Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сандра Мишкеди: Преди Националния празник на Унгария

Снимка: Унгарски културен институт

Защо сме толкова близки, но и далечни? Дни преди Националния празник на Унгария – за културата и обичта на унгарците към България.

На 15 март 1848 година започва нов етап в  историята на Унгария – избухва Революцията, която ще промени бъдещето на страната и ще остави своите следи в европейската история. Тогава е извоювана националната свобода на Унгария и се налага съвременната парламентарна система в страната. 15 март е ден, в който от 1860 година унгарците отбелязват като свой национален празник, отдавайки почит на своите предци. Гост в "Нашият ден" е Сандра Мишкеди, директор на Унгарския културен институт.

По повод предстоящия празник гостът казва: "Мисля, че това е гордост за всички в Унгария. На 15 март слагаме кокардата с националните цветове  червено, бяло и зелено. Хората в днешно време също усещат тази нужда и жажда за свобода и това празнуват на този ден."

Г-жа Мишкеди разказва, че края на XIX век е хубаво време за Унгария, която тъкмо е извоювала своята независимост от Австрийската империя. Тогава много заможни унгарци даряват голяма част от имуществото си, за да бъдат изградени редица съществуващи и до днес здания. 

Националните герои на Унгария от периода на Революцията са добре познати и в България. Лайош Кошут е един от водачите на въстанието, но след неговото потушаване решава да избяга с хората си в Османската империя. По време на това бягство той и съмишлениците му прекарват месеци в България, разказва Мишкеди. В Шумен дори има къща музей на Кошут, а сред народа остават легенди за унгарските гости. Именно унгарците по време на своето пребиваване въвеждат у нас оркестъра и театъра.  

Друга подобна личност е поетът-революционер Шандор Петьофи. В България има няколко училища и улици, кръстени на него. Съдбата му е сходна с тази на Христо Ботев. През ХХ век неговите стихотворения са популярни у нас. Директорът на Унгарския културен институт съобщава, че от днес до 1 април в Националната библиотека може да бъде видяна изложба за живота и света на Петьофи. Хубава и стойностна експозиция с интересен съвременен нюанс, организирана миналата година от унгарското Министерство на външните работи и музея "Шандор Петьофи" по повод 200-годишнината от рождението на поета. Изложбата прави международна обиколка, като днес е нейното представяне в София.

Друг акцент в празничната програма на Унгарския културен институт е етно джаз концерт тази вечер, от 19 ч. в Централния военен клуб. Золтан Фаркаш, Михай Борбей и Атила Льорински са опитни музиканти, които свирят вече близо 40 години поотделно и заедно. Музикалната вечер ще бъде със специалното участие и на танцьорката Илдико Тот.

Мишкеди съобщава и за тържественото полагане на цветя пред героите, което предстои на датите 13, 15, 18 и 19 март в българските градове София, Шумен, Чипровци и Видин. Това е начин българи и унгарци заедно да почетат тези знаменити личности пред техните паметници и да отбележат българо-унгарското приятелство.

Целия разговор чуйте в звуковия файл: 

Снимка – Унгарски културен институт
По публикацията работи: Бисерка Граматикова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кампанията за по-зелени арбитражи

Кампанията за зелените арбитражи изразява необходимостта от намаляване на въглеродния отпечатък върху околната среда в дейността на арбитражните съдилища посредством мерки, предвидени в Зелените протоколи,  за да гарантира, че въглеродният отпечатък и въздействието върху околната среда от арбитражната практика са сведени до минимум. Проф. Таня..

публикувано на 26.04.24 в 15:40

Балет "Дива" с благотворително танцово шоу в помощ на парализирана жена

Зорница Петрова, известна със своите изящни танцови продукции с балета "DIVA", обяви предстоящия си благотворителен проект "Temptation in Black", който ще бъде представен на 27-и април в столичния клуб "Joy Station". Този спектакъл обещава да впечатли публиката със своя колоритен и разнообразен подход към танца, обединяващ различни стилове и..

обновено на 26.04.24 в 13:24
Съдия Марияна Кънчева

Съдия Марияна Кънчева за съдебната практика на Съда на Европейския съюз

Юридическото предаване "Законът и Темида" дава начало на своята нова рубрика "Съдебната практика на Съда на Европейския съюз", която се излъчва със съдействието на Съда на Европейския съюз.  Рубриката на програма "Христо Ботев" можете да слушате веднъж месечно, всеки последен петък на месеца от 10.00 часа. В първото издание на рубриката Марияна..

публикувано на 26.04.24 в 12:20

"Млад благотворител" – конкурс насърчава ученическото добротворчество

Станислава Рашева от Фондация "Благотворител", която е организатор на конкурса "Млад благотворител", споделя за важността на този инициатива. Вече от седем години конкурсът вдъхновява и обучава учениците от осми до дванадесети клас да бъдат активни и съпричастни към обществото още от млада възраст. Тя посочва, че идеята за конкурса възниква през..

обновено на 26.04.24 в 11:13

Стефан Георгиев: Политиката е цялостен процес на общуване

Събитието "Гласувам, следователно съм!" се проведе наскоро, с цел да насърчи гражданското участие и пряката демокрация, предвид предстоящите избори за Европейски парламент. Участниците имаха възможност да споделят успешни практики и стратегии за активно участие в изборния процес, като един от подходите, които бяха разгледани, беше..

обновено на 25.04.24 в 11:54