Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"30 под 30" носители на промяната

Снимка: forbesbulgaria.com

Нищо не е сигурно в живота… освен промяната. Тя е най-постоянното нещо, на което можем да бъдем свидетели. А защо не и носители. Кой обаче днес носи промяната? Кой вдъхва увереност за това така мечтано утре, към което дори и да не успеем да стигнем, все пак вървим? Кои са хората, които вдъхновяват с личността си, постиженията си, мислите и идеите си, с примера си?

Според списание "Форбс" за единайсета поредна година това са уверените и нахъсани млади хора под 30-годишна възраст. Те са носителите на промяната, от която имаме нужда.

Чрез тях можем да си припомним, че всичко е възможно, стига да вярваш и да не спираш да се стремиш към него. Чрез тях разбираме, че провалът е най-верният път към успеха, а успехът е сладък само когато е споделен. Защото какво е човекът без другите около него? И сам воинът е воин, но лидерът е такъв единствено в компания. А всички 30 от 30 в новата селекция на "Форбс" за 2023 година са именно лидери на своето време.

Те гледат към бъдещето, но живеят днес. Те се завръщат към същината на човека – твореца, който създава и който вижда в трудностите трамплин. Те говорят за ценностите, които се страхуваме, че вече сме позагубили, или поне се притесняваме, че са се поизместили малко. Всеки един от тях е точният лидер в сферата на бизнеса, спорта, социалното предприемачество, науката, технологиите, здравеопазването, културата и медиите. Всеки един от тях преобразява България. А може би всъщност я завръща към истинската ѝ същност, като събужда потенциала в нея и го развива.

"Какво се случва" тръгна по пътя на успеха в един разговор за творчеството и провалите с двама от най-талантливите млади българи според списание "Форбс".

Пламен Наков, основател и изпълнителен директор на DSS (Digital& SoftwareSolutions) – компания, която се самоиздържа още от първата си година и вече е разширила портфолиото си с първи собствен продукт – технология за автоматизирана проверка на самоличността, която използва изкуствен интелект от последно поколение. Пламен е завършил Техническия университет в София, където сега е аситент-преподавател, и оглавява сферата "Бизнес мениджъри" в селекцията "30 под 30" на списание "Форбс".

"Успехът е стремежът на човек да постигне целите си, но задължително с резултата, който първоначално си е наумил. Провалът сам по себе си също е успех, тъй като той носи уроци: какво сме сбъркали, къде сме сгрешили и най-важното – как можем да се подобрим. Така че успехът е усилието да работим в посока мястото, на което искаме да стигнем."

Коста Каракашян е режисьор, продуцент и хореограф, който съчетава изкуството иактивизма, един от създателите на първите въздействащиимерсивниспектакли у нас и един от българските младежки делегати на ООН в момента. Завършва Колумбийския университет в Ню Йорк и Глобалниякампуспо правата на човека във Венеция. Той е част от категорията "Култура, изкуство и медии".

"Успехът е постоянно да актуализираме целта и посоката си и да успяваме да се движим по някакъв начин – било то по някой път в много права линия, някой път много заобиколно или със задно салто. Да знаем къде отиваме и да се опитваме да стигнем дотам. А дали след месец, или след година, а може и след пет години, това се е оказала правилната цел – тя винаги ще се измества. Важното в този процес за мен е да се чувствам добре, понякога поне, и да не оставям целия този стрес, желанията и амбицията да ми повлияят така, че да не успявам да се наслаждавам на пътя дотам."

Целия разговор с Пламен Наков и Коста Каракашян можете да чуете в звуковия файл.


По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Китана Гигова (вляво) и Теодора Церовска

Лесно ли се илюстрира романът "Под игото"?

На 8 юли 2024 г. в рубриката "Радиоколекция" на Радиотеатъра, започваща в 0.15 часа, която се излъчва по програма "Христо Ботев", тръгва феноменален проект: "Под игото" на Иван Вазов под адаптацията на актьора Руси Чанев. Тя е насочена към българчетата, които живеят извън пределите на България. За предизвикателството да илюстрираш най-популярното..

публикувано на 08.07.24 в 16:57
 Михаил Михайлов - Шольо

Антон Митов представя: Музикантът и диригент Михаил Михайлов - Шольо

Михаил Михайлов е на 83 години – роден е и живее в Стара Загора. Той е от доайените на златните времена на българската естрада – един от основателите на група "Траяна", издава плочи с "Импулс" като част от конкурса "Тракийска лира", работил с Лили Иванова и Йорданка Христова, участвал в безброй концерти в страната ни и извън нея. Спомени от "онова..

публикувано на 08.07.24 в 16:40

"Малки грехове" – фаталният копнеж по изгубения рай

Стремежът към божественост и безсмъртие често е път към разруха за човека от всяка епоха. " Малки грехове" е вторият роман на писателката Паулина Георгиева  след "Симулацията" (2022). Редактор на книгата е литературният публицист Силвия Недкова. В "Артефир" Георгиева споделя, че това е книга за изконния копнеж по рая. Действието неслучайно се развива..

публикувано на 08.07.24 в 15:06
Марио Гергинов

Изкуството в българското училище – мисия възможна

На училището с любов – там, където учителите и учениците са заедно. За досега до творчество в българското образование като мисия възможна в "Terra Култура" разговаряме с Марио Гергинов , зам.-директорът на 140 СУ "Иван Богоров" в София. Ваканцията е предимно за учениците. За училищното ръководство юли месец е време на усилена подготовка за..

публикувано на 08.07.24 в 13:36

Клара Арнаудова: За таланта като живот

Едно талантливо поколение, което преживя Халеевата комета, Чернобил, падането на Берлинската стена и Перестройката, 35 години след завършването на сливенското Средно специално художествено училище по приложни изкуства випуск 1989 на НХГ "Димитър Добрович" представя изложба. Експозицията е своеобразно продължение на срещата между съученици и..

публикувано на 08.07.24 в 12:45