Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

50 години Панаир на книгата в България

"Създаваме истории. Създаваме история" под това мото ще премине 50-то юбилейно издание на Софийския международен панаир на книгата от 5 до 10 декември в НДК.

Панаирът на книгата е най-мащабният книжен форум у нас, организиран от Асоциация "Българска книга". Тази година изложението празнува своето 50-то юбилейно издание със специална програма с участието на над 170 издателства, които ще представят своите най-нови и популярни издания за деца и възрастни. Посетителите ще могат да избират сред повече от 100 000 заглавия и да присъстват на множество събития с участието на автори, илюстратори и преводачи от цял свят.

В рамките на Панаира на книгата ще се проведе Кръгла маса, посветена на грамотността и четенето – кауза, зад която застава Асоциация "Българска книга" с многобройните си инициативи през годините. Очаква се в събитието да участват институции и издателства, както и организациите, които също припознават тази кауза като своя.

По традиция паралелно с Панаира ще се проведат и две от най-престижните събития, посветени на литературата – 11-отоиздание на Софийския международен литературен фестивал и 7-ият Софийски международен литературен фестивал за деца и младежи. Специално за фестивалите в България ще пристигнат над 16 водещи имена на съвременната скандинавска и световна литература, които за първи път ще се срещнат с българските си читатели.

По време на Панаира Асоциация "Българска книга" ще връчи и Годишните си награди за книгоиздаване "Златен лъв". Критериите, по които се оценяват номинираните издателства са – полиграфическо изпълнение, качество на текста и принос към националната култура. Категориите са "Най-добър издателски проект" и "Издателски проект с най-голяма обществена значимост".

50-ият Софийски международен панаир на книгата, Софийският международен литературен фестивал и Софийският международен литературен фестивал за деца и младежи се организират от Асоциация "Българска книга" с подкрепата на Министерството на културата на България, Министерството на образованието и науката и Столична община. Събитията са част от Културния календар на Столична община за 2023 г.

По публикацията работи: Росица Михова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Нарцистична ли е съвременната култура

"Ти ще живееш, докато не познаеш себе си", казва слепият прорицател Тирезий на юношата Нарцис според мита, чийто край всички знаем. И днес тъкмо да станем цветя от самолюбие, но дори и това не можем. Кривите огледала, в които се оглеждаме, са навсякъде. В телефоните ни, които замениха идеята за каквато и да е критична мисъл по посока на Аз-а и..

публикувано на 21.02.24 в 10:05

"Секунда, ще ти прочета нещо" – на ново място

Пърформънсът "Секунда, ще ти прочета нещо" на Ина Добрева и Светослав Тодоров се завръща на ново място: следващото му поставяне е в Hyperspace Social Tech Hub на 24 февруари между 15-19 часа. Целта на пърформънса е да преобърне обичайното представяне на проза пред публика. Всяко изпълнение на неиздавания разказ на Светослав Тодоров от Ина Добрева..

публикувано на 21.02.24 в 09:20

Силвия Богоева представя изложба, вдъхновена от спектакъла "Моби Дик"

Изложбата "Защото на сърцето облекло е лицето" представя портрет на всички 22 актьори в "Моби Дик" и на режисьорката Диана Добрева. Най-новото представление на Народния театър "Иван Вазов" вдъхновява художничката Силвия Богоева да създаде този проект и благодари на Народния театър за гостоприемството: "Ръцете при актьора са много важен знак,..

публикувано на 21.02.24 в 08:35

"Решението" – пиеса за вътрешната корупция

Представлението по текст на писателя и драматург Александър Мануилов е пиеса-ситуация и дизайн за театрална вечер, разглеждаща темите за вътрешната, лична корупция, важните и често невидими за чужди очи решения, които могат да променят посоката на човешкия живот. Зрителят става свидетел на колебания, писма, дилеми, въпроси, заплетена и многопластова..

публикувано на 20.02.24 в 16:00
Габриела Колева - GABÓ

GABÓ: За писаната две години песен и търсенето на автентичност

"Ако не си за мен" – песента на младата певица Габриел Колева - GABÓ, която за четвърта седмица е № 1 в класацията БНР Топ 20. Габриела разказва, че, за разлика от другите песни, които пише, тази отнема много повече време. Нужни са две години, натрупване на житейски опит и богата емоционалност, за да се появи на бял свят "Ако не си за мен"...

публикувано на 20.02.24 в 13:18