Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

M.A.F.I.A.

| Коментар

Morte Alla Francia Italia Anela ли е наистина акронимът зад думата "мафия"? Тъй нар "Сицилианска вечерня" – въстание в Сицилия, избухнало на 31 март през 1282 г. срещу властта на френския крал, се смята от някои и за рождена дата на мафията. Терминът "мафия" по-сетне шета из литературата и изкуството, из всекидневната реч и политическите битки извънредно успешно, плодейки многозначителни метафори. ("Най-красивото лице на мафията" напр.)

Що за феномен са подобни организации? Чисто исторически Сицилианската вечерня изглежда справедлив акт, но пък организаторите ѝ изтребват всички французи на острова, ориентирайки се по това кой говори на френски – научаваме от участниците в дискусията. С Емануил Йорданов, адвокат и бивш министър на вътрешните работи, с режисьора и публициста Стоян Радев, с журналиста и изкуствоведа Митко Новков и с писателя и издателя Цанко Лалев разговаряме за произхода на явлението, за характеристиките на т. нар. "мафия" по света, в историята, в чисто българските и проявления.

Стоян Радев подкрепя изказаното от убития от сицилианската мафия прокурор Джовани Фалконе твърдение, че следва да се отнасяме внимателно към етикетирането с "мафия" на често произволни групи и лагери, защото по този начин не помагаме на борбата с първопричините за високо организираната престъпност. 

Емануил Йорданов споделя наблюдения от практиките си на вътрешен министър и адвокат, като анализира някои конкретни случаи с организирани престъпни групи в България. 

Митко Новков прави връзка между приликите във функционирането на тоталитарната държава и мафиотските обединения, като форми на преразпределение на властта, и обяснява защо при фашизма и Мусолини са най-силните атаки срещу Силианската мафия от централната власт. 

Цанко Лалев се спира и на езиковите измерения в употребата на термини като "мафия", "корупция" и др., като изтъква и психологическата основа на делението "наши" и "ваши" по национален, етнически, кланов принцип, и дава пример с македонските организации от миналите два века, прибягвали и до престъпна разправа с опонентите въпреки добрите си по замисъл цели. 

Чуйте предаването от звуковия файл.

Снимка – стоп-кадър от филма "Кръстникът"

По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Христо Пирински

Защо сдружение реши да преиздаде първия учебник по гражданско образование у нас?

В днешния епизод на предаването "Нашият ден" вниманието беше насочено към значението на гражданското образование в съвременното общество. Професор Христо Пирински, директор на финтех програмата в University of Central Florida, изрази своите мисли по въпроса, акцентирайки върху значимостта на културата и образованието за икономическото развитие на..

обновено на 14.05.24 в 12:28
Д-р Антония Първанова

Д-р Антония Първанова: Наложително е да има общи европейски регулации в здравеопазването

За иновациите и неслучилите се проекти в областта на здравеопазването и за здравето като изконна човешка ценност – разговор в "Нашият ден" с д-р Антония Първанова , бивш евродепутат с дългогодишен политически опит в сферата. В своята кариера на евродепутат д-р Първанова е координатор в комисията на Европейския парламент по правата на жените и..

публикувано на 14.05.24 в 11:40

За какво най-често се обаждат хората на "Линията за алкохол и други зависимости"?

Вече петнайсет години у нас функционира уникалната по рода си телефонна линия за наркотици, алкохол и хазарт, която предлага безплатни консултации .  Тази инициатива е под егидата на Асоциацията за рехабилитация на зависими (АРЗ) "Солидарност", която е единствената в България, предлагаща подобен вид помощ. В интервю по темата за националното..

обновено на 14.05.24 в 10:23
Творба от изложбата

Художници даряват картините си, за да помогнат на талантливи студенти

В новия брой на рубриката "Културен код" на предаването "Terra Култура" бе представена уникалната инициатива "Изкуство в помощ на изкуството". Този благотворителен проект е замислен и организиран от преподавателя по живопис в Националната художествена академия, главен асистент д-р Юлиан Станкулов , който е и инициатор на идеята. Изложбата, част от..

обновено на 13.05.24 в 13:23

Български ученици ще създават филми за климатичните промени

В рубриката "Времето на редактора" на предаването "Нашият ден" беше представен интересен проект, в който български ученици се включват активно в борбата с климатичните промени. Институт Сервантес София, в сътрудничество с други членове на клъстер EUNIC-България, стартира инициативата "Научи, разкажи, заснеми", продължаваща няколко месеца в градовете..

обновено на 13.05.24 в 12:35