обичаното трио, без аналог в света Balkan Trio B/G. Виртуозните музиканти Теодосий Спасов – кавал и вокал, Влатко Стефановски – китара и вокал, от Северна Македония и Васил Хаджиманов – пиано, от Сърбия отново се събират от идеята за общите балкански корени и култура. На 19 ноември, кралете в музиката на Балканите, както ги наричат, ще ни провокират с уникалното звучене на различни стилове от балкански фолклор, блус, поп, рок и джаз. Изключителният им професионализъм и богат сценичен опит, несравнимата им спонтанност и умението им в смесването на ритми и мелодии гарантира една възпламеняваща, музикална експлозия.

Какво още разказа организаторът на фестивала Ангелина Осенска чуйте в звуковия файл.

Снимки: SoFes

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Дължа всичко на вас!

Една от легендите на съвремието ни – уелската певица Шърли Беси, е на фокус в поредното издание на предаването "Музикална мрежа“. Представяме я с албума I Owe It All to You ("Дължа всичко на вас") от 2020 година, с който Дамата Командир на Ордена на Британската империя – Шърли Беси, отбелязва 70 години на сцената и изобщо в шоубизнеса...

публикувано на 15.05.24 в 10:30

Старозагорската опера кани ценителите на жанра на нова вълнуваща премиера – "Норма" от Белини

Специален гост на "Неделен следобед" отново е режисьорът Огнян Драганов. Поканих го във връзка с предстоящата премиера на Държавна опера Стара Загора – "Норма" от Винченцо Белини, която ще бъде представена на 16 и 17 май. "Норма" в Стара Загора не е правена от около четвърт век… Огнян Драганов: Четвърт век. През 2000 г. е последната нова..

публикувано на 15.05.24 в 08:10

Мецосопраното Клементин Марген: Точно сега изпълнявам всички роли, за които съм мечтала

Смятана за едно от водещите мецосопрани на своето поколение, френската изпълнителка Клементин Марген печели международно признание в театри като Метрополитън, Националната опера в Париж, Дойче опер Берлин, Баварската държавна опера, Театро Колон и много други. Малко след като завършва Парижката консерватория, Клементин е отличена с Revelation..

публикувано на 14.05.24 в 12:05

"Празникът на лебеда" в Хертогенбос

Излезе най-новият албум на Cappella Pratensis с ръководител Стратън Бул. Компактдискът представлява четвъртият от поредицата на ансамбъла, посветена на музиката в "Хоровите тетрадки от Ден Бос". Създадени за Братството на Светата Дева в Хертогенбос, ръкописите събират широк спектър от полифонична музика, изпълнявана от членовете на това религиозно..

публикувано на 14.05.24 в 08:10

Гала на българската култура и музика във Виена

По повод най-светлия български празник – Деня на светите братя Кирил и Методий, пианистката Донка Ангъчева, заедно с австрийска цигуларка Лидия Байч, организират бляскав Гала концерт, за да почетат българския принос към европейската музикална сцена и култура. Концертът ще се състои на 25 май, от 19.30 часа, в зала "Брамс" на Музикферайн, а..

публикувано на 13.05.24 в 16:25