Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изкуството на книгата навърши 100 години

Снимка: ФС на Специалност КИПГ-НХА

"Книга, илюстрация и печатна графика" е юбилейно издание на Националната художествена академия, което отбелязва 100 години от първите стъпки в областта на книжния дизайн.

"Сборникът отбелязва един век от съществуването на преподаване в сферата на книгата, като не става въпрос за годините, в които е обособена специалността, а за момента, в който е започнало да се работи по това студентите да имат отношение към книжния дизайн. – казва Капка Кънева, илюстраторка и преподавателка в Националната художествена академия (НХА) – Много читатели не се замислят за това какви професионалисти от сферата на визуалните изкуства стоят зад това, което четем. Все повече от тях обаче са наясно защо дадено издание се чете с по-голямо удоволствие. Този албум показва между кориците си безценни примери от етапа на преподаване на тази дисциплина."

"Това е една страхотна панорама на развитието на изкуството на книгата в България през последните 100 години. – казва Бояна Петкова, също преподавателка в НХА – Има изключително разпознаваеми имена в областта на илюстрацията и графичния дизайн. Качеството на книгата не само като отношение към корицата, но и финият дизайн, вече са на ниво. Добрите практики набират все повече скорост и все повече издатели си дават сметка, че това е нещо в което трябва да инвестират."

Двете преподавателки твърдят, че нямат притеснения за реализацията на своите студенти именно заради нивото на разбиране на книжния дизайн, на което се намираме в момента. Един художник на книгата винаги трябва да е отворен, защото няма едно вярно решение, тя е дело на екип. В нея има място за много личности и много подходи.

Чуйте Капка Кънева и Бояна Петкова в "Какво се случва".


По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Уилям Шекспир

Изкуството в мен: "Укротяване на опърничавата" от Уилям Шекспир

Уилям Шекспир е определян като най-значимия творец в англоезичната литература въобще. "Главният поет на света" е едно от прозвищата на драматурга. Роден на 23 април 1564 г., Шекспир започва да гради успешна театрална кариера в Лондон след 20-та си година. Той се изявява като актьор, писател и съсобственик на театрална трупа, като от него..

публикувано на 21.10.24 в 14:32
Виктор Караиванов, Луиза Михайлова, Марлена Тодорова, София Михайлова, Владислав Павлов

Тийнейджърът в мен: Марлена Тодорова

Тя е винаги позитивна, никой не я е чувал да повиши глас, да е тъжна или да се сърди! Тя е класическа балерина, театрален хореограф и преподавател по танци, произхождащ от семейство на лекари и режисьори. Тя е майка на първокласник и любител на шантави прически. Тя е Марлена Тодорова .  Марлена споделя, че от съвсем малка е показала..

публикувано на 21.10.24 в 14:26
Мария Мира Христова и Момчил Карамитев

Режисьорът Момчил Карамитев и "Вариации за цигулка"

Режисьорът Момчил Карамитев представя в "Terra Култура" двете игрални новели по Сергей Комитски, озаглавени "Вариации за цигулка" . Предпремиерните им прожекции ще се състоят този петък (25 октомври) от 18 ч. в кино "Влайкова" с вход свободен. Двама музиканти – цигуларка и цигулар проследяват сюжетите на филмовите новели, чието действие се..

публикувано на 21.10.24 в 13:28

Димитър Еленов – нестихваща енергия на сцената и сред децата

Всеки, който е познавал личността на големия български актьор, режисьор и театрален педагог Димитър Еленов, отказва да говори за него в минало време.  Една светла личност. Светла в житейския си път, светла в професионалния си път под прожекторите и със сигурност светла след присъствието си на този свят. Човек, оставил отпечатък не само в..

публикувано на 21.10.24 в 12:00
Огнян Панов, Емил Янев и Стефан Мавродиев (от ляво надясно)

Аз, Маврото

В епизод 562 "Трамвай по желание" за пореден път представя на своята публика многоликия актьор Стефан Мавродиев. Този път повод за гостуването му е книгата "Стефан Мавродиев, играещият човек", замислена и написана от фотографа и писател Огнян Панов. В тази житейска летопис авторът има претенциите да събере в 350 страници творческите и житейски..

публикувано на 21.10.24 в 09:35