Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Световен ден на даряването на книги: Как се създават млади читатели?

Снимката е илюстративна
Снимка: Pixabay

Да отглеждаш читатели, да обгрижваш потребността да се чете, да даряваш на децата не просто книги, а отношение към самото четене. В Световния ден на даряването на книги в "Нашият ден" говорят две личности, посветили ежедневието си на общуването с млади читатели, предаването на знание и любов към книгата – и то в онези малки места, където книгите са още по-зависими от личностите.  

Йорданка Русенова е библиотекар в Професионалната гимназия "Ген. Владимир Заимов" в Сопот". Още в 7:30 ч. всяка сутрин тя е готова да посрещне децата в училищната библиотека. Понякога те ходят там и преди часовете – да почетат, да поговорят или просто за да започнат деня с усмивка. С г-жа Русенова учениците могат да говорят за всичко, а тя се радва, че в нейно лице откриват човек, на когото могат да се доверят.

Училищният библиотекар разказва, че децата идват често без предварителна нагласа. "Всяка книга си има времето и децата", е научила Русенова, която допълва, че книгите, които тя е обичала като дете, не успяват да докоснат младото поколение. Децата се насочват повече към вълшебствата, приказното – към един свят, който го няма в ежедневието, разказва библиотекарят.

За дейността и поддръжката на училищната библиотека Русенова казва: "Аз участвам в национални програми, различни европейски проекти. Училището има много на брой групи по занимания и интереси. Колегите отделят голяма част от бюджета си за закупуване на литература – и художествена." Ръководството на гимназията е благоразположено към развитието на библиотеката и съдейства във всяко едно отношение.

За обичта в своя живот Йорданка Русенова споделя: "Любовта се множи постоянно." Най-голямото признание, което служи и за мотивация, е отношението на вече порасналите бивши ученици, които не я забравят и не пропускат да я поздравят при всяка среща.

Целия разговор с Йорданка Русенова чуйте в звуковия файл:

Аделина Колишева е учител по български език и история в каварненското средно училище "Стефан Караджа".

"Това, което забелязвам, е – обичта и отношението към книгите у децата обикновено са заложени у дома", заявява Колишева. Тя вярва, че размерът на домашната библиотека има пряко отношение към степента на образованост, активността и гражданското присъствие на децата и личностите, които се формират в последствие. Учителят е другата фигура, която притежава огромната възможност да възпита децата в обич и уважение към книгите.

Учителката разказва, че в своите часове се старае да стимулира четенето и успява да убеди учениците си да се доверяват първо на книгите, като достоверен източник на информация.  

За радост, Колишева наблюдава завръщане към четенето сред младото поколение. "За нас е радостно да дойдат с някоя книга, да кажат, че са я прочели, да поговорим за герои и сюжети", допълва тя. Освен от фантастични светове, децата се вълнуват и от миналото и изобщо от всички сюжети, различаващи се от заобикалящия свят.

Училището "Стефан Караджа" използва и музиката като начин да се обогати културата на учениците. Преди години традиционният звънец е заменен с рок музика, звучаща по нова музикална уредба, изградена благодарение на европейски проект. Около празниците звънецът е тематичен, разказва Колишева.

За съжаление тенденцията да се слуша поп фолк сред децата не е отминала и това е доминиращият вкус сред младите хора. Аделина Колишева споделя мнението си по темата: "Това не означава, че тези деца не могат да слушат и друга музика. Поставяла съм ги в различни ситуации и виждам, че те могат да се забавляват по друг начин. Като общество, трябва да помислим и да бъдем безкомпромисни, защото тази музика не формира само музикален вкус, а и поведение и цялостно отношение към света."

На финала на разговора учителката разказва за последната успешна благотворителна инициатива, подкрепена от училищното ръководство – "Книжарничка на надеждата", в помощ на момиче, нуждаещо се от бъбречна трансплантация. Кампанията успява да събере и продаде толкова много книги, с което разкрива и отношението на хората към четенето, и тяхната съпричастност. Аделина Колишева се надява успехът на инициативата да може да бъде повторен.

Целия разговор с Аделина Колишева чуйте в звуковия файл:


По публикацията работи: Бисерка Граматикова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кулябин, Коршуновас и една "Среща сред цъфналите праскови"

Три големи събития предстоят в рамките на фестивала "Световен театър в София" . Повече за вълнуващите театрални преживявания, които очакват българската публика  в "Артефир", разказва театроведът Асен Терзиев . Това е 18-о издание на фестивала, който е част от Културния календар на Столична община. "Страх и отчаяние в Третата империя" –..

публикувано на 28.06.24 в 16:37
Мариус Донкин

Мариус Донкин взе голямата награда на Международния фестивал "МоноАкт" – Косово

Химн за обичта и толерантността е монодрамата "Господин Ибрахим и цветята на Корана", с която актьорът Мариус Донкин спечели голямата награда на VI издание на Международния фестивал "МоноАкт" в Косово . Пет пиеси участваха в състезателната програма, като моноспектакълът по едноименното произведение на Ерик-Еманюел Шмит заслужи овациите на..

публикувано на 28.06.24 в 15:59

Международният форум за кирилицата продължава

Това издание на "Артефир" пренася слушателите на церемонията по откриването на Международния форум за кирилицата "Азбука, език, идентичност" . Двудневното събитие, инициирано от вицепрезидента на Република България Илияна Йотова, започна на 27 юни в зала 6 на НДК и продължава днес (28 юни) в Регионалния исторически музей - Пловдив...

публикувано на 28.06.24 в 15:10
Кадър от филма „Защото обичам лошото време“

София Филм Фест на път

Повече от 15 години инициативата "София филм фест на път" възпитава вкус към стойностно кино. Програмата включва филми, прожектирани на последните издания на кинофорума. Всяка година се добавят нови български градове. През 2024 г. за първи път ще се проведат "СФФ в Пазарджик" и "СФФ в Якоруда". Предстои и 12-ото издание на "СФФ в Севлиево". В..

публикувано на 28.06.24 в 14:45

На слънце и на сянка

В редакция "Хумор и сатира" сме загрижени както за нашите слушатели на слънце, така и за нашите слушатели на сянка. И едните, и другите тази неделя след новините в 18 часа ще могат да чуят: Увод с песни от фестивала на хумористичната и сатиричната песен "Златният кос", изпети от актьора Васил Попов, чийто деветдесети рожден ден отбелязваме...

публикувано на 28.06.24 в 14:30