Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За писателя с книга и без книга

| Интервю
Мария Куманова
Снимка: личен архив

"Времето преди да имам книга си го спомням като много свободно. Без някакви очаквания от обществото. Беше странно, когато правихме формата "Писатели без книги" с Нинко Кирилов. Защото, от една страна, никой не забелязва авторите, които все още нямат книги. От друга страна, сега няколко години по-късно много от участващите вече имат по една или доста повече книги“, казва в ефира на "Нашия ден" пишещата поезия и проза Мария Куманова.

"Книгите до някаква степен го променят, защото са свързани с обществени изяви. Но няма промяна в отношението към писането", споделя авторката.

Определят Мария Куманов като автор, който удобно се намества у читателя, който от своя страна се припознава с написаното. Водещото за нея е да бъде искрена пред себе си, когато пише. 

Втората книга на Мария Куманова е с поезия и е озаглавена "Тилда“, което означава малка вълничка. Но това е и едно намигване към актрисата Тилда Суинтън.

"Вълните и бурите са по-скоро емоционални при мен. Това личи от текстовете“, твърди писателката.

По думите ѝ изкуството има за цел да поддържа човешкото у човека, да подържа смирението. Любовта да го прави по-чувствителен към света, което е много важно, за да гради човека да гради смислени неща.

Мария Куманова споделя, че ѝ пречат собствените ѝ прегради. "Пиша неща, който не са ми свойствени, които не съм си мислила, че ще пиша." 

На 22 ноември 2023 г. от в 19.30 ч. в бар Schroedinger Мария Куманова и Нинко Кирилов, писатели с книги, ще прочетат откъси от най-добрите си книги до момента – "Тилда" и "Портокал". 

Целия разговор можете да чуете в звуковия файл. 

Мария Куманова е номинирана в конкурса за млад автор на "Литературен вестник" през 2016 г. Година по-късно печели конкурс, организиран от издателствата "АРС" и "Scribens" за ръкопис на дебютна книга, което води до издаването на първата ѝ стихосбирка inclavo. Тя завършва магистратура по творческо писане в Нов български университет. Дълги години е част от творческия колектив "Писатели без книги“, където произведения на неиздавани автори се четат от техни колеги. Гост е на редица писателски събития в страната. Свои творби публикува в "Литературен вестник", "Кръстопът", "Klaxon Press", списание "Следва", виртуална антология "Виждам Европа" и др., но остава писател без книга.

Това се променя през 2017 г., когато Мария печели конкурс за дебютен автор, организиран от издателствата "АРС" и "Scribens". Дебютната ѝ стихосбирка "inclavo" излиза през 2018 г. под редакторството на Георги Гаврилов и Нинко Кирилов. Официалното представяне на книгата се състои на 26 април 2018 г. в  Столична библиотека. 

Мария е част от авторския колектив зад биографичната книга за група Остава "аз | Остава", излязла през 2019 г. и "Приказката P.I.F. " (2021). През 2021 г. печели награда в Националния конкурс за поезия "Накрай света“ на Tetradkata.com. Участник е в поетичната антология "Поезия срещу войната" (2022). "Тилда" (2023) е втората ѝ поетична книга.

Снимка – личен архив, Мария Куманова
По публикацията работи: Наталия Маева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Нов театрален фестивал в Русе очаква първите си зрители от 8 октомври

"Есенни театрални срещи в Русе" – така се нарича новият фестивал, чието първо издание ще се проведе от 8 до 13 октомври в крайдунавския град. Основен организатор е Катя Костова – българка, живееща от десетилетия в Берлин и председател на сдружение "Кауза Пещера", а партньор и домакин на театралния празник е Драматичният театър " Сава..

публикувано на 05.10.24 в 09:15

"Клас 90" и носталгията по младостта

Преди шест години на режисьора Бойко Боянов му хрумва идеята да разкаже историята на един клас, който се събира за среща след 30 години. От искреността на всеки един, дошъл на сбирката, започва да прозира предисторията на "Клас 90" – дебютния филм на Боянов, който се срещна за първи път с публиката си на 42-рата на "Златна роза". Заедно със..

публикувано на 04.10.24 в 16:25

Книга за режисьорските подходи към операта "Дон Паскуале"

Книгата "Грация на смеха. Или за спецификата на комическото белканто в операта "Дон Паскуале" от Гаетано Доницети. Теоретични и режисьорски подходи" от Стефан Донев е възможност да се проследи опита на автора като режисьор "да открие и разясни", по думите на Петър Пламенов, спецификите и "неповторимото очарование" на шедьовъра на Доницети. Стефан..

публикувано на 04.10.24 в 14:59
Моноспектакълът

Дни преди "Цирколюция" – енигмата "социален цирк"

Задава се циркова революция!  От 10 до 13 октомври в "Топлоцентрала" ще се проведе едиснтвеният по рода си фестивал в Бълагрия, посветен на съвременния и социален цирк – "ЦИРКОЛЮЦИЯ". Организаторът от фондация "Мини Арт" Гео Калев и огненият артист от колектив "Агнон" Кристиян Димитров запознават слушателите на "Артефир" с..

публикувано на 04.10.24 в 13:43

Една неканонична и лична антология на англоезичната поезия

Англоезична поезия от XIV в. до XXI в. съдържа новото издание "Потомството на Чосър".  Мащабната антология в "Артефир" представя лично нейният преводач и съставител  проф. Александър Шурбанов. Това не е канонична, а лична антология, подчертава гостът. Избраните произведения в книгата са такива, оставили през годините следа в..

публикувано на 04.10.24 в 13:23