Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдържание на:

"Обсадата на Коринт", опера в три действия от Джоакино Росини

Декори от трето действие на „Обсадата на Коринт”, Париж, 1826 г.
Снимка: Wikipedia

Музика: Джоакино Росини
Либрето: Луиджи Балоки и Александър Суме
Премиера: 9 октомври 1826 година в Париж.

Действащи лица:
• Мохамед Втори – султан на Турция (баритон)
• Клеомен – губернатор на Коринт (тенор)
• Памира – негова дъщеря (сопрано)
• Неокъл – млад гръцки войн (мецосопрано)
• Йеро – почитан от всички гражданин на Коринт (бас)
• Омар – приближен на султана (бас)

Първо действие
Мюсюлманите предвождани от султана Мохамед Втори са завзели Константинопол през 1453 и са сринали Източната Римска империя след славно хилядолетно съществуване. Шест години по-късно те обсаждат Коринт. Гръцките защитници се събират около губернатора Клеомен.

Младият войн Неокъл и почитаният от всички Йеро вдъхват кураж на народа и призовават най-смелите към саможертва. Неокъл напомня на Клеомен, че му е обещал ръката на дъщеря си. Прелестната Памира обаче е влюбена в Алманзор, когото случайно е срещнала в Атина. За жалост пътищата им се разделили. На площада на Коринт Мохамед Втори празнува победата и заплашва, че ще се разправи жестоко с всяка съпротива. Неговият таен агент Омар му известява, че голямата крепост все още устоява на атаките на турците. Довеждат пленения Клеомен.

Мохамед повтаря заканата си пред губернатора на Коринт: ако доброволно не се предадат, ще сринат града до основи. Втурва се Памира и познава в лицето на султана своя изгубен любим. Мохамед е готов да се ожени за нея, а това означава и спасение за Коринт. Клеомен напомня на дъщеря си, че трябва да се омъжи за Неокъл, а когато отказва – я проклина.

Второ действие
В шатрата на Мохамед се подготвя сватбата му с Памира. Младата жена отчаяно търси изход от създалата се ситуация. Разкъсвана между любовта и дълга към съгражданите си тя моли духа на починалата си майка да ѝ даде съвет и кураж. Султанът е непреклонен: съдбата на Коринт зависи от решението на Памира. В разгара на сватбения пир се появява разяреният Неокъл. За да го спаси от страшния гняв на Мохамед, девойката го представя за свой брат. Султанът отменя наказанието и кани младия войн да сподели радостта им. Оскърбен Неокъл отказва, а Омар известява, че коринтяните са се разбунтували. От крепостта Клеомен призовава дъщеря си да не изоставя своя народ. Памира е принудена да се подчини и напуска своя любим. Султанът се заканва, че няма да има пощада за никого...

Трето действие
В гробището на Коринт оцелелите са намерили последно убежище.
Памира заедно с други жени се моли за спасението на града. Идва Клеомен, който все още мисли за дъщеря си като за предател. Неокъл обаче разкрива нейната саможертва. Младата жена се е отрекла от любовта си към Мохамед и чувствата ѝ сега са отправени към Неокъл.

Трогнат Клеомен благославя двамата млади. Врагът е обградил гробището и всеки миг ще избие всички. Йеро им вдъхва кураж и готовите на саможертва гърци тръгват към последния си бой. Останали сами Памира и другите жени в молитви очакват последния си час. Преодолял съпротивата по пътя си, Мохамед се втурва към гробището с едничката мисъл да спаси своята любима. Но Памира е дала дума: по-добре да умре, отколкото да попадне жива в ръцете на враговете на своя народ. Коринт е обхванат от пламъци.

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кавалджията Георги Иванов на 75: Винаги съм искал да бъда различен

Предаването "Портрети" в музикалната линия "Жива вода", което представя творческите истории и музиката на различни изпълнители, гостува на знаменития кавалджията Георги Иванов, продължител на стария тракийски изпълнителски стил. Над две десетилетия роденият в село Ханово музикант, е солист в оркестъра на Тракийски ансамбъл за народни песни и..

публикувано на 10.06.24 в 17:05

Траш метъл легендите от "Мегадет" идват за концерт в София

Американските траш метъл легенди от "Мегадет" идват за концерт на столичния колодрум "Арена София" на 15 юни. Поредният десант на Дейв Мъстейн и ко. е в афиша на популярната поредица Sofia Solid . Събитието с главен герой един от последните истински рок звезди, тип "кралски", е част от турнето Crush The World . Знаменитата банда ни е..

публикувано на 10.06.24 в 12:32

Директно от Ню Йорк – великолепната опера "Орфей и Евридика" на Глук

Постановката на "Орфей и Евридика" на Глук е толкова непреходна, колкото и самата творба. Всъщност не бихме могли да искаме повече от продукцията на Марк Морис. Контратенорът Антъни Рот Костанцо е в ролята на опечаления музикант, а сопранът Инг Фан е неговата любима. Елена Вийялон прави своя дебют като Любовта, а Джей Дейвид Джаксън дирижира..

публикувано на 08.06.24 в 08:05

Галаконцерт и награждаване на победителите във фолклорната класация "Надпяване" 2024

На 6 юни, за тринадесета поредна година, на официална церемония в Първо студио на БНР бяха наградени лауреатите от годишната фолклорна класация "Надпяване" на програма "Христо Ботев". Чрез гласуване, слушателите определиха своите фаворити в единадесетте категории. Беше връчено и 12-о отличие, което е "Голямата награда на екип "Фолклор", което се дава..

обновено на 07.06.24 в 11:18
Лилия Тошева (вляво) и Аделина Александрова

Лилия Тошева: Изкуството не може да бъде контролирано

"По принцип е трудно да се работи с много хора, защото трябва да се опитваш да бъдеш в консенсус и в хармония с всички – казва Лилия Тошева, която от 15 години е директор на OKИ Дом на културата "Средец" - София. – Големият успех на Дома и това, че той стана притегателен център за поколения столичани, се дължи на високото майсторство, професионализъм..

публикувано на 07.06.24 в 09:00