Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдивският университет с победа на престижно състезание по международно право

| обновено на 27.02.24 в 11:30
Снимка: uni-plovdiv.bg

Отборът на Пловдивския университет "Паисий Хилендарски" спечели Националните кръгове на най-престижното състезание по международно право Phillip C. Jessup. Те се проведоха между 16 и 18 февруари 2024 г. в Съдебна палата в София.

Отборът победител е в състав Вяра Трифонова, Григор Пейков, Дебора Михалева и Мария Гинева с треньори Антоний Гатов и Тодор Рогошев.

В националните кръгове участваха отбори от Софийския университет "Св. Климент Охридски", Американския университет в България, Бургаския свободен университет, Нов български университет и Университета по национално и световно стопанство.

След 4 победи от 4 квалификационни рунда, достигайки до финал, отборът на ПУ се изправи срещу този на СУ.

В центъра на вниманието тази година бяха правния интерес пред международни трибунали, отнемането на гражданство на граждани, консулска защита и мисии създадени от Съвета за сигурност.

Темите, които се разглеждат в рамките на състезанието, са от съществено значение за развитието на международните правни отношения. Именно поради тази причина студентите, като Вяра Трифонова и Григор Нейков, отбелязват важността на подготовката си и вниманието, което отделят на темите.

Като част от обучението си, те разкриват, че международното право представлява предизвикателство, но и възможност за по-абстрактно мислене и разглеждане на правните проблеми в по-широк контекст. В ефира на “Нашият ден“ Вяра Трифонова споделя, че срещата с международното право променя начина на мислене и изисква по-широко възприятие на въпросите. Тя подчертава, че състезанията като „Philip Jessup“ помагат на студентите да разширят своите хоризонти и да станат по-бдителни към правните предизвикателства.

"За мен срещата с международното право беше възможността, която ме накара да мисля по-абстрактно и по-различно. Там няма един писан закон, който всички трябва неимоверно да спазват, държавите имат различна воля, те се формират по различен начин и съответно влизат в едни доста по-сложни отношения, които се градят най-вече на съгласието. Нещо, което в България липсва в голяма степен. Състезанията по право ни помагат най-вече да добавим нови щрихи към начина, по който мислим", посочва Вяра Трифонова.

От своя страна, Григор Пейков разкрива в предаването дългия и интензивен процес на подготовка, който включва работа както през лятото, така и през учебната година. Той подчертава важността на знанията, придобити през университетското обучение, като основа за успешната подготовка и участие в състезанието.

В заключение, участието и успехът на студентския отбор от Пловдивския университет "Паисий Хилендарски" в състезанието "Philip Jessup" не само заслужава признание, но и вдъхновява младите хора да се ангажират с правната наука и да стремят към високи постижения в областта на международното право.

Чуйте разговора в звуковия файл. 


По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Оливие Живр и Михайлина Павлова

Звукът като символ на епохата и системата

Във Френския институт в София бе представен един невероятен проект на Оливие Живр, антрополог, балканист, преподавател и изследовател в лионския университет Lumière Lyon 2.  В един прекрасен ден той тръгва по следите на звука или по-скоро по следите на известната у нас Радиоточка, която виси на стената в почти всички български домове. Той се среща с..

публикувано на 28.06.24 в 16:30
Научна конференция на тема:

Кои са акцентите в организираната от Арбитражния съд при БСК научна конференция?

На 18 юни 2024 г. в сградата на БСК се проведе научна конференция, организирана от Арбитражния съд при БСК, озаглавена "Общи въпроси на арбитражното и съдебното производство".  Проф. Таня Йосифова – председател на Арбитражния съд при Българската стопанска камара, дългогодишен консултант на  "Законът и Темида" разказа подробности от конференцията в..

публикувано на 28.06.24 в 15:15

"Започни млад": Вдъхновение за млади предприемачи

Насърчаването на младите хора с предприемачески дух да останат и да се развиват в България е от изключително значение за бъдещето на страната ни. За да задържим младите таланти в България, са необходими целенасочени усилия и промяна в нагласите и примера, който те получават. Пламен Попов, учредител и член на управителния съвет на Фондация..

обновено на 28.06.24 в 14:43
Съдът на Европейския съюз в Люксембург

Казуси от съдебната практика на Съда на ЕС

Юридическото предаване "Законът и Темида" даде начало на своята нова рубрика "Съдебната практика на Съда на Европейския съюз", която се излъчва със съдействието на Съда на Европейския съюз. Рубриката на програма "Христо Ботев" можете да слушате веднъж месечно, всеки последен петък на месеца от 10.00 часа. В това издание на рубриката съдия Марияна..

публикувано на 28.06.24 в 12:40

Фестивал на сръчните ръце в село Бусинци за втори път

Днешните "Епизоди от живота" се посвещават на трънското село Бусинци, защото от днес до неделя  (от 28 до 30 юни ) там ще се проведе второто издание на "Фестивала на сръчните ръце". Събитието е посветено на вече забравени ръчни занаяти и традиции в България и Трънския регион. В трите дни на Фестивала ще има множество демонстрации на над 15..

обновено на 28.06.24 в 10:08