Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бабинден – мост между традицията и модерната медицина

| обновено на 22.01.24 в 14:49
Снимка: Личен архив

Ден след Бабинден, Денат на родилната помощ, специалистът в областта на акушерството и гинекологията, доц. д-р Дорина Асенова, дългогодишен началник на Клиниката по акушерство и гинекология в Университетска болница "Лозенец", сподели своите мисли и визия по повод празника и важността на професията.

Бабинден е празникът, който се свързва с родилната помощ и грижите към новия живот. Той е знак на уважение към дългогодишната традиция в акушерството и гинекологията, както и към специалистите, които се грижат за здравето на майките и бебетата. Денят след Бабинден е и напомняне за важността на тези професии и техния принос за обществото.

В ефира на Terra Култура доц. д-р Дорина Асенова подчертава, че тази традиция се празнува в болницата "Лозенец" от много години и че това е момент, в който те с гордост си припомнят ролята си като здравни специалисти. Тя споделя, че през годините е работила усилено, за да предостави добър пример на младите лекари и студенти, и да ги убеди, че медицината може да се практикува успешно в България.

Друга важната тема, която доц. д-р Дорина Асенова разглежда, е демографската криза. Тя подчертава необходимостта от сериозна държавна политика, насочена към решаването на този проблем. Според нея кризата се отразява не само на броя на новородените деца, но и на обществото като цяло.

В интервюто доц. д-р Асенова изразява още мнението, че образователната програма в страната трябва да се фокусира върху отношението към семейството и отглеждането на децата като най-важната задача в живота на всяко семейство. Тя подчертава необходимостта от подкрепа за студентите и здравните кадри, като набляга, че това трябва да бъде усилие на цялата общност.

В заключение доц. д-р Дорина Асенова споделя своите мисли по въпроса за доверието между лекари и пациенти. Тя подчертава, че уважението към професиите, включително и лекарите, трябва да бъде изграждано още в училище и да бъде част от културата на обществото. Това, според нея, е нещо, с което трябва да се заемат всички и да се стремят към по-добро бъдеще за медицината и здравето на хората в България.

Чуйте разговора в звуковия файл. 

Снимки: личен архив
По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пролетният ден на кариерата във Физическия факултет към СУ

Наука, образование и бизнес ще се срещнат във фоайето на Физическия факултет към СУ по време на Пролетния ден на кариерата във ФзФ (30 май) . В "Нашият ден" доц. д-р Владимир Божилов , зам.-декан на Факултета разказва за инициативата, чиято цел е да свърже работодатели и студенти, както и да покаже на бъдещите възпитаници възможностите за..

публикувано на 28.05.24 в 13:15

Отпадъкът – хибрид между природа и култура

Науката често се отнася до взаимовръзката ни с околния свят на всекидневно и дори на битово ниво. Отношението към боклука е показателно за ред характеристики на обществото. Всеки от нас има представа за "чистото общество" като подредено и напреднало и "мръсното общество" – затънало в проблеми и боклук. Дебатите по отношение на отпадъците мобилизират..

публикувано на 28.05.24 в 11:02
Иво Анев, Слава Савова, Георги Мъглов, Любо Стефанов, Радослав Чичев и Ивайло Захариев

Минералните бани и османското наследство

Минералните бани и османското наследство в България. Какво е културното, социалното и политическото значението на минералните бани днес? Заедно със Слава Савова, архитект и изследовател в Института за етнология и фолклористика на БАН, Любо Стефанов, сдружение "Княжевец", Иво Анев, икономист, специалист по водите. Георги Мъглов, гражданска инициатива..

публикувано на 28.05.24 в 08:50
Пламен Бейков

Балетът "Пожар" и мисията за възстановяване на Русенската опера

Балетът "Пожар" е амбициозен и провокативен проект, който директно адресира проблемите и предизвикателствата, пред които е изправена Русенската опера след пожара през 2020 година. Тази продукция не само предизвиква публиката на Русе, но и всички институции и организации, от които зависи възстановяването на оперната сцена. Тя ще бъде представена..

обновено на 27.05.24 в 12:34