Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Джобове, пълни с хляб" – пиеса, която изпълва душите с въпроси

Снимка: Театър "Нокс"

Двама мъже стоят от двете страни на един изоставен кладенец. На дъното на този кладенец вие куче. Как тази драматургична ситуация ще доведе до философски заключения за смисъла на живота и Световния ред – и то по един лек и комичен начин?

Отговорът на този въпрос ще разберат зрителите на "Джобове, пълни с хляб" – театрален режисьорски дебют на актрисата Мария Панайотова. Премиерата на представлението ще се състои тази вечер от 19:30 ч. в Национален студентски дом.

Автор на пиесата е румънският писател Матей Вишниек. В главните роли -  Йоан Попов и Теодор Кисьов. 

"Това е едно доста камерно представление със само двама актьори на сцената, което обаче вярвам, че има един много по-голям обем – идеен и философски – нещото, което ме предизвика да се захвана с този текст. Вярвам, че има нужда от повече такива представления. Същевременно мисля, че успяхме да поднесем тези големи теми през една лека, светла и комична призма.", разказва Панайотова.

Според режисьора на постановката простичкият сюжет се превръща в платформа за екзистенциално размишление в тези дни на криза, когато светът е неразбираем.

Целия разговор чуйте в звуковия файл: 


По публикацията работи: Бисерка Граматикова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Вътрешният свят на художника и музикант Венцислав Диков

"Стилът на Венцислав Диков е разностранен – едновременно фигуративен и абстрактен. Графичният аспект също присъства осезателно в творчеството му. Впечатлен съм от чистотата на рисунъка на отделните персонажи. Композициите се характеризират с богата вариантност от геометрични и недотам стандартни, причудливи форми. В добавка, почеркът на художника..

публикувано на 13.06.24 в 13:53
проф. Цочо Бояджиев

Проф. Цочо Бояджиев: Всяко отделно занимание е почивка от предходното

Гост в "Нашият ден" е проф. Цочо Бояджиев – един от водещите български учени хуманитаристи, основоположник на философската медиевистика в България, поет, преводач на философия и поезия и фотограф.  Всяко отделно занимание е почивка от предходното, определя проф. Бояджиев. Професорът, който дълго време е преподавал история на античната и..

публикувано на 13.06.24 в 10:20
Анна Багряна

Анна Багряна: За живота между два езика и литературата като защита

Анна Багряна живее между две литератури. Тя е поетеса, преводачка, писателка и драматург от украински произход, но се чувства свързана с българската култура – дори псевдонимът ѝ е вдъхновен от поезията на Елисавета Багряна.   Багряна е гост в "Нашият ден", за да сподели впечатленията си от изминалия преди дни Черноморски литературен фестива..

публикувано на 13.06.24 в 09:30
Михаил Зигар

"Война и наказание" рисува контекста на войната в Украйна

На български излезе "Война и наказание" – новата книга на руския журналист Михаил Зигар, който от години работи в емиграция.   "Превъзходен анализ на всичко, което доведе до жестокото и злощастно нашествие на Путин в Украйна...  Книгата на Зигар е пламенно проникновение в настоящето",  пишат за нея New Yorker, които я нареждат сред най-добрите..

публикувано на 12.06.24 в 16:23

120 години Атанас Далчев

"За поетите думата освен значение е особено съчетание от звуци, има особена дължина и тежест, съдържа  особена багра, носи особена атмосфера.  Поради това за поетите не съществуват синоними;  всяка дума е незаменима. Те я виждат, чуват, опипват  и усещат. Който няма това сетиво, ако щете,  материално отношение към нея, той не е поет",..

публикувано на 12.06.24 в 16:11