Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Клуб "Ускорение" предлага мерки за развитието на страната

| обновено на 22.02.24 в 13:00
Владислав Панев
Снимка: БГНЕС

Клуб "Ускорение", нова надпартийна и визионерска организация, ще тласка България по най-бързата писта чрез идеи и законодателни промени. Клубът беше учреден на 6 февруари по инициатива на депутата от "Демократична България“ Владислав Панев, който отдавна твърди, че България има шанс да се развива на висока скорост в ЕС, ако направи определени реформи.

По неговите думи вече са започнати разговори с парламентарната група на ПП-ДБ: "Очакваме впоследствие да се видим и вече сме отправили покани към  другите групи от мнозинството – ГЕРБ и ДПС", посочва той и изразява надежда, че в периода преди осъществяването на ротацията нашите мерки да залегнат в програмата на правителството за следващите девет месеца.

Според него това са консенсусни мерки, които са важни не само за икономическото развитие на страната, но не само за него.

"Не съм прекален оптимист", казва той и твърди, че "и в момента растем по-бързо от средното за Европа“. Което според него е нормално, защото тръгваме от "много по-ниска  база“.

“Това, което трябва да направим в определени сектори, тъй като виждаме, че кризата в Западна Европа вече настига България. Имаме криза в енергетиката, където през януари се превърнахме в нетен вносител на електроенергия и то с размери, невиждани от десетилетия. Очевидно февруари ще бъде същата тенденция“, посочва той.

В интервюто казва също, че имаме криза и в транспорта заради намалените стопански взаимоотношения в Европа. "Имаме криза, включително ва Ай Ти сектора, тъй като и там текат процеси на уволнения и съкращаване на работна ръка“.

Подчертава, че това, което е важно за България е да се изгради “една икономика на по-пазарна основа и то точно в кризисните сектори“.

Панев посочва като пример енергетиката и изграждането на новите ядрени, което по думите му “не е особено пазарен подход“. “Изчисленията при най-добрият сценарий са, че цената от новите блокове ще бъде по-висока, отколкото е пазарната цена на електроенергията в момента“.

Според него на първо място трябва да се инвестира в инфраструктура, което не означава само пътища и жп линии, а означава и енергийна инфраструктура, която да може да поема товара на много малки производители. Изграждането на финансовата инфраструктура също е  изключително важно според Панев, тъй като "няма развита държава без развит фондов пазар". 

По думите му "в момента българите имат огромен проблем, тъй като възможностите им за инвестиции са само банкови депозити с нула процента лихва и в недвижими имоти“.

Чуйте разговора в звуковия файл. 

Илина Мутафчиева, депутат от ПП-ДБ, също обясни целите на новосформирания клуб в сферата на образованието.

“С колегите, които учредихме този клуб имаме едно ясно послание е то е, че за нас образованието, социалната политика и икономиката са взаимно свързани. Конкретно в образованието на мен и на моите колеги много ин се иска най-накрая да стигне дотам да измерваме качество, натрупани промени, компетенции, които децата развиват и това не е нещо невъзможно“, посочва тя в ефира на “Нашият ден“.

По нейните думи много страни по света измерват не просто количество, “преминал си от един клас в друг“, а по какъв начин е осигурено качеството. “За да се случи това, ще трябва да се постараем и да подкрепим хората в образованието“, казва тя.

“Чуват се много критики към учителите и към директорите. Но всички можем да признаем, че те освен това да обучават нашите деца, имат и много други вменени функции. Затова понякога изпадаме и в безизходицата, в която се намираме“, казва още Мутафчиева.

Според нея и в образованието, и в социалната сфера, ще трябва да започне да се говори за подкрепа, дори чисто психологически.  Тя отбелязва факта, че хората в образованието работят с много бързи обороти и много странни казуси, които “на нас ни изглежда, че не се случват в България, защото те се сблъскват всекидневно – било с насилие в семейството, било с деца, отглеждани само от бабите и дядовците си. Това са неща, които учителите запълват като дупки“. 

Чуйте разговора в звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Оливие Живр и Михайлина Павлова

Звукът като символ на епохата и системата

Във Френския институт в София бе представен един невероятен проект на Оливие Живр, антрополог, балканист, преподавател и изследовател в лионския университет Lumière Lyon 2.  В един прекрасен ден той тръгва по следите на звука или по-скоро по следите на известната у нас Радиоточка, която виси на стената в почти всички български домове. Той се среща с..

публикувано на 28.06.24 в 16:30
Научна конференция на тема:

Кои са акцентите в организираната от Арбитражния съд при БСК научна конференция?

На 18 юни 2024 г. в сградата на БСК се проведе научна конференция, организирана от Арбитражния съд при БСК, озаглавена "Общи въпроси на арбитражното и съдебното производство".  Проф. Таня Йосифова – председател на Арбитражния съд при Българската стопанска камара, дългогодишен консултант на  "Законът и Темида" разказа подробности от конференцията в..

публикувано на 28.06.24 в 15:15

"Започни млад": Вдъхновение за млади предприемачи

Насърчаването на младите хора с предприемачески дух да останат и да се развиват в България е от изключително значение за бъдещето на страната ни. За да задържим младите таланти в България, са необходими целенасочени усилия и промяна в нагласите и примера, който те получават. Пламен Попов, учредител и член на управителния съвет на Фондация..

обновено на 28.06.24 в 14:43
Съдът на Европейския съюз в Люксембург

Казуси от съдебната практика на Съда на ЕС

Юридическото предаване "Законът и Темида" даде начало на своята нова рубрика "Съдебната практика на Съда на Европейския съюз", която се излъчва със съдействието на Съда на Европейския съюз. Рубриката на програма "Христо Ботев" можете да слушате веднъж месечно, всеки последен петък на месеца от 10.00 часа. В това издание на рубриката съдия Марияна..

публикувано на 28.06.24 в 12:40

Фестивал на сръчните ръце в село Бусинци за втори път

Днешните "Епизоди от живота" се посвещават на трънското село Бусинци, защото от днес до неделя  (от 28 до 30 юни ) там ще се проведе второто издание на "Фестивала на сръчните ръце". Събитието е посветено на вече забравени ръчни занаяти и традиции в България и Трънския регион. В трите дни на Фестивала ще има множество демонстрации на над 15..

обновено на 28.06.24 в 10:08