Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ателие по шах – форма на социално общуване

Снимка: Фондация "Конкордия"

Ателие по шах, като форма на социално общуване, организира Фондация "Конкордия" вече втора година. Неговият съосновател, Иво Ванчев, говори в "Нашият ден" за това как сесиите по шах се превръщат в житейски уроци и за нуждите на клуба, за да продължи дейността си. 

Една от най-добрите форми на учене е играта, а шахът безспорно умее да приобщава и развива способности. Ателието по шах е една от успешните социални услуги, които Фондация "Конкордия" предлага на деца под риск на възраст между 12 и 16 години. Към момента ателието се посещава от 60 деца два пъти седмично. 

"Най-често при нас идват деца, които са преживели определени неблагополучия в детството. Те често функционират под възможностите си, заради това, че средата им не предлага много потенциал и е органичаваща.", разказва Иво Ванчев. 

Гостът споделя, че между сесиите по шах се развиват и обсъждат интересни и актуални, които задържат интереса на участниците в групата и ги подтикват към дебат. Паралелно с това шахът насърчава комбинативното, стратегическо мислене. Ето защо отганизаторите на ателието виждат шаха не просто като игра, а като средство за разиграване на реални ситуации от ежедневието на децата

Фондацията има желание ателието да продължи да се развива, тъй като в него се вкючват нови и нови деца. Ванчев акцентира върху това, че преди тези сесии нито едно дете не е имало, каквито и да било умения по шах. Всяка една сесия изисква много детайлна подготовка, така че винаги да има нови, интересни елементи. С оглед на това да се доразвие потенциалът на децата, организаторите на ателието търсят професионален треньор. Необходими са нови табла за игра и би било чудесно да се събере подкрепа и за лагер, свързан с шаха. "Целта е приобщаване.", още веднъж казва Иво Ванчев. 

В Платформата.бг е обявена кампания и всеки, който иска да подкрепи клуба по шах на Фондация "Конкордия", може да го направи. Това би било директна подкрепа за децата.

Повече по темата чуйте в звуковия файл:


По публикацията работи: Бисерка Граматикова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
майстор Момчил Дуканов

Дърво с характер

Работата с дърво възпитава и дисциплинира ума, ръцете, чувството за естетика, ако щете, както и усета ни за нещата, били те близо или малко по-далеч от природата. Ръцете и умът на майстора Момчил Дуканов са вече възпитани от музиката – той учи пиано в Музикалната академия, а сетне за дълги години е въвлечен в света на звукорежисурата,..

публикувано на 14.05.24 в 17:00

Биопринтиране на органи – етични аспекти и потенциал

В Пловдивския медицински университет се намира първият български биопринтер. Това нарежда страната ни сред европейските лидери в здравните иновации, свързани с принтирането на тъкани и органи. Интердисциплинарен екип от лекари, фармацевти, дентални специалисти, биолози и експерти по медицинско право изследват огромните възможности и потенциалните..

публикувано на 14.05.24 в 14:05

Как изкуственият интелект помага в разкриването на престъпления?

Роботиката е стихията на Димитър Рангелов още от гимназистките му години в Софийската професионална гимназия по електроника “Джон Атанасов“. Капитан на отбор по роботика, победител в състезания и преподавател на курсове за деца и юноши, Димитър не спира да изумява със своите разработки. Сред последните му достижения е софтуер, който вече..

обновено на 14.05.24 в 13:18
проф. Христо Пирински

Защо сдружение реши да преиздаде първия учебник по гражданско образование у нас?

В днешния епизод на предаването "Нашият ден" вниманието е насочено към значението на гражданското образование в съвременното общество. Професор Христо Пирински, директор на финтех програмата в University of Central Florida, изрази своите мисли по въпроса, акцентирайки върху значимостта на културата и образованието за икономическото развитие на едно..

обновено на 14.05.24 в 12:28
Д-р Антония Първанова

Д-р Антония Първанова: Наложително е да има общи европейски регулации в здравеопазването

За иновациите и неслучилите се проекти в областта на здравеопазването и за здравето като изконна човешка ценност – разговор в "Нашият ден" с д-р Антония Първанова , бивш евродепутат с дългогодишен политически опит в сферата. В своята кариера на евродепутат д-р Първанова е координатор в комисията на Европейския парламент по правата на жените и..

публикувано на 14.05.24 в 11:40