Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вечер, посветена на жените във философията

Снимка: Гьоте институт

В един рядко срещан ден, 29 февруари, ще се състои дванадесетото издание на "Философски вечери в Библиотеката". В 18:30 в библиотеката на Гьоте институт в София тема на дискусията ще бъде "Жените във философията".

Жените във философията остават рядкост до днес. Тяхното наследство във философския канон е ярко и актуално с проблематиката, която разглежда. В "Нашият ден" проф. Стилиян Йотов, който ще бъде модератор на дискусията, поставя някои от акцентите в предстоящия разговор. 

Професорът преподава в катедра "История на философията" на Софийски университет "Св. Климент Охридски". Специализирал е и е работил в България и Германия, автор е на многобройни книги и е преводач на философска литература. Заедно с Антоанета Колева е създател на концепцията "Философски вечери в библиотеката", чиято цел е да свърже академичното образование с градската среда.

По думите на проф. Йотов, това е начин философията да придобие нов тип публичност и да привлече разнообразна аудитория. Публичност, в която най-различни хора да се приобщят към науката, необременени от строгия начин на университетско преподаване. Дискусиите се записват и са достъпни и онлайн. Според университетския преподавател философията, независимо от нейната традиция и слава на "отвлечена наука", може да присъства и в наше време. Юбилеите и новите книги представляват добър повод за инициирането на такива събития.

Създателите на философската поредица досега са насочвали фокуса си върху различни актуалн итеми - пандемията, войната, образованието по философия в училищата. През тази година предстои отбелязването на 300-годишнината от рождението на Емануел Кант. Друго бележито събитие е свързано с германския философ и социолог Юрген Хабермас, който скоро ще навърши 95 години. 

Диакусията за жените във философията е отдавнашна мечта за проф. Йотов. По време на разговора д-р Паула Ангелова ще запознае аудиторията с личността Едит Щайн, проф. Светлана Събева ще говори за Хана Арент, проф. Миглена Николчина – за Юлия Кръстева, Антоанета Колева – за Джудит Бътлър. Модераторът, професор Стилиян Йотов, ще допринесе за осветляване на пътеката на Марта Нусбаум. Един от акцентите на събитието ще бъде последната преведена на български книга на Джудит Бътлър  – "Силата на насилието". 

Бътлър е философ - феминист с екстравагантно мислене и името ѝ се свързва с генезиса на джендър идеологията. Проф. Йотов е на мнение, че Антоанета Колева съвсем навреме ще разшири познанията на публиката с едни вече утвърдени през ХХ век философски традиции. Той допълва, че "философията трябва да срещне подходяща среда, за да бъде разбрана."

В контекста на темата, проф. Йотов откроява две странични събития - публикацията на Ива Манова за жените философи и новата книга на проф. Димитър Денков, "Дванайсет истински лица на философията".

Освен, че ще бъде модератор на дискусията, проф. Йотов ще представи и Марта Нусбаум – изключителен мислител със собствен път във философията. "Тя възкресява Античността във версия, в която емоциите биват осмисляни с тяхната специфична емоционалност.", казва професорът. Стоикът, "безпристрастният човек", както го нарича Ницше, според Нусбаум, страда от твърде тесен прочит. Тя разкрива онези страсти, които може да са много пагубни. В своята работа американската философка разглежда културите на срама и вината, където най-често жените биват потиснати.

 "Нусбаум по един доста провокативен начин съумява да обвърже съвременната политическа философия с автори, които не са се страхували да интегрират емоционалната рационалност в моралната философия. На първо място това е Аристотел, на второ място нейните специфични прочити на по-късните елинистични автори.", казва гостът в перадването.

Джудит Бътлър по своеобразен начин също излседва пределите на толерантността, прави връзка проф. Йотов. Равноправието, на което се радваме, може да бъде ужасяващо за групи хора, живеещи със стереотипи. Кои форми на страдание наистина ни карат да протестираме?

Гласът на Нусбаум не е гласът на потиснатата жена, заявява професорът. Нейното мислене се стреми към универсалност, докато  Кръстева или Бътлър залагат на по-специфично женско мислене. "Няма такова нещо като феминистична или женска философия.", добавя проф. Йотов. 

"Вниманието е най-искрената форма на щедрост, която можем да си дадем." – една мисъл на Симон Вейл, ярка женска фигура във френската философия. За всички, според които си струва да отделят част от вниманието си на тези невероятни героини – времето на дискусията е 29 февруари от 18:30. 

Целия разговор можете да чуете в звуковия файл:


По публикацията работи: Бисерка Граматикова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Част от участниците в хумористичните празници (останалите са зад кадър)

Хайде пак в Кубрат!

В редакция "Хумор и сатира" сме се събрали все хора, дето обичат да пътуват. Миналия уикенд гостувахме в Кубрат, за да участваме в XVII конкурс за хумор и сатира, организиран от местния клуб на хумористите "Жарава". За да не сме с празни ръце, подготвихме спектакъл, който записахме, за да могат всички наши слушатели да го чуят в неделя. След..

публикувано на 17.05.24 в 18:10
Поло Оконе

Поло Оконе, мултижанров артист: В селото има по-специална енергия от градската!

Гост в рубриката "Темите на деня" на предаването "Нашият ден" беше Поло Оконе - човекът, който си е поставил за цел да възроди културния живот в пернишкото село Мурено. Той е мултижанров артист, реализирал множество инсталации, хепънинги и пърформанси. Освен че рисува и изнася лекции по философия, Поло е и физик по образование. Поло Оконе сподели в..

обновено на 17.05.24 в 11:17

"Области на особен интерес" на Силвия Попова

"Области на особен интерес" е името на изложбата на Силвия Попова. Пътят към природата в живописта на художничката минава през събирането и използването на разнообразни дигитални ресурси, запечатващи с пикселизиращите си зеници земната повърхност. Нейните картини са природни, но апроприиращи алгоритмични изображения. Това са кадри от Google..

публикувано на 17.05.24 в 08:10

Много приятни изненади очакват жителите и гостите на Габрово в следващите дни

Дните на хумора и сатирата започват днес (16 май) в Габрово и ще са изпълнени с творчески преживявания, изложби, церемонии за таланти, конкурси, карикатури, куклен театър, концерти, детски събития и разбира се – карнавално шествие с мото "Make Карнавал not war" . Няколко дена, които ще превърнат Габрово в столица на мира, изкуството и хумора,..

публикувано на 16.05.24 в 17:42

Седем години SoFest

От джаз, поп и рок музиката, през театъра и изложбите, SoFest Spring предлага на публиката 4 дни истинско изкуство. От 16 до 19 май на фестивалната сцена в Sofia Live Club пролетното издание ще представи 6 концерта и спектакъла, както и 5 специални премиери. Фестивалът, който вече 7 години предлага разнообразие от изкуство във всякакви форми, е подготвил..

публикувано на 16.05.24 в 17:03