Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Културни преводи:

Българското изкуство в културния пейзаж на Словакия

Ваня Радева, премиера на стихосбирката, Братислава
Снимка: Български културен институт Братислава

Българският културен институт в Братислава, Словакия, активно популяризира българската литература и култура. Ваня Радева, негов директор, гостува на "Нашият ден", за да разкаже за  процъфтяваща дейност на института, за преводите от български на словашки език, както и за нещо, изненадващо за самата нея – премиерата на първата ѝ поетична книга – 2 февруари от 18.30 ч. в Софийската градска художествена галерия.

В началото на разговора Радева подчертава, че преди две години Българският културен институт в Братислава чества 50 години от своето основаване. Събитието е ознаменувано с представление на български театрален състав в Народния театър на централния площад в града. Като любопитен факт, Радева споделя, че тази театрална сграда е строена от същите архитекти, проектирали Народния театър "Иван Вазов" в София.

Директорът на културния институт разказва, че с екипа си успява да осъществи разнообразни дейности, представящи българската култура – концерти, изложби – но акцентът, който поставя, е върху популяризирането на нашата литература.

Радева споделя, че миналата година творчеството на Радой Ралин предизвиква фурор в Братислава. Сценичното представление е включвало импровизации, музика, спомени за Радой Ралин, а на събитието присъстват членове на семейството му.

Към разговора се присъединява Кин Стоянов, директор на програма "Христо Ботев" на Българското национално радио, за да даде допълнителна информация за предстоящия съвместен проект на Радиото с Българския културен институт в Братислава.

На 22 февруари в словашката столица ще бъде представена виртуалната изложба, посветена на живота и делото на Сирак Скитник.

"Искам да допълня, че тази виртуална изложба получи наградата "Сирак Скитник" за оригинално дигитално произведение. Ние ще се възползваме от гостоприемството на г-жа Ваня Радева в Братислава, за да я представим заедно с нейния създател, проф. Боян Добрев, преподавател и експерт по визуални изкуства", казва Стоянов.

Директорът на програма "Христо Ботев" съобщава още, че утвърдената през изминалата година традиция за изнесено предаване на формата "Какво се случва" за първи път ще прескочи границите на България, като отрази именно изложбата в Братислава.

Кин Стоянов подчертава: "Какво ще се случи там, ще могат да чуят всички слушатели на "Христо Ботев", от 17.00 до 18.00 ч. – българско време."

Гостът на предаването Ваня Радева връща слушателите в полето на литературата, разказвайки за събитието "Нощта на литературата" - Братислава. Това е известна инициатива на чешките културни центрове в европейските столици, която хората припознават и обичат.

Радева споделя, че поради липса на необходимата за участие сума, Българският културен институт известен период от време страни от събитието, но вече взема активно участие. Миналата година в сградата на новопостроената Национална художествена галерия в града известна словашка актриса от български произход чете откъс от книгата на Йордан Радичков "Прашка", в превод на Игор Хохел – един от най-големите преводачи от словашки на български, разказва Радева.

"За тази година сме приготвили още по-атрактивни неща. На гребена на вълната сме. Вече приключи преводът, отново от Игор Хохел, на книгата на Георги Господинов "Времеубежище" и съвсем навреме ще четем откъс от този роман на "Нощта на литературата", съобщава директорът на института.

По повод предстоящата утре поетична премиера Ваня Радева казва, че за своя най-голяма изненада започва да пише поезия покрай лудостта и напрежението по време на пандемията и карантината в Словакия.

Тя споделя радостта си от факта, че издателство е проявило интерес към творчеството ѝ. Книгата съчетава поезия и изобразително изкуство. Илюстрациите са дело на брата на Радева – Мирослав Радев, чиито художествени творби се оказват еквивалент на стиховете.

Целия разговор можете да чуете в звуковия файл:


По публикацията работи: Бисерка Граматикова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Петър Дочев. 90 години от рождението на художника

В галерия "Райко Алексиев" се представя експозиция, в която за първи път публиката може да види до 6 юни цялостно и разностранно експонирано изкуството на един от забележителните художници на нашето време – Петър Дочев. Изложбата е посветена на 90-годишнината от рождението му. Това е един от най-важните артисти "в процесите на промяна и развитие на..

публикувано на 09.05.24 в 18:00

Започна фестивалът на детската книга в Сливен

Националният фестивал на детската книга в Сливен вече има 26-годишна история. Тази година се провежда от 8 до 10 май.  Година след година той привлича все по-голям брой автори, художници, издатели и разпространители на детски книги.  Фестивалът активира интереса към четенето. Националната награда "Константин Константинов" за над 20 години..

публикувано на 09.05.24 в 17:12

Започват нови литературни разходки в София

"Литературни маршрути – София" е проект на фондация "Прочети София". Те са безплатни и се провеждат без предварително записване. На 9 май започна шестият сезон. Маршрутите са посветени на Деня на Европа и се реализират с партньорството на EUNIC – Европейското сдружение на националните културни институти в България. Като цяло събитията от програмата се..

публикувано на 09.05.24 в 17:07

Проф. Камелия Николова: Новите български пиеси са отворени към по-значими теми

Фондация "Академия "Аскеер" обяви номинациите за тазгодишните награди "Аскеер", които се присъждат на най-добритепостижения в театралното изкуство за изминалия творчески сезон. Една от най-младите категории е категорията "Съвременна българска драматургия" – в нея се състезават нови български пиеси, поставени за първи път на професионална сцена..

публикувано на 09.05.24 в 15:31

Какво се случва на 2-ро авеню?

"Семейство Едисън от 2-ро авеню" по текстовете на Нийл Саймън е първата премиера в изцяло обновеното пространство на Театър "Азарян". Спектакълът е на Плевенския драматично-куклен театър "Иван Радоев" в партньорство с Националния дворец на културата. Режисьор е Антон Угринов, сценографията е дело на Илияна Кънчева, композитор е Милен Кукошаров...

публикувано на 09.05.24 в 12:05