Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Празникът "Кюстендилска пролет" продължава с пъстра програма

Участничките в конкурса "Кюстендилска Пролет" 2024
Снимка: Община Кюстендил

На 21 март започна традиционният празник на град Кюстендил – "Кюстендилска пролет". Началото му е поставено през 1966 година, когато е обявен за официален празник на града. В същата година се поставя началото и на традицията за избор на "Девойка Кюстендилска Пролет"Празникът е свързан с почитта към соларните божества от римски и тракийски произход, както и с християнската средновековна традиция. Хълмът Хисарлъка, който се извисява над града е обвързан с легендата за Св. Четиридесет мъченици,  разказва кметът на град Кюстендил, инж. Огнян Атанасов. Празникът е знаков за града – патентован е в Патентното ведомство на Република България. Емблемата на "Кюстендилска пролет" представлява слънчев диск с ябълка по средата и три зелени лястовици, които го обгръщат. 

Тазгодишните пролетни празници в Кюстендил ще продължат до 24 март. Те включват богата художествена програма - концерти, еко инициативи, спортни състезания, детски работилници, открити тренировки, литературни събития, детски работилници, светлинно шоу. Възобновена е и традицията за празнично шествие до лесопарк "Хисарлъка". Днес ще се състои първата инициатива на "Пролетен уикенд в Кюстендил" – акция по залесяване на лесопарка, която ще завърши с рок концерт на група "Фактор". 

Кметът споделя в "Нашият ден", че Община Кюстендил работи активно за развитието на града. Най-големият предтоящ проект е обособяването на картинна галерия в града – проект, който очаква финансиране.  Зоо кътът в Кюстендил ще бъде реновиран и разширен. Организирани са два нови фестивала, които ще привлекат нова публика. "Имаме всички условия да бъдем притегателен център.", заявява инж. Атанасов, чиято цел е да превърне града в развита туристическа дестинация. Той отправя покана към слушателите да прекарат уикенда в Кюстендил

Чуйте повече в звуковия файл: 


По публикацията работи: Бисерка Граматикова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Илия Налбантов

Илия Налбантов: В Украйна има една скрита мобилизация

В рубриката "Темата на деня" на предаването "Нашият ден" беше обсъдена темата (Не)възможните прогнози за войната в Украйна. Гост в студиото беше военният експерт Илия Налбантов, с когото се върнахме към прогнозите му от предишни предавания. Илия Налбантов: Украйна е обречена да победи Илия Налбантов, военен експерт: Украйна върви бавно към..

обновено на 26.06.24 в 12:14

Какво е пикълбол?

Запознаваме слушателите на 'Нашият ден" със спорта пикълбол – новата спортна мания в Европа и у нас . Пикълболът се появява през 1965 година в САЩ и представлява ракетен спорт . Съчетава в себе си елементи на тенис, тенис на маса, бадминтон и може да се играе и в открита, и в закрита среда. От 2022 година съществува Българската..

публикувано на 26.06.24 в 11:28

Изкуствен интелект – непредвидимо бързо ли се развива?

Гост в рубриката "Темите на деня" е Петър Петров, експертът, който ни предупреждава, че животът ни няма как да е същият след изкуствения интелект. Предстоящата му книга, посветена на тази тема, обещава да разкрие нови аспекти и предизвикателства, пред които ще се изправим с развитието на технологията. В предаването той сподели, че..

обновено на 26.06.24 в 11:11

Хазартната зависимост – възможна ли е промяна?

Гост в рубриката "Епизоди от живота" на предаването “Нашият ден“ е Ивайло Иванов, създател на инициативата "Живот след хазарта". Ивайло сподели своите впечатления и опит от работата си с хора, които са преминали през хазартната зависимост. На въпроса за съдбите и животите, с които се е сблъскал, Ивайло отговори, че те често са тъжни, трудни и..

обновено на 26.06.24 в 10:18

Екологията като емоция – природата като дом

Според консервативния мислител Роджър Скрутън за трезво отношение към климатичните промени не е достатъчна нито експертността на експертите, нито паническата атака на прогностиците. Нужна е емоция и то любов към дома, която да ни помогне да вместим "природата у дома". Доколко постижимо е това, разсъждава д-р Маргарита Габровска в "Часът на..

публикувано на 25.06.24 в 11:26