Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Йордан Камджалов представя "Академия за Човека" – път към едно "нормално общество"

| обновено на 16.01.24 в 12:35
Йордан Камджалов
Снимка: личен архив

В рубриката "Разговорът" в предаването "Нашият ден" гостува маестро Йордан Камджалов, за да представи новия си проект, с който прекрачва отвъд територията на музиката.

"Академия за Човека", която отваря врати тази година, е интердисциплинарен просветен център с фокус върху образованието и здравето на обществото. Школата е отворена за желаещи да се обучават от всяка възраст и област на интереси.

В ефира на предаването маестро Камджалов отправя покана към слушателите да вземат участие в първата публична лекция на Академията. Тя ще се проведе на 27-и януари в "Сити Марк Арт Център" и ще даде начало на публичните процеси на новооснованата школа.

Гостът използва възможността да покани всички слушатели и на спектакъла "Дързост", пожънал триумф във Виена. Мястото отново ще бъде "Сити Марк Арт Център". Преживяването маестрото определя като "неповторимо докосване до необятното".

Йордан Камджалов излага своите възгледи и мотивация за решението да се посвети на тази различна обществена дейност, извън познатите му предели на музиката.

"Всеки ден работя с мисъл за хората, защото всяко действия има смисъл само с мисъл за хората. Истината е, че нашето общество не е благородно, не е възпитано, то е болно и нехигиенично, но човешката душа заслужава най-доброто", вярва Камджалов.

По думите на диригента страната ни е на последно място по образование, но на първо място по смъртност. Това не бива да бъде лицето на България.

Като стълбове на едно "нормално общество", в каквото Камджалов призовава да се превърнем, той определя чистотата, уважението и здравето – физическо и психическо. Такова общество би обгрижвало своите таланти и шампиони, без да оставя у тях повод за срам пред света.

Маестрото разказва и какво ще представлява самата Академия. Това ще е школа в модерна, вдъхновяваща сграда по световен модел. В нея обучаващите се ще пристъпват без обувки и без телефон. Обучението ще бъде интердисциплинарно. В него наука, култура и спорт ще се допълват взаимно по модел, чиито корени откриваме още във времето на Питагор и Сократ. Моралната интелигентност, която Камджалов поставя в основата на личността, ще бъде основен приоритет.

Диригентът изрежда добре познати и утвърдени в своите сфери имена, привлечени като преподаватели към образователния проект. Теодосий Теодосиев, Благородна Танева, Белослава Кръстева, Пламен Кръстев, Нела Кръстева са педагози, донесли стотици отличия за България в областите физика, музика, шахмат.

Камджалов гарантира, че всяка една дисциплина в Академията ще бъде преподавана от професионалисти на световно ниво. "Аз ще се запиша на танци, тенис на маса и математика. Всеки би могъл да намери нещо за себе си, базата ще се разширява", казва той.

По отношение на политическата реалност у нас, Камджалов смята, че страната ни има необходимост от национална стратегия, която да използва, стимулира и развива ресурса от личности и таланти, с който разполага. "Министерство на таланта би спасило България", категоричен е маестрото. Възпитанието, културата и просветата са политика. За целта са необходими добри педагози.

Целия разговор може да чуете тук: 


По публикацията работи: Бисерка Граматикова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Анка Костова

Небанковият финансов сектор у нас е в много напреднал етап на подготовка за еврозоната

Експерти от стратегическото и оперативно ниво на Комисията по финансов надзор (КФН) осъществиха посещение в Хърватската агенция за финансов надзор , като част от предприетите стъпки за реализиране на националния план за въвеждане на еврото в България. За опита на Хърватия в процеса на въвеждане на европейската единна валута и готовността на..

публикувано на 16.05.24 в 12:48

Раждаме ли се мениджъри, или се учим да бъдем такива?

Дали човек се ражда с дарбата да бъде ефективен мениджър, или се изгражда посредством обучение и практика? Този въпрос вълнува много мениджъри и собственици на бизнеси, търсещи начини за постигане на бърз растеж. Владислав Цветанов, доктор по икономика в катедра "Предприемачество" на УНСС и автор на новоизлязлата книга "Ръководство на ефективния..

обновено на 16.05.24 в 12:35

Карнавал на биоразнообразието в Бургас за поредна година

Пъстър карнавал на биоразнообразието е сред акцентите на "Зеления уикенд", организиран от Община Бургас в партньорство с Българска фондация Биоразнообразие. Тази петък, 17 май, за дванадесети път, центърът на Бургас ще се изпълни с медузи, риби, костенурки, птици и други същества. Посланието на карнавала е: "По-добра свързаност на хората с..

обновено на 16.05.24 в 11:53

България в еврозоната – кога?

Забавянето на пълната интеграция на България в ядрото на ЕС, каквото е еврозоната, има своята цена и тя непрекъснато се увеличава, а размерът на загубите се измерва не с милиони, а с милиарди – това заяви управителят на БНБ Димитър Радев на конференцията "България в еврозоната, кога? ". В събитието, организирано от Българската асоциация на..

публикувано на 16.05.24 в 09:33
Доц. Росен Калпачки

Доц. Росен Калпачки: Инсултите за 2023 година у нас са около 50 000

Асоциацията за инсулти "Афазия" предлага въвеждането на национален стандарт за довеждане на пациенти с инсулт до лечебно заведение. Тази инициатива е подкрепена с призив към българските политици във връзка с Европейския ден за информираност относно инсулта, отбелязан през тази седмица. В рубриката Lege Artis на предаването "Нашият ден" доц...

обновено на 16.05.24 в 09:01