Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Норвежкият писател Атле Нес – най-добрият биограф

Снимка: @ik.izida

В рамките на Софийския международен литературен фестивал предстои участието на известния като един от най-добрите в писателския жанр биография – норвежецът Атле Нес. Читателите могат да се срещнат с него в Мраморното фоайе на НДК. Той ще дава автографи на книгите си. Автор на романи и биографии на Леонардо да Винчи, Галилей, апостол Павел и Мунк, Нес е превеждан на много езици. С книгата си за Галилей спечелва най-голямата литературна награда в Норвегия – "Браги":

"Добрата биография не трябва да съдържа само факти, а и да е много разказвателна, да има действия и описания, които да са интересни на читателите, за да бъде тя увлекателна. За един биограф е много важно да е обиколил местата, които хората, за които пише са обитавали. Спомням си как, когато писах за Караваджо, се разхождах в Рим и се опитвах да се абстрахирам от средата съвременната и да си представя какво е било тогава.


Една от най-забележителните личности, за които пише Нес, е биографията на Леонардо Да Винчи, който се превръща в най-забележителната личност на Ренесанса. Незаконен син, роден в малко тосканско село, левичар, хомосексуалист, трудности в неговия живот, които може би са били предизвикателства пред неговата гениална работа. 

Последният роман на Атле е "Майсторът на палатки", посветен на апостол Павел. Той се основава на вярата, за да преодолееш страха от смъртта. Друга личност, за която норвежецът създава биография – това е Едварт Мунк, най-известната му картина е "Викът" – символ на горчиво предчувствие за бъдещи катастрофи, трагично пророчество на границата между XIX и XX век, предвестник на Първата световна война и катаклизмите на ХХ век. Биографията за Галилео Галилей – бащата на съвременната наука донася наградата "Браги" на Атле. В картините на Караваджо живее, страда или умира животът на Италия:

"Той успява да улови пулса на жестоката действителност върху платното си, живописта му е лишена от наивистичност и затова сякаш трудното му детство е виновно в добрия смисъл на думата" – споделя още Атле Нес.

Повече чуйте в звуковия файл.


По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Книга на Албена Тодорова за отсъствието

"Откакто те няма" е новата книга на Албена Тодорова. Художник е Мила Янева-Табакова. Текст и илюстрации се допълват и създават единство и завършеност на творбата. Тя е част от библиотеката "Нов ред" с илюстровани книги за възрастни читатели. Особеното в нея е наличието на повече тишина между думите и изреченията. Тук отсъствието е главен герой...

публикувано на 01.06.24 в 09:50

Светът ще е "по-така"

В редакция "Хумор и сатира" работим все хора с идеи как този свят да стане поне малко "по-така". Тази неделя (2 юни) след новините в 18 светът ще се промени в следната посока: • Увод с песни от фестивала на хумористичната и сатиричната песен "Златният кос", изпети от актьорите Асен Кисимов, Йорданка Стефанова, Николай Калчев и Васил Попов. •..

публикувано на 31.05.24 в 19:35
Васил Банов, Емил Янев и Минчо Събев (отляво надясно)

Златна карловска карета

В епизод 545 "Трамвай по желание" потапя своята публика в атмосферата и традициите на емоционалния и високо съдържателен карловски театър. Късната есен на 1869 година. Членовете на Ученолюбивата дружина в  будното възрожденско Карлово изнасят първото театрално представление в града. Както си му е редът за епохата, това е пиесата "Михал..

публикувано на 31.05.24 в 17:35
Мира Сталева

Отвъд червения килим на фестивала в Кан

Разговор в междузвездното пространство – за изминалия фестивал в Кан , след който предстоят редица бляскави кинофестивали като този в Карлови Вари. Гост в "Артефир" е Мира Сталева – продуцент, директор на София филм фест, член на Европейската филмова академия и модератор в секцията "Мрежа на продуцентите", която е част от индустриялния..

публикувано на 01.06.24 в 09:40

Театралният фестивал "Варненско лято" започва на 1 юни

С "Великденско вино" от Константин Илиев започва на 1 юни традиционният Международен театрален фестивал "Варненско лято”. Постановката е на Явор Гърдев, а ролите изпълняват актьорите Владимир Пенев и Павлин Петрунов. 32-рото издание на "Варненско лято" продължава до 15 юни с двайсет и осем заглавия на живо, на киноекран и онлайн. Тази..

публикувано на 31.05.24 в 16:25