Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Завист и благодарност" – сборник с най-важните есета на Мелани Клайн

Психоанализата, методът, който за първи път ясно изважда под светлината на прожекторите тъмните и неизследвани кътчета на личността, има своите патриарси, но за разлика от други научни направления, психоанализата почти от самото си създаване, се изучава и практикува и от жени, а една от големите женски фигури в психоанализата е Мелани Клайн.

Клайн е сред най-оригиналните и продуктивни представители на виенската психоанализа, върху чийто трудове възниква и се развива британската психоаналитична традиция.

Израснала в семейство със строги, отчуждени родители на 4 деца, Мелани мечтае да учи медицина, но на 17 години се сгодява и плановете ѝ за образование се провалят. Ражда деца, след което в живота ѝ се появяват депресивни проблеми, наследени от детските и юношеските ѝ години и допълнени с напрежение и проблеми в нейното собствено семейство. Има проблеми с възпитанието на своите собствени деца. По-големият ѝ син загива, а с дъщеря си така и не успява да развие разбирателство. Клайн се чувства нещастна в брака и се развежда.

Запознанството на Мелани Клайн със Зигмунд Фройд през 1917 г. и прочитът на една от неговите книги ѝ дават повод да вземе кардинално решение какво да прави със себе си. Така тя избира професията на психоаналитик.

Посвещава се на анализ на малки деца и тъй като те не са способни на някои от най-често използваните фройдистки техники, като например свободното асоцииране, Клайн така да се каже създава и започва да прилага игровата терапия като начин да изследва несъзнаваните чувства, тревогите и преживяванията на децата. Работата ѝ влиза в противоречие с тази на Ана Фройд, която вярва, че децата не могат да бъдат психоанализирани.

Клайн смята, че ранната детска психика се поддава на анализ и става водещ аналитик на деца първо в Берлин, после и в Лондон, където се установява през 1926 и остава до края на живота си, умира през 1960 г. В работата си тя се старае да разбере как от примитивно, търсещо удоволствието, импулсивно създание човекът еволюира до по-зряла адаптация в по-късния си живот, а също така какво се обърква в този път. Най-често това е напрежението, което създава вечната борба между любовта и омразата, удоволствието и болката, завистта и благодарността.


"Завистта е най-разрушителната проява на нагона към смъртта, която подкопава връзката с майката по начин, който може да повлияе всички последващи отношения. Именно заради значимостта на тези идеи "Завист и благодарност" е избрано за заглавие на излезлите наскоро събрани съчинения на Клайн", пише в предговора към българското издание на есетата на психоаналитичката.

Според д-р Айлин Макгинли, обучаващ и супервизиращ аналитик към Британското психоаналитично общество, "редакторът, преводачът и издателството, които стоят зад публикуването на сборника, заслужават специална похвала за усилието тази важна книга да достигне до широката българска аудитория."

Чуйте разговора с преводачката на сборника, Милена Статева, която разказва за приноса на Мелани Клайн към теорията на обектните отношения, които намират място не само в психоанализата, но и при анализ и работа с групи и цели общества по един творчески и хуманен начин.

Милена Статева е доктор по социология, магистър социална психология. Сертифициран процесен консултант от Института "Тависток” и фасилитатор на групова динамика от Международно бизнес училище. Бивш член на Съвета на директорите на Британската социологическа асоциация. Независим консултант и изследовател, специализиращ в приложната социална и политическа мисъл, председател и основател на "Орион грид". Организацията отправя покана към всички желаещи да се включат в Станция за вслушване - България и светът в навечерието на 2024 година на 13 януари 2024 г.

По публикацията работи: Росица Михова
ВИЖТЕ ОЩЕ
Росен Гацин

Росен Гацин: С ателието по родословие ще предизвикам младите

Кодовете на идентичност са основата на генеалогията, наука, която се занимава с родословията, с произхода на човека, с родословните връзки, с наименованията на различните членове на фамилията и точно родословието и фамилните връзки. Кодовете на идентичност ни отличават като индивиди и като хора, заяви в предаването "Следобед за любопитните" гл...

публикувано на 17.05.24 в 13:34
доц. Мирослава Жипонова

Ден на очарованието на растенията

На 17-и май Биологическият факултет на СУ "Св. Климент Охридски" организира Ден на очарованието на растенията. Денят на очарованието на растенията е международна инициатива, която започва през 2012 г. и придобива все по-голямо световно признание. Организира се през две години и през 2022 г. са организирани над 800 събития, проведени в повече от 50..

публикувано на 17.05.24 в 07:50
„Обсадата на Севастопол“, картина на Франц Рубо

Кримската война: причини, събития, последици

На 17 май 1853 г. Диванът на Високата порта отхвърля ултиматума на Руската империя, поставен ѝ от специалния пратеник на Николай I княз Александър Меншиков. Причината е, че една от точките в документа се явява пряка намеса в дейността на османското правителство: Санкт Петербург иска да покровителства и дори да ръководи духовния живот на..

публикувано на 16.05.24 в 15:50

Между проблемите и решенията в здравеопазването у нас и по света

Така обобщихме разностранните теми, обсъждани по време на международната конференция с участието на лекари от Югоизточна Европа. В преките включвания от събитието поставихме акценти върху изготвения здравен анализ и коментар на обществените нагласи. Автор на тази част от дискусията, която коментирахме в студиото, бе проф. Андрей Кехайов, президент на..

публикувано на 15.05.24 в 14:35

Директивата на Съвета на ЕС за борба с насилието над жени и деца

На 8 май Съветът на ЕС прие Директива за борба с насилието над жени и деца . Причината е разрастването на проблема през последните години. П рез 2023 г. над 20 жени са убити от мъже в България, а регистрираните случаи на домашно насилие срещу жени са 1359. Повтарям: регистрираните! Колко са в действителност – едва ли някой има представа. И..

публикувано на 14.05.24 в 13:25