Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

10 дни Пролетен панаир на книгата – за и против

Снимка: АБК

Пролетният панаир на книгата да продължи 10 дни – идея, която предизвика противоречива обществена реакция от страна на издатели и читатели. Утре предстои повторно гласуване, за да бъде взето окончателно решение по темата. В "Нашият ден" гостуват Десислава Алексиева – председател на УС на Асоциация "Българска книга" (АБК), и Красимир Лозанов – търговски директор на българско издателство. Двамата се изказват за и против удължаването на книжния панаир.  

Десислава Алексиева обръща внимание, че решението, предизвикало полемика тези дни, е взето от колективния орган на управление на АБК още през юни месец миналата година, съгласно устава, при кворум по време на Общо събрание. Като основен аргумент Алексиева посочва, че по-дългите изложения дават възможност на повече хора да посетят събитието. Също така организаторите разполагат с повече време за осъществяване на културната програма с повече участници и гости.

Красимир Лозанов и екипът му не е са привърженици на взетото решение: "Смятаме, че едно такова удължаване разфокусира панаира, разпилява се фестивална енергия. Смятаме, че за тези жители и гости на столицата, които ценят книгите, седем дни е достатъчно време те да посетят панаира." Той поставя акцент върху затрудненията и умората, които вървят ръка за ръка с удоволствието от този тип събития. Екипите на издателствата са малки и обикновено изоставят работата в офисите, за да бъдат активни зад щандовете.

"Не смятам, че увеличаването на броя дни, ще доведе до увеличаване на паричния поток към издателствата. Това, съотнесено с разходите за тези десет дни, означава, че рентабилността ще спадне. Преследването на търговски успехи за мен лично е илюзия", заявява Лозанов.

Алексиева съобщава, че на Общото събрание утре има възможност да се върне седемдневният формат на панаира. Тя споделя, че организаторите искат да предложат гъвкавост на своите колеги и допълва, че Алеята на книгата във Варна винаги е била 10-дневна, а отзивите от нея са добри. За Пролетния панаир на книгата датата 24 май е знакова, казва Алексиева, която смята, че Денят на българската просвета и култура и Денят на детето (1 юни) биха били символична рамка на празничното книжно събитие.

"По време на Пролетния панаир ние традиционно правим Детския фестивал. Искаме да го разширим – шатрата ще бъде по-голяма, мястото ще бъде по-голямо. Искаме хората да се чувстват по-добре дошли. Приготвили сме изложби, ключови имена на детската литература. Идеята е, че това е празник на книгата, на литературата, начин да насърчаваме четенето", казва председателят на АБК. Според Алексиева именно насърчаването на четенето – това, че книгите отиват при хората, е мисията на книжния панаир. Статистиката сочи, че 30% от посетителите на събитието са "случайни минувачи", привлечени от това, което се случва около тях. 

Лозанов призовава доброто настроение и колегиалното отношение да бъдат запазени на прага на книжния празник. Независимо какво решение се вземе утре, то трябва да бъде уважено и прието с достойнство.  

На финала на разговора Алексиева казва: "Нашите събития стават все по-престижни. Все повече автори, които в момента са водещи имена в литературата, се включват в нашите фестивали. Ние не правим просто едни базари. Даваме на хората, които обичат книги, преживяване."

Целия разговор чуйте в звуковия файл:


По публикацията работи: Бисерка Граматикова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Една забравена епоха

Десетилетия назад столичани са прекарвали вечерите си пред екраните на "Глория палас", "Роял", "Европа палас”, "Славянска беседа", "Сердика", "Македония" и много други. Днес това е забравена епоха, и от сградите на тези някогашни култови културни средища не е останало почти нищо. На "Изчезналите кина на София" е посветено предаването с гости..

публикувано на 29.04.24 в 12:40
Литературен клуб „Касталия“

Само мащабният мечтател може да постигне много

Екипът на детските предавания на програма "Христо Ботев" гостува в морската столица Варна, за да се "докосне" до "Касталия" и до детското вдъхновение. От години децата от литературния клуб към Общинския детски комплекс в града участват в Националния радиоконкурс за детско литературно творчество "Искри" на Българското национално радио. Много от тях са..

обновено на 29.04.24 в 11:55
Иво Гочев и Антон Митов (от ляво надясно)

Антон Митов представя: Иво Гочев от Big Mama Scandal

Иво Гочев е основател, текстописец, композитор и фронтмен на създадената в началото на 90-те години рок група Big Mama Scandal. А бандата става първата българска рок група, излъчена по музикалния канал МТВ. Какво е общото между Том и Джери и Big Mama Scandal – умно, логично и почти научно сравнение на Антон Митов. За участието на групата в..

публикувано на 29.04.24 в 11:36

"Под езика: част втора" – моментната снимка на настоящето ни

Въображението трябва непрекъснато да бъде смущавано, смята художникът и калиграф Дамян Дамянов. За да ни напомни, че именно въображението е това, което ни отличава като разумен вид, през 2016 година той започва графичен и социален експеримент, който вече има продължение. "Под езика: част втора" изследва и трансформира познатите ни букви в своеобразни..

публикувано на 29.04.24 в 09:40

Уъркшопът "My inner dance" отключва вътрешния ни свят през танца

Хората танцуват от зората на човечеството. Танцът е универсален език, който създава една общност отвъд политическите, етнически и културни бариери. През 1982 година Международният танцов институт обявява датата 29 април за Световен ден на танца. В "Нашият ден" разговаряме с Ина Георгиева  за уъркшопа "My inner dance" . Уъркшопът е насочен към..

публикувано на 29.04.24 в 09:18