"Селска бизнес академия" е формат на сдружение "Деветашко плато" за обучение на предприемачи и представители на неправителствения сектор, на местни общности и власти. В организацията членуват над 140 души, които са обединени около идеята за развитието на девет села в района на общините Летница, Ловеч и Севлиево. Най-мащабната и позната инициатива, която осъществява екипът на сдружението, е фестивалът "Jazz под звездите на Деветашкото плато", който има вече девет издания.
От пролетта на 2022 г. сдружение "Деветашко плато“ споделя успешни практики от работата си с организации и местни общности от други региони в страната чрез обучителната програма "Селска бизнес академия“. Петото ѝ издание се проведе през ноември в Кърпачево.
В "Старата мелница" в селото, реставрирана и преустроена от сдружението в съвременен културно-информационен център, се събраха участници от цяла България. Това, което ги обединява, е стремежът им да развиват идеите си за обживяване на малки и обезлюдени населени места и райони у нас. Организаторите и лекторите на обучението споделиха изключително ценен и полезен опит от работата си по създаването на общности и привличането на местни власти и жители за развитие на селски райони, опит в изграждането на регионални продукти, успешни практики и финансови инструменти за тяхното осъществяване и популяризиране.
"Опитът ни, който показва как могат хората, общностите да се обединят в едно и да мислят заедно за някакво общо бъдеще, събирайки онези неща, които съвпадат като интереси, като намерения, като желания, като светоусещане дори, мисля, че този опит, който е в по-голямата си част доста положителен, си струва да се сподели", смята Ива Таралежкова, председателят на сдружение "Деветашко плато".Подробности можете да чуете в звуковия файл.
Снимки: Петя Генкова, сдружение "Деветашко плато"
Във "Времето на редактора" се срещаме с Росен Недков – главен готвач в курорта Златни пясъци. Разговаряме за професионализма и отношението към работата и хората. Недков е главен готвач вече четвърто лято и се гордее с екипа, с който рабоити. Пътят му тръгва от село край Нови пазар. Стратира кариерата си като помощник-готвач и постепенно се..
Работата на главния готвач изисква не само майсторство в приготвянето на храната, но и умението да се ръководи екип, да се координират процесите в кухнята и да се поддържа високо качество дори при значителен обем работа. В хотелската среда тези отговорности стават още по-големи – особено когато се обслужват стотици гости всеки ден. Росен..
Явор Иванов, докторант в Софийския университет и преподавател в Българското неделно училище "Райна Княгиня" в Дъблин, Ирландия, коментира в ефира на предаването "Нашият ден" темата за бездомничеството и неговите причини. По думите му делът на хората, които доброволно избират живот без дом, е изключително малък. Макар подобни случаи да се срещат..
На 12 август се отбелязва Международният ден на младежта, приет с резолюция на ООН от 1999 година. Датата е посветена на диалога между младежите от различни култури, както и на обмена на опит между поколенията. В това издание на "Нашият ден" говорим именно за такъв диалог – постигнат с образование в България. От 60-те години на ХХ век до..
На 12 август 2025 г. в Ловеч ще се проведе поредица от събития по повод Международния ден на младежта, посветени на активността, забавлението и изявата на младите хора. Празничната програма ще започне в 10:00 ч. на пл. "Екзарх Йосиф I" със състезание с велосипеди и тротинетки, като записването за участие ще започне в 09:30 ч. Участниците ще се..
На 7 септември 1940 година е подписана Крайовската спогодба – договора между България и Румъния, включващ връщането на Южна Добруджа. Връщането на Южна..
Тя е от Троян – градът на керамиката, но от десетилетия живее и твори в Бостън, САЩ. Там я отвежда любовта, а тук всяка година я връща силната ѝ..
Тази година "Панаирни дни Оряхово" отбелязват своето 94-то издание, като празничната програма продължава до 24 август . Откриването премина с..
Ел. поща: hristobotev@bnr.bg