Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Арменски гозби с Мисис Европа 2023 Манита Вартан

Обичаме да се хвалим, че българките са най-красивите жени на света. Е, от началото на декември имаме поредното доказателство, че не грешим. Манита Вартан от Пловдив бе избрана за Мисис Европа. Освен с екзотична хубост, тя омагьоса журито в Истанбул и с интелект. Мисис България Интернешънъл е бакалавър по Българска филология и магистър по Психология на управлението. Говори пет езика арменски, английски, испански, руски и турски.

Образована, начетена, красива, че и може да готви. Направо човек да се потисне от такова съвършенство. Че Мисис Европа, пловдивчанката Манита Вартан се справя отлично в кухнята видяхме в "Черешката на тортата", която тя спечели. Затова я помолих да сподели вкусни тайни.


Мисис Европа Манита Вартан е четвърто поколение арменци, преселници от Турция. Тя се е научила да готви от баба си Манник, на която е кръстена и гозбите й са автентични. След участието в кулинарното риалити, дамата издаде книга с 20-те си любими рецепти. Точно като за рубриката "Пътеводител на гастрономическия стопаджия".  

Освен кулинарията, нейната страст са пътешествията и тя има огромна колекция с магнити от цял свят.


В интервюто си Манита Вартан обеща да сподели тайната си арменска рецепта за постни сърми със стафиди в сайта на БНР и изпълни дадената дума:

Необходими продукти
• Ориз (български) – 2 чаени чаши
• Стар лук (ситно нарязан) – 6 чаени чаши
• Лозови листа – големи и тънки
• Канела, сол, захар
• Магданоз – 1 голяма връзка
• Олио – 1 чаена чаша
• Стафиди – 1 ½ чаена чаша

Приготовление:
Изсипваме ситно нарязания лук в тиган или тенджера, в който сме сложили определеното количество олио. Задушаваме, докато лукът омекне. След това измиваме ориза и го прибавяме към лука. Добавяме 1 чаена чаша вода, 1 чаена лъжичка захар, ½ чаена лъжичка канела, ситно нарязания магданоз и 1 ½ чаена лъжичка сол. Разбъркваме всичко и изчакваме да поеме водата. Сваляме от огъня да изстине. Плънката за сърмичките е готова.

Ако лозовите листа са пресни, трябва да се попарят в солена вода, а ако са от буркан – започваме да навиваме. Взимаме един лист. В средата слагаме 1-2 чаени лъжички плънка. Разстиламе по дължина. В двата края слагаме по една стафидка и навиваме. Нареждаме в тенджера. Отгоре слагаме чиния, за да затисне сърмите. Прибавяме три чаши вода.

Слагаме да врат. Първоначално на силен огън 5-6 минути. После да къкрят на по-слаб. Варим, докато сармите поемат водата.

Снимки: личен архив на Манита Вартан
По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Катастрофите у нас на карта показа Мартин Атанасов

18-годишният Мартин Атанасов, който създаде "Черна писта", подробна интерактивна карта с катастрофите в страната, е номиниран за "Будител на годината" – една кампания на БНР. Той е създателят на  проекта "Черна писта"   – интерактивната карта, която онагледи мащаба на катастрофите в България през последните 4 години. Целта ѝ е да помогне за..

публикувано на 20.09.25 в 09:10

Всеки може да излети към Луната от… Истанбул

Когато си помислиш за Турция, далеч не първото, което се сещаш е, че може да бъде космическа сила, но комшиите имат работеща програма, според която през 2034 година ще кацнат на Луната. А ако посетите Истанбул, вие можете да стъпите на нощното светило много преди тази дата. Достатъчно е да отидете до новата телекомуникационна кула Чамлъджа...

публикувано на 18.09.25 в 13:05

За здравето – колко много приятели и...сюжети

Така нарекохме сборната продукция, която събра в ефир различни теми и участници: акад. Чавдар Славов – с анализ за трансплантациите преди и сега, д-р Николай Шарков, новият председател на Световната дентална федерация, проф. Андрей Кехайов – президент на Европейския медицински форум, д-р Владимир Наков, психиатър от екипа на НЦОЗА – с коментар за..

публикувано на 18.09.25 в 11:23

Виолета Бимбова-Туфан: Гордея се, че се чувствам полезна

В началото на новата учебна година гост в предаването "Другият до мен" беше Виолета Бимбова-Туфан, новата директорка на 75. ОУ "Тодор Каблешков" в софийския кв. "Факултета", където децата са изцяло от ромски произход. "Вярвам, че там, където има обич, морал, отдаденост, любов към знанието и добър пример, има всичко необходимо за успех на всяко..

публикувано на 16.09.25 в 16:10
Димитър Фердинандов

Еврика! Успешни българи: Димитър Фердинандов

Той е аерокосмически инженер. Роден е в Пловдив където завършва Английската езикова гимназия. От малък се интересува от математика, физика, химия и биология, но най-много го привлича вълшебството на звездите и космоса. От малък печели конкурси, посветени на аерокосмическата наука. Сред тях са Националният конкурс "Космосът – настояще и бъдеще на..

обновено на 15.09.25 в 20:44