Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Училището е гордостта на Дъбница

Гърменското село Дъбница е разположено в подножието на Западните Родопи и в него живеят около 2000 човека.

На километър северно над селото се намира късноантичната и средновековна крепост "Градище", известна и като "Свети Архангели", която е обявена за паметник на културата с национално значение.


През XIX век Дъбница е мюсюлманско село в Неврокопска кааза на Османската империя. В "Етнография на вилаетите Адрианопол, Монастир и Салоника", издадена в Константинопол през 1878 година и отразяваща статистиката на мъжкото население от 1873 година, селото е посочено като Дебница, в което живеят 54 домакинства и 130 жители мюсюлмани. Според резултати от преброяване населението на Османската империя от 1899 година, жителите на селото било 355 човека.

През 1937-1938 година в селото е построена църквата "Свети Архангел Михаил". В Дъбница се намира и една от най-старите джамии в района, която е построена през 14-и век.

Днес в селото живеят заедно и в мир българи, роми, турци и българомохамедани. Още за миналото, настоящето и жителите на Дъбница – чуйте в звуковия файл.


Снимки: Валери Леков
По публикацията работи: Росица Михова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Доц. Росен Калпачки

Съвременното лечение на инсулт в България – възможности и проблеми

НЗОК и Лекарският съюз подписаха анекс към Националния рамков договор за медицински услуги. Промените засягат и съвременното лечение на инсулт у нас. Как се финансира то и с какви предизвикателства се борят специалистите в България – интервю с доц. Росен Калпачки, невролог, председател на Българското дружество по инсулт, началник на Клиниката..

публикувано на 21.02.24 в 14:27
Галя Койчева

Могат ли хората с увреждания да се реализират на трудовия пазар?

Възможно ли е хората с увреждания да се реализират на трудовия пазар? Обществото ни все още изпада в недоумение, що се отнася до трудоспособността на хората в неравностойно положение и техния потенциал за трудова реализация.   Галя Койчева е психолог в Центъра за защитена заетост във Варна , майка е на младеж с увреждания и притежава..

публикувано на 21.02.24 в 13:00
Проф. Тодор Кантарджиев

Порф. Тодор Кантарджиев: Болестта "Х" изисква някои много сериозни и дългогодишни мерки

Болестта "Х" не съществува, но един ден би могла да се появи. Идеята не е да се плашим, а да се подготвим за нея. Това беше една от темите в доста натоварената програма на годишната среща на Световния икономически форум , проведена в средата на месец януари в Давос. СЗО предупреди държавните лидери за рисковете от бъдещи пандемии. В интервю..

публикувано на 21.02.24 в 12:42

Платформата "Лидерландия": Героите на гражданското общество днес

Непознатите лидери в един все по-неуправляем свят. Тях открива платформата "Лидерландия" , създадена от ЛГБТ организацията "Действие", която подкрепи седем инициативи, насочени към толерантността и приемствеността в обществото. "Лидерландски бал" е отминалото заключително събитие на целия проект, което срещна и обедини всички участници в него...

публикувано на 21.02.24 в 12:30

Работа над 50 – къде и как да търсим?

За много хора над 50 години търсенето на работа може да бъде предизвикателство, което е често обтегнато от стереотипи и дискриминация. В "Нашият ден" разговаряме с Радослава Димитрова, специалист по управление на човешките ресурси и основател на НПО "Работа за нашите родители", която споделя своите наблюдения и мотивация за създаването на..

обновено на 21.02.24 в 12:11