Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проектът за изграждане на детска болница в Бургас се развива според плана

| обновено на 04.01.24 в 10:17
Снимка: архив

Кметът на Бургас Димитър Николов заяви преди дни, че проектът за областна детска болница "Света Анастасия" върви по график.  Очаква се тя да обслужва над 20 общини в Югоизточна България.

В края на годината Министерският съвет одобри допълнителен трансфер от 1,5 млн. лв. в бюджета на Община Бургас за изграждането на здравното заведение.

Мария Куманова, ръководител на проекта, сподели в ефира на "Нашият ден", че всички процеси се развиват според плана и очакванията.

Тя каза още, че "проектът не стартира просто миналата година, а има своя начало преди четири години, когато беше извършено проучване на нуждите от педиатрични грижи в областта на Бургас и целия Югоизточен регион".

По нейните думи през 2020 година е сключено споразумение за техническа помощ с Европейската инвестиционна банка, която предоставя международен екип от експерти. Този екип помага в структурирането на целия процес на изграждане на болницата и в уточняването на нуждите на региона.

Тя посочва още, че следващата важна стъпка е началото на строителството на сградата, което е планирано да започне в средата на този месец. Паралелно с това се извършват всички останали необходими процеси.

"Има процедура за доставка на оборудване, Общината има приета програма за събиране на екип от лекари, сестри и лаборанти, всички онези хора, които ще трябва да работят в болницата. В бюджета за 2024 г. има заделен ресурс от 35 млн. за първия етап от изграждането на болницата“, посочва още Куманова.

В предаването тя информира още, че за финансирането на проекта през бюджета за 2024 година са заделени 35 млн. лева, предвидени за първия етап от изграждането на болницата. Това осигурява необходимите ресурси за стартиране на процеса, съобразно законодателството.

Болницата "Св. Анастасия" ще бъде с общо 133 легла, от които 10 ще бъдат интензивни. Това представлява важно допълнение към здравната инфраструктура на област Бургас и региона като цяло. Освен това тя ще се изгражда на територията на  УМБАЛ-Бургас и ще разполага с хеликоптерна площадка, която в момента е в процес на проектиране.

Чуйте разговора в звуковия файл. 


По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

От 1977 до днес: Размисли за времето и радиото със Стойчо Стоев

В рубриката "Културен код", в навечерието на 1 ноември – Деня на народните будители, си припомняме спомени от миналото на програмата "Христо Ботев" чрез разказа на дългогодишния журналист и водещ Стойчо Стоев.  В интервю за Terra Култура, Стоев се връща към 1977 година – времето, в което започва своята професионална връзка с радиото , където често..

обновено на 28.10.24 в 14:34

Нови исторически маршрути в София: Разкази за изключителни жени

София – град, който носи женско име, все още няма паметници, посветени на исторически значимите жени, допринесли за обществото. Въпросът защо тези изключителни българки остават в забвение, е в основата на проекта HerStory, който цели да събуди интереса на съвременното общество към техните истории и постижения. В разговор с Веселина Панайотова ,..

обновено на 28.10.24 в 12:00

TEDxSofia 2024: В търсене на ново образование за новото време

На 1-ви ноември Домът на киното ще бъде домакин на TEDxSofia 2024 – събитие, което този път поставя акцент върху образованието.  За да надникнем зад темите, които ще бъдат обсъждани, разговаряхме с проф. д-р Десислава Бошнакова. В ефира на предаването "Нашият ден" тя сподели своята визия за нуждата от промяна в образователните модели и..

обновено на 28.10.24 в 10:50

Чудовището "Телеграм"

Тъмната страна на "чудовището" "Телеграм" – тайни групи за детска порнография, продажба на наркотици и други незаконни дейности – коментират в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Никола Тулечки, лингвист, експерт по данни в "Онтотекст", част от екипа на Factcheck.bg и един от основателите на Сдружение "Данни за Добро" и Десислава Колева,..

публикувано на 28.10.24 в 10:45
Света Параскева

Почитаме Св. великомъченица Параскева и преподобна Теофана

Днес, 28 октомври, Православната църква отдава почит на Света великомъченица Параскева от Икония и преподобна Теофана, известна още като царица Теодора Българска. Тези две забележителни жени, посветили живота си на вярата и милосърдието, оставят трайни следи в християнската традиция и духовната история на Балканите. През февруари 2022..

обновено на 28.10.24 в 10:05