Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Журналисти без право на глас: Борбата за свободата на медиите в Русия

Татяна Ваксберг
Снимка: Ани Петрова

В рубриката "Темите на деня" на "Нашият ден" беше проведено интересно интервю с Татяна Ваксберг, ръководител на българската секция на "Свободна Европа". В интервюто се разглеждат различни актуални теми, свързани с журналистиката и събитията в региона и по света.

Една от основните теми, обсъдени в предаването, е историята на Алсу Курмашева от татаро-башкирската служба на "Радио Свобода", която се намира в арест в руската република Татарстан. В интервюто Татяна Ваксберг споделя, че Курмашева работи в Прага и притежава двойно гражданство, включително американско. Разказа още, че тя се завръща в Русия, за да види болната си майка, но бива арестувана и обвинена в различни престъпления, включително че не е декларирала своето второ гражданство и че е чуждестранен агент.

В предаването Татяна Ваксберг коментира още, че в Русия журналистиката се е сблъскала със сериозни предизвикателства и проблеми, като част от медийните организации са били изгонени, журналисти са били арестувани, а други са били принудени да напуснат страната. Тя споменава медии като телевизия "Дъжд", сайтът "Медуза" и радио "Ехото на Москва", които са били подложени на преследване и репресии.

В интервюто се разглеждат и други актуални теми, касаещи нашата страна, които колегите ни от “Свободна Европа“ следят и коментират.  Сред тях са решението на България да издира шестима руски граждани, обвинени в терористични действия в страната през последните десетилетия.  "Това е малко коментирана тема в българския печат, но става дума за поредица от взривове, за които имаме един документален филм на Борис Митов и Николай Лавчиев, които започват пред 2011 г.“, посочва тя. Ваксберг обсъжда и скандала между Делян Пеевски и Румен Радев, свързан с обвинения в корупция, както и случаят на убийство на Пейо Пеев и начина, по който той се разглежда във връзка с домашното насилие.

Тези теми подчертават важността на свободата на медиите и журналистическата дейност в съвременния свят и налагат необходимостта от подкрепа и защита на независимите медии и журналисти.

Чуйте интервюто в звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

За свободата да знаеш

Овцефермата в пловдивското село Строево отглежда 500 овце от породата Лакон, а началото е поставено през 2015 г. Мандрата към фермата съществува от 2019 г., а в производството е ангажирано цялото семейство. Мария Василева се занимава основно с мандрата, но с нея разговарям в момент, когато е ангажирана и с храненето на агнетата. Във фермата..

публикувано на 08.05.24 в 17:00

Редките белодробни заболявания – възможности и предизвикателства

Световният ден на пулмоналната хупертония се отбелязва всяка година на 5 май. Lege Аrtis насочва вниманието на слушателите към редките белодробни заболявания. За предизвикателствата, пред които са изправени пациентите и медицинските специалисти у нас, говорят Наталия Маева , председател на Българското общество на пациенти с белодробна хипертония..

публикувано на 08.05.24 в 14:00
Мила Минева

Младите хора искат идеологически ориентири – това е начинът да знаят как и какво избират

Социолозите ни изследват по това, което им казваме. Често ги обвиняваме, че представят един повърхностен и неверен обществен образ. Оскар Уайлд, от друга страна, е казал: "Само повърхностните хора не вярват на повърхността." Пред прага на поредните избори в "Нашият ден" разговаряме със социолога Мила Минева за ценностните грешки, които..

обновено на 08.05.24 в 12:12
Александър Дунчев

Изсичане на дървета пред домовете. Как могат да реагират гражданите?

В последния брой на рубриката "Темата на деня"  от предаването "Нашият ден" разговорът се фокусира върху сериозна екологична тема, която вълнува обществото — гражданските сигнали за изсичане на дърветата в българските градове и села . Гост в студиото беше Александър Дунчев , известен природозащитник, лесовъд и бивш директор на Изпълнителната..

обновено на 08.05.24 в 10:28

Компенсация за неприето дете в яслена група. Защо пак стигнахме до "Параграф 22"?

Само ден преди крайния срок за подаване на желания за настаняване в детски ясли и градини, много родители се намират в напрегнато очакване. В интервю за предаването "Нашият ден", Габриела Маркова, майка на две деца, споделя своя опит и препятствията, с които се сблъсква в опитите си да намери място за децата си в детските заведения . "При мен..

обновено на 08.05.24 в 09:44