Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Арменски гозби с Мисис Европа 2023 Манита Вартан

Обичаме да се хвалим, че българките са най-красивите жени на света. Е, от началото на декември имаме поредното доказателство, че не грешим. Манита Вартан от Пловдив бе избрана за Мисис Европа. Освен с екзотична хубост, тя омагьоса журито в Истанбул и с интелект. Мисис България Интернешънъл е бакалавър по Българска филология и магистър по Психология на управлението. Говори пет езика арменски, английски, испански, руски и турски.

Образована, начетена, красива, че и може да готви. Направо човек да се потисне от такова съвършенство. Че Мисис Европа, пловдивчанката Манита Вартан се справя отлично в кухнята видяхме в "Черешката на тортата", която тя спечели. Затова я помолих да сподели вкусни тайни.


Мисис Европа Манита Вартан е четвърто поколение арменци, преселници от Турция. Тя се е научила да готви от баба си Манник, на която е кръстена и гозбите й са автентични. След участието в кулинарното риалити, дамата издаде книга с 20-те си любими рецепти. Точно като за рубриката "Пътеводител на гастрономическия стопаджия".  

Освен кулинарията, нейната страст са пътешествията и тя има огромна колекция с магнити от цял свят.


В интервюто си Манита Вартан обеща да сподели тайната си арменска рецепта за постни сърми със стафиди в сайта на БНР и изпълни дадената дума:

Необходими продукти
• Ориз (български) – 2 чаени чаши
• Стар лук (ситно нарязан) – 6 чаени чаши
• Лозови листа – големи и тънки
• Канела, сол, захар
• Магданоз – 1 голяма връзка
• Олио – 1 чаена чаша
• Стафиди – 1 ½ чаена чаша

Приготовление:
Изсипваме ситно нарязания лук в тиган или тенджера, в който сме сложили определеното количество олио. Задушаваме, докато лукът омекне. След това измиваме ориза и го прибавяме към лука. Добавяме 1 чаена чаша вода, 1 чаена лъжичка захар, ½ чаена лъжичка канела, ситно нарязания магданоз и 1 ½ чаена лъжичка сол. Разбъркваме всичко и изчакваме да поеме водата. Сваляме от огъня да изстине. Плънката за сърмичките е готова.

Ако лозовите листа са пресни, трябва да се попарят в солена вода, а ако са от буркан – започваме да навиваме. Взимаме един лист. В средата слагаме 1-2 чаени лъжички плънка. Разстиламе по дължина. В двата края слагаме по една стафидка и навиваме. Нареждаме в тенджера. Отгоре слагаме чиния, за да затисне сърмите. Прибавяме три чаши вода.

Слагаме да врат. Първоначално на силен огън 5-6 минути. После да къкрят на по-слаб. Варим, докато сармите поемат водата.

Снимки: личен архив на Манита Вартан
По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Когато правиш добро, никога не си сам

Започнаха великденските кампании в помощ на хора в нужда. Една от организациите, които се занимават с благотворителност в Перник и региона, е фондацията "Не си сам". Нейната мисия е да направи деня на нуждаещите се по-светъл и радостен с хранителни дарения и емоционална подкрепа. Гости в предаването "Другият до мен" бяха Евелина Димитрова –..

публикувано на 01.04.25 в 16:47
Проф. Мария Малинова

За женското здраве – с грижа и обич

Поканихме за разговор проф. Мария Малинова, нашият неофициален консултант по акушерство и гинекология. В седмицата на Благовещение опитният специалист отправи полезни съвети към дамите от всички възрасти. Поставихме част от акцентите върху тежките диагнози като рака на яйчниците и на маточната шийка, ендометриозата, но основната сюжетна..

публикувано на 01.04.25 в 15:35
Държавният педагогически университет „Богдан Хмелницки“ в Мелитопол

Конкурс под надслов "За правда и за свобода"

Конкурс за гимназисти, студенти, докторанти и краеведи обявиха от Центъра по българистика с Лекторат по български език, литература и култура при Мелитополския университет, Украйна. Това стана по време на ежегодните Дни на България, които Центърът организира в периода между 14 февруари, Успение Кирилово, и 11 март, рождената дата на Софроний..

публикувано на 01.04.25 в 08:10
 проф. Йорданка Семкова

България произвежда дозиметрите за изследване на радиацията в Космоса

Условията в космоса са много различни от тези на земята, при които ние се раждаме и живеем целия си живот и към които целият ни организъм е силно приспособен. Безтегловността е първият фактор, който е различен и с огромно значение за цялостното човешко здраве и физиологическите и психологически функции. Вторият фактор е изолацията в едно..

публикувано на 31.03.25 в 17:50

Единственото гробище за слонове в света е в Тайланд

Мечтая да пътувам толкова често, че служителите на летището да ме питат "Накъде този път". И с Александър Александров-Алекс е така. Той е певец, радио и телевизионен водещ и неуморим пътешественик. Музикалната му кариера започва благодарение на композитора Развигор Попов, който е автор на повечето му песни. Алекс има пет издадени албума,..

публикувано на 31.03.25 в 16:15