Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Вече чух тишината" – поетичен сборник на трима португалски поети

"Вече чух тишината" e поетичен сборник със стихове на трима съвременни португалски поети. Той е своеобразно продължение на антологията на съвременната португалска поезия "В тъжните дни не говорим за птици" на 16 автори от Португалия в превод на Мария Георгиева и Цочо Бояджиев. 

Издадената през 2018 година антология "В тъжните дни не говорим за птици" съдържа стихотворения на шестнадесет съвременни португалски поети. Настоящият том представя по-цялостно произведенията на трима от тях – Мария до Розарио Педрейра, Педро Мешиа и Мануел де Фрейташ, чието творчество е посрещнато с особен интерес от българската публика. С това преводачите се надяват да положат началото на едно по-детайлно запознаване на читателя с достиженията на съвременната португалска поезия.

Премиерата е на 26 януари, петък, от 18.45 в камерната зала на Младежкия театър "Николай Бинев". Книгата представят преводачите Мария Георгиева и Цочо Бояджиев. Ще чуете стихотворения в изпълнение на Лора Тенчева и Станислав Кертиков. 

Проф. Цочо Бояджиев разказа повече в "Артефир" преди представянето на поетичния сборник на тримата португалски поети Мария до Розарио Педрейра, Педро Мешия, Мануел де Фрейташ.

Чуйте звуковия файл.

Мария до Розарио Педрейра (Лисабон, 1959) е португалска поетеса, издателка, авторка на юношеска литература и текстове на фадо. Печели множество литературни награди. Като издателка също жъне много успехи. Смятана е за най-голямата откривателка на литературни таланти през последните години в Португалия.

Педро Мешия (Лисабон, 1972) живее в Лисабон, където сътрудничи като литературен критик на специализирани издания за култура. Участва интензивно в радио- и телевизионни предавания, посветени на съвременната португалска литература.

Мануел де Фрейташ (Вале де Сантарем, 1972) живее в Лисабон, където е известен като публицист, литературен критик и издател на списанието "Стъклени покриви".

Снимка – изд. ДА

По публикацията работи: Милена Очипалска
ВИЖТЕ ОЩЕ

Фентъзи жанрът се завръща в българското кино с рецепта за магия

Приказното и вълшебното оживяват на големия екран в късометражния филм "Бандата на Банши: Рецепта за магия" . Как фентъзи жанрът се завръща на територията на българското кино и каква е рецептата за магия – разказва Ралица Цветкова в "Нашият ден". Цветкова, която се превъплъщава в ролята на таласъма Вакул, споделя, че самият творчески процес е..

публикувано на 14.05.24 в 09:35

SoFest ще зарадва столичните меломани този месец

Фестивалът SoFest радва столичните меломани и техните гости със симбиоза от изкуства на високо ниво вече седма година, а този път – в цели три издания. Организаторите се движат през сезоните мощно, уверено и обмислено, като се въздържат от експанзивно взети решения и залагат на градска култура и музика, които следват европейските стандарти. Проявите..

публикувано на 13.05.24 в 14:40

Петър Стоянович: За ненужната носталгия и необходимата история

На територията на спомените, житейските уроци и безкомпромисното съществуване – разговор в "Terra Култура" с Петър Стоянович за премиерата на книгата "Несвършващо време", която предстои днес (13 май) от 18:30 ч. в Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" . Стоянович открива в себе си и детето с хубавите спомени, и неспокойния..

публикувано на 13.05.24 в 12:57

Кин Стоянов: Единственият достоен участник в скандала с Роман на годината е Елена Алексиева

Писателката Елена Алексиева отказа престижната награда за своя роман "Вулкан", връчена от Национален дарителски фонд "13 века България". Това се случи след разкрития за нарушения в процеса на избор на Роман на годината. Проблемът е участието на Борис Минков в журито, който е и редактор на романа, а това е нарушение на устава на фондацията. Журналистът..

обновено на 13.05.24 в 11:42
Марио Ангелов (вляво) и Антон Митов

Антон Митов представя: Марио Ангелов и неговите мюзети

Марио Ангелов е възпитаник на Националното музикално училище "Любомир Пипков" в София. След това се дипломира в Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров" със специалност пиано. След дипломирането си започва работа като пианист в Симфоничния оркестър на БНР. През 2017 г. става продуцент "Симфонична музика" в БНР и работи в звукозаписния..

публикувано на 13.05.24 в 11:26