Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"БМФ Порт Бургас" обяви трети Национален литературен конкурс

По повод обявяването на Националния литературен конкурс на тема "Морето, което събира всичко далечно", организиран от "БМФ Порт Бургас", имаме удоволствието да поговорим с Весела Джунджурова, член на журито на този престижен форум. В интервюто за "Нашият ден" тя сподели как и защо търговското дружество решава да се ангажира с организацията на литературния форум.

"Конкурсът е част от социалните инициативи на компанията. За нашият екип конкурсът не е нещо нестандартно, отдалечено от бизнеса; напротив, ние смятаме, че можем да подпомагаме творческия ентусиазъм и енергия, както и желанията за изява, като това ни носи удовлетворение", обясни Весела Джунджурова. Тя добави още, че подобни инициативи не са чужди за мениджмънта на компанията, като отбеляза ангажимента им с различни обществени събития в Бургас, включително спортни мероприятия и младежки турнири по футбол.

Както разкри Джунджурова, темата на конкурса тази година – "Морето, което събира всичко далечно" – не е била избрана спонтанно. Подготвянето за нея е изисквало дълъг процес на размисъл и контакт с творчески настроените личности. Конкурсът приема участие от автори под 18 години и над 18 години, а жанровете на представените творби са разнообразни – есета, фейлетони, разкази и стихотворения. За първи път тази година ще бъде направено отделно оценяване за проза и за поезия, за да се отчете значението на всяко от тези изкуства.

Интересът към конкурса е голям, като още на следващия ден след обявяването му, бяха получени първите две творби. В тази връзка Весела Джунджурова разкри, че общият брой на участниците е достигнал 254 автори, включително българи, които живеят в чужбина.

Според информацията, предоставена от Весела Джунджурова, за тазгодишния конкурс ще се приемат творби до 21 август.

Чуйте разговора в звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стара семейна рецепта за козунак от село Габра

В софийското село Габра тази събота навсякъде мирише на козунак, защото тамошното Народно читалище "Стоян Богданлийски 1931" организира кулинарният конкурс "Най-вкусен домашен козунак". Целта му е съхраняване и насърчаване на традицията за домашно приготвяне на празничните хлябове. 83-годишната баба Гергана споделя стара рецепта за козунак,..

обновено на 04.05.24 в 16:03

Храна за нечовеци

Храните за животни са също толкова важни, колкото храните за човеци – не само защото кучето е най-добрият приятел на човека, а и защото човекът може да направи избор в полза на своите четирикраки питомци. Иван Бенин от Банско е потомък на Неофит Рилски и цял живот е обичал животните. Някак естествено е той да започне да се занимава с храни за..

публикувано на 03.05.24 в 15:22

Спомен за Иван Андонов

Снимки: Уикипедия, БНТ

публикувано на 03.05.24 в 13:21

Богословът Мария Касабова: Бог е с нас, ако ние сме с него!

В един от най-вълнуващите епизоди на предаването "Нашият ден" гостува богословът Мария Касабова, чиято родова линия се свързва с братя Миладинови, а нейните деди са свещеници. Тя представя в разговора своето семейство, неговите корени и ценности, които го определят. Мария споделя, че нейният съпругът, Андрей, е диригент на Църковния мъжки..

обновено на 03.05.24 в 13:14

Светлина и символика: Вярата през погледа на иконите с доц. Стефка Попова

В предаването "Нашият ден" на Разпети петък, наш гост е доц. д-р Стефка Попова , известен иконописец и преподавател в Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив. В разговор за вярата, духовността и изобразителното изкуство, тя сподели дълбоки мисли и вълнения от своята художествена практика и преподавателска дейност...

обновено на 03.05.24 в 11:46