Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Мис Земя" 2023 – отговорност, гордост и световен успех

Виктория Лазарова
Снимка: личен архив

Това издание на "Темите на деня" запознава слушателите на предаването "Нашият ден" с едно красиво постижение за България.

Младата пловдивчанка Виктория Лазарова печели титлата "Мис Земя" - България, 2023 на международния конкурс за красота "Miss Earth", проведен миналата година във Виетнам. Това е първото такова признание за страната ни през последните близо 30 години. 

Конкурсът се отличава със своята екологична насоченост и акцентира върху актуални каузи като залесяване и рециклиране. "Мис Земя" се смята за един от най-престижните конкурси за красота наред с "Мис Свят",  "Мис Вселена" и "Мис Интернешънъл". 

Виктория Лазарова разказва в ефира на предаването за голямата отговорност да представиш страната си на такава международна платформа. Често малките страни от Европа не получават силна подкрепа на подобни световни конкурси. Ето защо младата пловдивчанка изразява своето изумление и благодарност по повод пожънатия успех, достигнат финал в топ 20 сред 90 участнички от цял свят.

Според "Мис Земя" - България, 2023 държавата ни има много поводи за гордост и самочувствие пред света – традиции, природа, история. Именно това я вдъхновява по време на подготовката за конкурса. Преди участието Виктория създава седем клипа, представящи България в различни аспекти. Упражняването на ораторски умения, участието в тематични каузи и репетирането на поведение пред камера са други важни качества, които всяка участничка усъвършенства, за да се яви на конкурса.

Ключова роля по пътя към финала за Виктория изиграва кръгът, в който се представят национални носии. Благодарение на солидната си подготовка, тя завоюва първото място в Европа след онлайн гласуване.  

Носителката на титлата наистина вярва в основната кауза на конкурса за красота "Мис Земя": "Важно е да опазваме природата. Всеки един от нас може с малки усилия и промени в ежедневието да го направи".

"Моята лична кауза е да бъда добра със себе си, с околните и с животните. Да раздавам добро и да помагам", допълва тя.

Виктория определя мисията "Световен мир", която често свързваме с подобни конкурси, като особено важна тема в днешно време. Тя вярва, че всеки проблем може да бъде разрешен и по мирен път.

Макар отличена и заради своите физически качества, за пловдивчанката красотата е вътрешно усещане

"Има много красиви хора, които са празни отвътре." Призивът ѝ към тях е да отворят сърцата си.

Повече за успеха на конкурса чуйте тук: 


По публикацията работи: Бесерка Граматикова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Проф. Донка Байкова

Храносмилателната система е много важна при заетия човек в трудоспособна възраст

По повод Световния ден за безопасност и работа, отбелязан миналата седмица (28 април), в "Нашият ден" проф. Донка Байкова споделя своите съвети за хранене в забързаното работно ежедневие. Климатичните промени тази година са акцент в обществения разговор за трудовата безопасност. В тази връзка проф. Байкова казва: "През последните години има..

публикувано на 01.05.24 в 13:45
Ангел Иванов

Ангел Иванов: Саможертва е да преодолеем желанието да ни е комфортно, леко и приятно

В седмицата на Христовите страдания в "Нашият ден" писателят и журналист Ангел Иванов разсъждава за саможертвеното поведение на човека .  Иванов вярва, че любовта и доброто са иманентни качества на човека , вменени от божествения първообраз. Чрез тяхната проява е възможно душата да достигне своята крайна дестинация, която всъщност е едно..

публикувано на 01.05.24 в 12:17

Безопасността при работа е и лична отговорност

На 28 април беше отбелязан Световният ден за безопасност и здраве при работа, посветен на значимостта на създаването на безопасна и здравословна работна среда за всички. В тазгодишната светлина фокусът е върху въздействието на изменението на климата върху безопасността и здравето при работа (БЗР). Защо работим, или работата като житейски и..

обновено на 01.05.24 в 12:03

Защо работим, или работата като житейски и ценностен избор

В своята ежедневна рутина работата изпълнява роля, която е далеч по-сложна от простото изкарване на прехраната. Тя е източник на смисъл, идентичност и социално влияние. В рамките на предаването "Нашият ден" четири различни събеседници –  юрист и психолог, книгоиздател и музикален продуцент, имигрант, както и антрополог , споделят своите уникални..

обновено на 01.05.24 в 11:15

Милена Статева: Отново хората са си повярвали, че егото може да владее

Как професионалното битие се отразява на човешката ни същност? Колко е важно да знаем кои сме и да откриваме смисъл в работата, която извършваме? Оставят ли работните ни часове място за каузи, етика и личен живот – разговор в "Нашият ден" със социолога Милена Статева . По думите на Статева трудът е това, което ни отличава от животните –..

публикувано на 01.05.24 в 09:16