Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На лекаря – с любов

Проф. д-р Николай Цанков
Снимка: bglekari.bg

Предпразничен жест на уважение към труда на доктора, на сестрата, на фелдшера и фармацевта. Основен гост бе проф. д-р Николай Цанков – уважаван и авторитетен лекар и преподавател, експериментатор, член-кореспондент на БАН. В разговора откроихме много сюжети от областта на дерматологията: често срещаните болести по кожата, зимните алергични реакции, диагностиката, лечението и проследяването им. Включително и тежките диагнози, като меланома и други форми на рак по кожата. Проф. Цанков поясни и някои характерни симптоми на атопичния дерматит или т.нар. екзема, както и различните форми на кожни обриви и алергии. Отговори и на слушателски въпрос за проявите на студова алергия.

В поредното издание "За здравето" отбелязахме 100 години от създаването на Българското дружество по дерматология. Гостът ни, когото смятаме за доайен на българската съвременна дерматология, разказа увлекателни случки, свързани с изследването и лечението на най-често срещаните по онова време кожни болести.


Какво още: посланици на доброто в здравеопазването – предколедна панорама на хуманни и човеколюбиви прояви и жестове. В специална рубрика "Новини" споменахме много имена: на фелдшера Радко Радев, изродил бебе в линейката на път за болницата в Бургас, на Александър Николов от Варна, дарил органите на брат си и спасил живота на няколко души. А наскоро – по негова инициатива варненска улица е наименувана на брат му, първо по роди си събитие в света.

Припомнихме и постъпката на полицейския инспектор от Търговище Георги Гюрушев, спасил малко дете от задушаване и смърт, както и отново изразихме благодарността си към Лазар Радков за инициативата му "Капачки за бъдеще".

Втората част от среща ни "За здравето" бе със същия привкус. Разговаряхме с д-р Даниел Димитров, лекар и участник заедно с Анри Хаздай и Иво Колчаков в редица спасителни операции. Включихме и ученика от пловдивската Математическа гимназия, карловецът Стоян Ганчев, изобретил часовник, който открива ранните симптоми на грип и ковид.



Завършихме последното съботно здравно предаване за календарната 2023 г. с разговор за медицина, за изкуство, за спорт и музика. Главен "герой" в този разказ бе варненецът Николай Христов-Кайо: лекар, мениджър, художник, маратонец и бас китарист.


Екип "За здравето" благодари на своите верни слушатели и приятели, желае на всички ви здраве, благоденствие, красива и топла Коледа, мирна и добра Нова година. И се надява многобройната ни аудитория да расте и през 2024 година – обещаваме, че няма да ви разочароваме! Първата ни среща от кампания "2024" ще бъде на 6 януари…

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

БАН работи за отворен достъп и цифровизиране на националното културно и научно наследство

Четиринадесетата международна конференция "Цифрово представяне и опазване на културно и научно наследство" (DiPP 2024) започна в Бургас .   "Конференцията цели да представи иновации, проекти и научни и научно-приложни разработки в областта на цифровото документиране, архивирането, представянето и запазването на световно и национално материално и..

публикувано на 27.09.24 в 16:05

Сливенската текстилна гимназия

Професионалната гимназия по текстил и облекло "Добри Желязков" в Сливен е създадена през 1883 г. и е едно от първите професионални учебни заведения в свободна България. Още преди Освобождението Сливен се оформя като център на текстилното производство. В региона се отглеждат много овце, а вълната е ценна суровина за производство на платове,..

публикувано на 27.09.24 в 13:15
Откриване на Великото народно събрание във Велико Търново 1879 г.

Поборници и строители

Септември е месец на българската гордост – на 6-и извършваме Съединението, на 22-и обявяваме Независимостта. Зад всички тези знаменателни събития стоят обаче хората, извършили ги. И ако Денят на Независимостта е повече дипломатически совалки, то Съединението си е истинско народно въодушевление и вдъхновение, извикано от дейността на люде – били..

публикувано на 25.09.24 в 17:32
Проф. Владимир Пилософ

Модерни времена

Под това мото премина разговорът за красивите мигове на израстването и съзряването, но и за отговорността на младите хора. Гост бе проф. Владимир Пилософ: експерт по педиатрия, посветил кариерата и живота си на детското здраве. Той коментира най-наболелите проблеми в тази сфера: педиатричната грижа в България, отношението към ваксините, "завръщането"..

публикувано на 24.09.24 в 12:25

Фондация "Красива наука" организира множество любопитни събития в София, Видин и Монтана

Фондация "Красива наука" организира множество любопитни събития в София, Видин и Монтана – какво и къде може да се види в последните дни на септември, разказва Любов Костова от фондацията. Науката отива на места, където не е била досега чрез поредица от уъркшопи и презентации. Днес и утре (24-25 септември) пътуващият фестивал ще бъде във Видин,..

публикувано на 24.09.24 в 11:11